Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Το Ιράκ πρέπει να επιβιώσει

Η έκθεση για το Ιράκ του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ και του πρώην βουλευτή Λι Χάμιλτον είναι μια προσπάθεια να κοιτάξουμε μπροστά. Το αίτημα των μελών της έκθεσης να ενταχθεί το Ιράκ στα ευρύτερα προβλήματα της Μέσης Ανατολής είναι ενθαρρυντικό και μόνον ως ιδέα. Αλλά είναι μάλλον δύσκολο να ξεφύγουμε από την ουσία της έκθεσης που δεν είναι άλλη από την εξασφάλιση διακομματικής συναίνεσης – κάλυψης για την απεμπλοκή της Αμερικής από το Ιράκ όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ο Τζέιμς Μπέικερ προέρχεται από τη ρεαλιστική σχολή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ηταν ο ρεαλισμός που τον ώθησε να πιέσει τη Γιουγκοσλαβία να παραμείνει ενωμένη λίγο πριν από τη διάλυσή της, και ήταν επίσης ο ρεαλισμός που τον οδήγησε να απομακρύνει τις ΗΠΑ από τα Βαλκάνια, λέγοντας: «Δεν μας αφορά αυτή η υπόθεση». Βεβαίως, ο ιδεαλισμός έχει χρησιμοποιηθεί υπέρ το δέον από τον πρόεδρο Μπους στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής. Αλλά και ο ρεαλισμός έχει τα όριά του, αν μάλιστα σκεφθούμε μεταξύ άλλων και τις μαζικές δολοφονίες στη Βοσνία. Το Ιράκ πρέπει να επιβιώσει και μετά τον πόλεμο, ο οποίος όπως και στην περίπτωση της Βοσνίας ήταν η χειρότερη λύση.

DW-WΟRLD.DΕ

Ενδοκομματικές διαφωνίες

Στο επίκεντρο τέθηκε το κείμενο των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει το πάγωμα οκτώ ενταξιακών κεφαλαίων. Το κλίμα ήταν φορτισμένο, καθώς η «αόρατη» τουρκική πρόταση να ανοίξει ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα έχει διχάσει την Ευρώπη. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, δήλωσε: «Η τουρκική πρωτοβουλία συνιστά ενθαρρυντική ένδειξη στην κατεύθυνση ενός συμβιβασμού. Κινείται στη γραμμή συμβιβασμού, επί της οποίας διαπραγματεύεται η φινλανδική προεδρία τις τελευταίες εβδομάδες. Και θα πρέπει να δούμε ποιες συνέπειες θα έχει η πρωτοβουλία αυτή στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών, αλλά και τι θα δηλώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στην επικείμενη σύνοδό τους την Πέμπτη και την Παρασκευή». Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε προχθές άκομψη προειδοποίηση προς την προϊστάμενό του, καγκελάριο να αποφύγει οποιαδήποτε «μη ενδεδειγμένη κίνηση στο τουρκικό ζήτημα». Το ύφος και το περιεχόμενο της σύστασης του κ. Σταϊνμάγιερ δυναμίτισε το κλίμα μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών που συγκυβερνούν στο Βερολίνο, αλλά διαφωνούν στο ζήτημα της τουρκικής ένταξης.

ΖURCΗΕR ΖΕΙΤUΝG

Το άλυτο πρόβλημα της Κύπρου

Η Ε. Ε. έχει μεν ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μερικά κράτη φαίνεται ωστόσο ότι θέλουν να τις καθυστερήσουν ή να τις αναβάλουν για αργότερα. Ολους εκείνους τους πολιτικούς, που πιστεύουν μεν ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη, δεν τολμούν όμως να το πουν ανοιχτά, τους βολεύει να κρύβονται πίσω από το άλυτο ζήτημα της Κύπρου. Ωστόσο, αποφασιστικό ρόλο για την επιτυχία ή την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν παίζει η Κύπρος, αλλά η πολιτική βούληση της τουρκικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει η Ευρώπη έναν στρατηγικά σημαντικό εταίρο, καθώς και τη γέφυρα με τον μουσουλμανικό κόσμο.

ΤΗΕ TIMES OF ΙΝDΙΑ

Η διαμάχη για το Κασμίρ

Η πρόταση του προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ για την επίλυση της ινδοπακιστανικής διαμάχης για το Κασμίρ πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς. Δύο σημεία προεξάρχουν: Το πρώτο είναι ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι άνευ πρακτικής σημασίας. Το δεύτερο είναι ότι δεν τίθεται θέμα ανεξαρτητοποίησης του Κασμίρ. Ο Πακιστανός πρόεδρος δήλωσε ότι το Ισλαμαμπάντ επιθυμεί να ξεχάσει τις διεκδικήσεις του για το Κασμίρ, εάν και εφόσον το Νέο Δελχί συμφωνήσει με μερική αποχώρηση των στρατευμάτων του από το Κασμίρ και δεχθεί την ιδέα ενός αυτοδιοικούμενου κράτους. Το Νέο Δελχί οφείλει να αντιληφθεί ότι η διαμάχη για το Κασμίρ δεν είναι ένα ινδοπακιστανικό θέμα και το αίτημα των πολιτών του Κασμίρ για αυτονομία δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή