Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

FINANNCIAL ΤΙΜΕS

Στρατηγικός διάλογος

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χανκ Πόλσον, θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα το Πεκίνο ως επικεφαλής της μεγαλύτερης αντιπροσωπείας της αμερικανικής κυβέρνησης που έχει ποτέ επισκεφθεί την Κίνα. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν και κατά πόσο το εγχείρημα θα αποβεί τελικά, σύμφωνα με την κινεζική παροιμία, «μεγάλος κεραυνός, μικρή βροχή». Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Ο κ. Πόλσον ελπίζει ότι η θέσπιση μόνιμου «στρατηγικού διαλόγου» με το Πεκίνο ενδέχεται να συμβάλει στην προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα, να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των δύο πλευρών και να περιορίσει την σινοφοβία του αμερικανικού Κογκρέσου.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Το χειρότερο σενάριο

Το πραγματικό καθήκον της επιτροπής ήταν να εμποδίσει το χειρότερο σενάριο. Η έκθεση Μπέικερ συνιστά ένα πολύπλοκο διπλωματικό ντοκουμέντο γεμάτο με εκφράσεις του τύπου «είναι δυνατόν», «ενδέχεται», «ίσως». Εκφράσεις που απεχθάνεται ο Μπους, όμως πρόκειται γι’ αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο, στο οποίο ο ίδιος την έσπρωξε.

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Ομηρος της δικής της ιδέας

Η αρχή της έξωθεν ανάμειξης σε μια χώρα έχει νομιμοποιητικά ερείσματα μόνον εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς μετά από παράκληση του λαού της, ο οποίος έτσι βλέπει τους ξένους στρατιώτες ως ελευθερωτές και όχι ως στόχους. H αμερικανική κυβέρνηση κατόρθωσε με την τυφλή της μανία να πιαστεί στην παγίδα αυτής της ιδέας, διότι οι ΗΠΑ στην ιστορία τους βλέπουν τον εαυτό τους ως απελευθερώτριες δυνάμεις Και αυτό τον μύθο, όμως, τους στερεί τώρα ο Μπους.

DW-WΟRLD.DΕ

Εως και μπεστ σέλερ

Η έκθεση Μπέικερ είναι τόσο ενδιαφέρουσα που θα μπορούσε να γίνει μπεστ σέλερ και να πωλείται στα περίπτερα, σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές.

Στη Γερμανία εκτίμησαν ως θετικές τις προτάσεις, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι η σωστή στιγμή που θα βρεθώ στην Ουάσιγκτον και να μιλήσω για το θέμα με τους Αμερικανούς συναδέλφους μου. Φυσικά είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα, για παράδειγμα, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Και ελπίζω πως Ε.Ε και ΗΠΑ θα καταφέρουν να συνεισφέρουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή». Το κόμμα των Φιλελευθέρων χαρακτήρισε την έκθεση Μπέικερ ως ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή, ενώ οι Πράσινοι εξήραν την πρόταση για έναρξη συνομιλιών με τη Συρία και το Ιράν. Αντίθετα, τον σκεπτικισμό του εξέφρασε ο Εκαρτ φον Κλέντεν, εκπρόσωπος Τύπου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ενωσης. Ο κ. Κλέντεν θωρεί πως η αποχώρηση των Αμερικανών μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για την ασφάλεια στη χώρα. Παρόμοιος σκεπτικισμός επικρατεί και στο Ιράκ. Ο πολιτικός επιστήμονας Σερζάντ Αμίν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ερμπίλ, λέει σχετικά: «Με εξέπληξε η πρόταση των Αμερικανών ότι θέλουν να επιλύσουν το πρόβλημα στο Ιράκ μειώνοντας τις δυνάμεις τους. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, διότι το Ιράκ χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη τώρα σαν κράτος ώστε να υπάρξει ασφάλεια».

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Νικάμπ και χριστουγεννιάτικο μήνυμα

Φέτος μια μουσουλμάνα, φορώντας νικάμπ (τη μανδήλα που σκεπάζει όλο το πρόσωπο, αφήνοντας μόνον τα μάτια εκτός) έχει κληθεί να απευθύνει εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα στον κόσμο από το Κανάλι 4. Ως τώρα από το κανάλι έχουν παρελάσει διάσημοι γκέι, ο κωμικός Αλι Τζι και πέρυσι οι γονείς του δολοφονημένου μαθητή Στίβεν Λόρενς. Η μουσουλμάνα λέγεται Χαντίγια, είναι εκπαιδευτικός και διδάσκει σε σχολεία της Βρετανίας, στο Μάντσεστερ και στο Μπόλτον, ενώ κατά δήλωσή της φοράει το νικάμπ τα τελευταία δέκα χρόνια. Η παρουσία της στο κανάλι ανήμερα τα Χριστούγεννα και μάλιστα την ίδια ώρα που η βασίλισσα Ελισάβετ θα απευθύνει στον λαό της το δικό της μήνυμα, έρχεται σε μια στιγμή κορύφωσης της αντιπαράθεσης για τη μουσουλμανική μανδήλα. Κατά πόσον, δηλαδή, οι μουσουλμάνες πρέπει να αποκαλύψουν τα πρόσωπά τους, τουλάχιστον όταν συναλλάσσονται με άλλους πολίτες. Συμπίπτει επίσης με τη διαμάχη στην αεροπορική εταιρεία British που απαγορεύει στο προσωπικό της να επιδεικνύει τον σταυρό που φοράει στο στήθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή