«ΩΝΑΣΗΣ, Πρωτοπόρος στη Ναυτιλία», η επιχειρηματική βιογραφία του Αριστοτέλη Ωνάση όπως την «έγραψε» ο ίδιος…

«ΩΝΑΣΗΣ, Πρωτοπόρος στη Ναυτιλία», η επιχειρηματική βιογραφία του Αριστοτέλη Ωνάση όπως την «έγραψε» ο ίδιος…

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φώτα έσβησαν στην Εκθεση «Αριστοτέλης Ωνάσης πέρα από τον Μύθο», που δημιούργησε το Ιδρυμα Ωνάση από κοινού με το Μουσείο Μπενάκη στο Κτίριο της οδού Πειραιώς, αφού κατέκτησαν ένα ακόμη ρεκόρ – αυτό της κοσμοσυρροής! Ευτυχώς μένει το βιβλίο – αφιέρωμα «ΩΝΑΣΗΣ, Πρωτοπόρος στη Ναυτιλία» που συνέγραψε ο ίδιος ο Γεώργιος Μ. Φουστάνος, στη δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) έκδοση από την «Αργώ». Από παλαιά ναυτιλιακή οικογένεια, γόνος τετάρτης γενιάς, ο κ. Γιώργος Μ. Φουστάνος σπούδασε ναυπηγός στην Αγγλία, ασχολήθηκε ενεργά με τη ναυτιλία ώς το 1990 που άλλαξε τον επαγγελματικό του προσανατολισμό, έγινε συγγραφέας και εκδότης αφιερωματικών λευκωμάτων και ιδιοκτήτης – διευθυντής του ναυτιλιακού μηνιαίου περιοδικού «ΑΡΓΩ».

Οταν σήμανε η ώρα να δώσει το λεύκωμα για τον Ωνάση ήταν φυσικό να σκύψει με ιδιαίτερη αγάπη στο πορτρέτο του Σμυρνιού με ρίζες από την Καππαδοκία, του νεαρού πρόσφυγα που έφυγε από τις Φλόγες της Καταστροφής το 1922, αναζήτησε την τύχη του στην Αργεντινή, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, για να βρει τον δρόμο του στη θάλασσα, στις μεταφορές, αγοράζοντας σε τιμή ευκαιρίας τα παλαιά Liberties και με μαγιά αυτά να δημιουργήσει τον δικό του ολοκαίνουργιο στόλο από τάνκερς. Αφού έκλεισε την περίφημη συμφωνία για τη μεταφορά πετρελαίων το 1954 στη Τζέντα, έγινε θαλασσοκράτορας. Στη συνέχεια, κατέκτησε και τους αιθέρες, πήρε τη χρεοκοπημένη κρατική ΤΑΕ και δημιούργησε την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, κάνοντας τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους… έξι και λύνοντας έτσι το πρόβλημα του ονόματος που είχε προκύψει από την τότε ΔΟΕ! Αυτός ήταν ο Ωνάσης, άνθρωπος των γρήγορων αποφάσεων και των έξυπνων ελιγμών. Βέβαια, αργότερα επικράτησε η λογική και οι κύκλοι στο φτερό έγιναν και πάλι πέντε! Στις 370 σελίδες της πολυτελούς έκδοσης, Ελληνες και ξένοι μπορούν να ανανεώσουν τη γνωριμία τους με τον Ελληνα Κροίσο, που προτιμούσε να τον συγκρίνουν με τον πολυμήχανο Οδυσσέα, γιατί και αυτός χρειάστηκε να δαμάσει και να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που βρέθηκαν στον δρόμο του ώσπου να γίνει «ο Γίγαντας που άλλαξε την όψη της ναυτιλίας» όπως τον απεκάλεσε η έγκυρη βρετανική εφημερίδα LLoyd’s List, το 2000, όταν ανακήρυξε τον Αριστοτέλη Ωνάση «κορυφαία προσωπικότητα της παγκόσμιας ναυτιλίας στον 20ό αιώνα».

Ολα τα μεγάλα γεγονότα και οι σταθμοί της εκπληκτικής του σταδιοδρομίας, με στοιχεία και ημερομηνίες, με φωτογραφίες πολλές ανέκδοτες, από το αρχείο του οικογενειακού του περιβάλλοντος, καταγράφονται τεκμηριωμένα και με δημοσιεύματα της εποχής. Κύριο προσόν του βιβλίου αυτού είναι ότι παρουσιάζει στο σωστό μέτρο τη δυνατή του προσωπικότητα. Και αυτό γιατί ο συγγραφέας – εκδότης κ. Γ. Μ. Φουστάνος έχει τη γνώση που χρειάζεται γύρω από τα ναυτιλιακά και μπόρεσε να δώσει το ακριβές μέγεθος της χαρισματικής του προσωπικότητας. Πέρα από τις φωτογραφίες που έδωσε κατά κόρον ο ξένος Τύπος -γλέντια στου Maxim’s, έρωτες με τη Μαρία Κάλλας και την Τζάκι Κένεντι, κρουαζιέρες με τη «Χριστίνα»- το βιβλίο δίνει τον Αριστοτέλη Ωνάση θαλασσομάχο και θαλασσοκράτορα, δεινό επιχειρηματία και διαπραγματευτή, που δεν άφησε καμιά ευκαιρία να πάει χαμένη.

Το βιβλίο – λεύκωμα του Γ. Μ. Φουστάνου, σε μας τους Σμυρνιούς, αγγίζει χορδές ευαισθησίας. «Δεν θα μάθουμε ίσως ποτέ πώς θα ήταν σήμερα η παγκόσμια ναυτιλία, εάν μια μέρα του Δεκεμβρίου του 1923 ο πλοίαρχος του ελληνικού ατμοπλοίου «Ατλαντικός» είχε προσλάβει στο Μπουένος Αϊρες για μούτσο, έναν νεαρό Ελληνα μετανάστη, που λεγόταν Αριστοτέλης Σωκράτους Ωνάσης», με αυτά τα λόγια τελειώνει η βιογραφία του Ωνάση. Αναφέρεται στην αρχή του βιβλίου, που ξεκινάει με απόσπασμα επιστολής του Ωνάση στον πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Νέας Υόρκης Μανώλη Η. Κουλουκουντή τον Οκτώβριο του 1947. Ας αφήσουμε τον Αρίστο να μας τα πει, με δικά του λόγια: «Μεγάλωσα πλούσιο αρχοντοελληνόπουλο στην Τουρκία. Παιδί ακόμη απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής, είχα τις βαλίτσες μου έτοιμες και εγώ για την Οξφόρδη. Τι έγινε τον Σεπτέμβριο του 1922 είναι γνωστό. Μαζί με ενάμισι εκατομμύριο ψυχές, το ήμισυ της οικογενείας μου επλήρωσε με το αίμα τον φόρον της εθνικότητος… Η οικογένειά μου, από άρχοντες κατέληξαν να κατοικήσουν τα διαμερίσματα της υπηρεσίας μιας πολυτελούς επαύλεως στην Κηφισιά και παιδί τότε θυμάμαι που μας έλεγαν ότι ήτο η βίλα πλουσίου εφοπλιστού με πολλά καράβια. Εν συνεχεία εγώ, τον Δεκέμβριο του 1923, αντί να αντιμετωπίζω τον κοσμήτορα της Οξφόρδης εκλιπαρούσα με δάκρυα τον αδελφόν σας Γεώργη επί του ατμοπλοίου σας «Ατλαντικός» εν Μπουένος Αϊρες να με προσλάβει μούτσο και αυτό χωρίς να το επιτύχω. Αυτή η ασήμαντος άρνησις χάραξε το μέλλον μου και ούτω παρέμεινα εις την χώραν από την οποία επρόκειτο να ευεργετηθώ απείρως…».

Τα υπόλοιπα στο συναρπαστικό βιβλίο που μόλις το ανοίξεις δύσκολα το αφήνεις από τα χέρια σου. Μπορεί να μη βρήκε τη δική του «Ιθάκη» ο σύγχρονος Ελληνας Οδυσσέας αλλά εκεί, στη μαρμάρινη μοναξιά της Παναγίτσας στον Σκορπιό βλέπει και ακούει το όνομα της Ελλάδας και του πολιτισμού της να προβάλλεται διεθνώς μέσα από το κοινωφελές Ιδρυμα Ωνάση, που έχει το όνομα του μονάκριβου γιου του, του Αλέξανδρου – Σωκράτη Ωνάση…

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Princeton διοργανώνει δείπνο με ομιλητή τον κ. Θάνο Βερέμη

Ομιλία του καθηγητού κ. Θάνου Βερέμη, προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) με καίρια επίκαιρο θέμα «Η πρόκληση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: Μεταρρυθμίσεις – Προοπτικές». Την οργανώνει στη διάρκεια δείπνου ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Princeton, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00 στο Grand Balcon του St. George Lycabettus, Κλεομένους 2, Κολωνάκι. Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Αποφοίτων Αλέξης Φυλακτόπουλος και ο αντιπρόεδρος Βασίλης Κέρτσικωφ θα καλωσορίσουν τον ομιλητή, τους αποφοίτους και τους φίλους του Princeton. Με το Πανεπιστήμιο Princeton συνδέουν τον διαπρεπή καθηγητή κ. Βερέμη δεσμοί στενοί καθότι έχει διδάξει εκεί στο παρελθόν. Το Princeton, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια της Αμερικής, έχει μακρά παράδοση στις ανθρωπιστικές σπουδές. Σήμερα με 1.000 περίπου καθηγητές διευθύνεται από γυναίκα πρόεδρο, την κ. Shirley Tilgman. Οσον αφορά την Ελλάδα, σημαντική θέση έχει το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Πολλοί σημαίνοντες Ελληνες ερευνητές και καθηγητές έχουν διατελέσει Fellows του Προγράμματος. Για πληροφορίες τηλ. 210-75.61.622, 6944-206.703.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή