ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετά δέκα μήνες…

Δέκα μήνες μετά την εξαφάνιση του μικρού Αλεξ από τη Βέροια οι έρευνες κάνουν κύκλους για να καταλήξουν εκεί όπου άρχισαν: στο σκοτάδι. Η αποτυχία των διωκτικών αρχών αποτελεί ένα διαρκή κόλαφο κατά της ελληνικής πολιτείας. Ενας 11χρονος, κάτοικος αυτής της χώρας, εξαφανίστηκε κάποιο απόγευμα και η ΕΛ.ΑΣ. δηλώνει έργω αδυναμία να εξηγήσει στους πολίτες τι έγινε. Δεν είναι μόνο θέμα κολασμού των ενόχων, αν υπάρχουν ένοχοι. Είναι θέμα εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες: κανείς γονιός δεν νιώθει ασφαλής όταν οι διωκτικές αρχές δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς εξαφανίστηκε ένα παιδί, το οποίο βγήκε απλώς να παίξει μπάσκετ.

Η εξιχνίαση της υπόθεσης Αλεξ μπήκε νωρίς στις συμπληγάδες της δημοσιότητας, με τη συνέργεια -δυστυχώς- των διωκτικών αρχών. Κυριάρχησε το δέλεαρ του τηλεοπτικού φακού που υπονόμευσε την έρευνα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ανθρώπινο δράμα να γίνει ένα χωρίς τέλος σίριαλ για την αδηφάγο τηλεοπτική «δημοσιογραφία».

Η εξιχνίαση της υπόθεσης δεν αφορά αποκλειστικά την οικογένεια του μικρού Αλεξ. Αφορά όλους μας. Είναι στοίχημα του κράτους δικαίου, που οφείλει να επιβεβαιώσει την ύπαρξή του.