Εντος Των Τειχων

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άλλοι τρέχουν. Εμείς;

Καλό ήταν το «μπάσιμο» του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Αν είναι τα πράγματα όπως τα είπε, τότε μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλό. Καιρός είναι να δούμε μια κυβέρνηση να μην προσπαθεί να «καλοπιάσει» τους ψηφοφόρους, αλλά να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Είμαστε πίσω, ο κόσμος τρέχει κι εμείς βαδίζουμε. Το κράτος χρειάζεται δομικές αλλαγές και ο χρόνος φεύγει. Οι πολίτες έχουν ξεπεράσει τον κομματισμό και τα παιχνίδια των εργατοπατέρων, που παραπαίουν και «ρετάρουν» πλέον. Καιρός είναι να τα ξεπεράσουν και οι κυβερνώντες.

Πραγματικότητες

Η Τουρκία δεν είναι καινούρια στη διεθνή διπλωματία. Υπήρξε μεγάλη δύναμη και διατηρεί ισχυρή τη διπλωματία της. Δεν έχει σημασία ποια κυβέρνηση επιλέγει ο λαός. Σημασία έχει «να γίνεται η δουλειά». Παράλληλα με την διπλωματική της παράδοση, η Τουρκία παραμένει μεγάλη, πολύ μεγάλη αγορά για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και σήμερα, η αγορά έχει μεγάλη σημασία. Τη μεγαλύτερη. Η Τουρκία, εκτός των άλλων, έχει παραδοσιακούς φίλους στην Ευρώπη. Αν εξαιρέσει κανείς τους Γάλλους και τους Αυστριακούς, που έχουν λόγους να μην πολυσυμπαθούν τους γείτονές μας, η λοιπή Ευρώπη δεν έχει όρεξη να χάσει μια πολύ καλή αγορά για να κερδίσει μια πιο ήσυχη Ευρώπη. Αντιθέτως, έχει κάθε λόγο να προσπαθήσει για την εξεύρεση ενός modus vivendi που θα διατηρεί «και την πίτα ολάκερη και την Τουρκία χορτάτη», ήτοι η μεν Τουρκία να βρίσκεται στο «μπαίνει – δεν μπαίνει» αλλά η αγορά της να παραμένει ανοιχτή για τα ευρωπαϊκά προϊόντα…

«Απλοϊκά όλα αυτά», θα πείτε. Και θα το δεχθούμε, αλλά θα τονίσουμε ότι το σημερινό χρηματο-οικονομικο-πολιτικό σύστημα που κυβερνά την υφήλιο, σκέπτεται πλέον και λειτουργεί πολύ πιο απλά απ’ ό,τι μας παραμυθιάζουν τα «παράθυρα» και οι «ειδικοί». Ολες αυτές οι θεωρίες περί «διεθνών συνωμοσιών» και «ανθελληνικών κέντρων» είναι αέρας κοπανιστός. Η Τουρκία «παίζει» με κύριο όπλο την αγορά της και τα εκατομμύρια των καταναλωτών της. Η «στρατηγική θέση» έρχεται μετά και η «σημασία στον παγκόσμιο χάρτη» κερδίζεται πλέον με το «πόσα αγοράζεις».

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Διότι αύριο, θα παιχθεί μια ακόμη πράξη της κωμωδίας με τίτλο «η Τουρκία στην Ε.Ε.». Η υπόθεση γνωστή, τα πρόσωπα επίσης γνωστά, το καθένα με τις θέσεις και την ιστορία του και το σενάριο θα εξελιχθεί μέσα σε ατμόσφαιρα υποκρισίας και φιλοφρονήσεων. Οι μεγαλόσχημοι Ευρωπαίοι θα εκφράσουν ευχάριστη έκπληξη για «τη νέα πρόταση της Τουρκίας», που είναι παλαιά, η Κύπρος και η Ελλάδα θα αντιδράσουν αλλά «μέσα στα πλαίσια», ο κ. Ερντογάν θα επιστρέψει στην Τουρκία έχοντας πάρει μια βαθιά ανάσα, ο κ. Μπους θα τηλεφωνήσει ικανοποιημένος στον κ. Μπαρόζο και το γαϊτανάκι «μπαίνεις – δεν μπαίνεις» θα συνεχισθεί. Εξάλλου, μην το ξεχνάμε, έρχονται οσονούπω και οι Απόκριες!

Χαράτσι… για καλό!

Στα δικά μας τώρα. Η στήλη οφείλει ένα «μπράβο» στον υπουργό Μεταφορών. Σε μια περίοδο που όλοι φροντίζουν να «χαϊδεύουν αυτιά», εκείνος βγαίνει και εξαγγέλλει «φωτιά και τσεκούρι» για τις τροχαίες παραβάσεις! Και πρόστιμα-φωτιά, πολύ σωστά, διότι μπορεί του Ελληνος ο τράχηλος να μην υποφέρει ζυγόν, η τσέπη του, όμως, δεν υποφέρει τα «χαράτσια»! Ν’ αγιάσει το χεράκι σας κ. Λιάπη, που αυξάνετε τα πρόστιμα. Και ζώνες να φοράμε και κράνη και να μην παραβιάζουμε τα σήματα και να πληρώνουμε ακριβά τις παραβάσεις! Οσο για τα πρόστιμα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι κατατίθενται στον «δημόσιο κορβανά» και όχι στο ταμείο του υπουργείου που τα επιβάλλει! Αν έπεφτε κι ένα «διακοσάρι» για παράνομη στάθμευση, να δείτε πώς θα καθάριζαν οι δρόμοι!

Είπαμε «δρόμοι» και θυμηθήκαμε την παράκληση αναγνώστη «να γράψουμε κάτι για τα χάλια των δρόμων στον Πειραιά». Αλήθεια, τίνος τετραπέρατου εγκεφάλου ήταν η ιδέα να κάνει «μπάχαλο» το κέντρο της πόλεως τώρα που τα μαγαζιά περιμένουν να δουλέψουν; Τι τους ήλθε ξαφνικά και, αμέσως μετά τις εκλογές, αποφάσισαν να ανακατασκευάσουν τα πεζοδρόμια;

Αλλά μην ανησυχείτε, για τον Πειραιά θα τα λέμε συχνά. Αφού μαθαίνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ τηρεί αποστάσεις και παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις του νεοεκλεγέντος δημάρχου. Στέλεχος, μάλιστα, έλεγε στη στήλη ότι στις πρώτες επιλογές της νέας αρχής είναι η χρησιμοποίηση (σε θέσεις-κλειδιά) στελεχών προσκείμενων σε δοκιμαζόμενο ανεξάρτητο βουλευτή, τα οποία εξελέγησαν με τον συνδυασμό της. Να δούμε. Θα έχει ενδιαφέρον η υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή