ΑΠΟΨΕΙΣ

«Μύθος» η μνήμη…

Δεν είναι βέβαια το πάθος για την αλήθεια αυτό που έστειλε ώς την Τεχεράνη ορισμένους αμφιλεγόμενους ιστορικούς, για να συμμετάσχουν σε συνέδριο με θέμα το Ολοκαύτωμα (ή μάλλον την άρνηση του Ολοκαυτώματος). Ούτε και ο οργανωτής του συνεδρίου άλλωστε, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, τους προσκάλεσε επειδή τον βασανίζουν απορίες και θέλησε να φωτιστεί από κάποιους ειδικούς. Και ο οικοδεσπότης και οι προσκεκλημένοι του (ο Γάλλος Ρομπέρ Φορισόν, ο Αυστριακός Φρέντερικ Τομπέν, ο πρώην αρχηγός της ρατσιστικής Κου-Κουξ-Κλαν Ντέιβιντ Ντιουκ και διάφοροι άλλοι αυτοαποκαλούμενοι «σκεπτικιστές») έχουν σαφείς απόψεις, από καιρό δημοσιοποιημένες – αν, φυσικά, συνιστά άποψη η άρνηση του Ολοκαυτώματος, εις πείσμα των αναρίθμητων συγκλονιστικών μαρτυριών, και η συνακόλουθη βάναυση προσβολή της μνήμης εκατομμυρίων ανθρώπων που μόνο «αμάρτημά» τους ήταν η καταγωγή τους, η διαφορά τους.

«Μύθος», λοιπόν, το Ολοκαύτωμα. Μύθος ο αρχιτέκτονάς του, ο στρατηγός Ράινχαρντ Χάιντριχ, μύθος ο Γιόζεφ Μένγκελε, μύθος ακόμα κι ο Αδόλφος Χίτλερ και ο ίδιος ο ναζισμός. «Κατασκεύασμα» η Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος, και κατά συνέπεια και η εκκαθάριση διαφόρων «κατώτερων» εθνικών, θρησκευτικών ή πολιτικών ομάδων (Τσιγγάνων, αντιφρονούντων, κομμουνιστών, Μαρτύρων του Ιεχωβά, ομοφυλοφίλων). «Επινόηση» τα στρατόπεδα εξόντωσης, τα τρένα των μελλοθανάτων, τα κρεματόρια, το Αουσβιτς, το Μαουτχάουζεν. «Παραμυθάδες» ο Πρίμο Λέβι, ο Ιμρε Κέρτες, ο Πάουλ Τσέλαν. «Σιωνιστική προπαγάνδα» οι «Φυλετικοί Νόμοι της Νυρεμβέργης» του 1935 (με τους οποίους αφαιρέθηκε η γερμανική υπηκοότητα από όλους τους Εβραίους, που έκτοτε χαρακτηρίζονταν «υποκείμενα του κράτους»), τα Τάγματα Θανάτου, τα δολοφονικά πειράματα εις βάρος κρατουμένων κάθε ηλικίας. «Ψέμα» ακόμα και τα εκτεταμένα αρχεία που κρατούσαν οι ίδιοι οι ναζί, περήφανοι για τη δράση τους…

Δικαίωμα στην «αναψηλάφηση», στην αναθεώρηση, στην αμφισβήτηση, όπως βέβαια και στην ανακοίνωση της γνώμης τους, έχουν οι πάντες. Η ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης, όσο υβριστική κι αν είναι για τη συλλογική μνήμη, ή η απαγόρευση της δημοσιοποίησής της αποκαλύπτει αδυναμία. Για τους περιφερόμενους αρνητές, που παρασταίνουν σαν αντισυμβατική ιστοριογραφία τον βαθύτατο αντισημιτισμό τους (και, ορισμένοι εξ αυτών, τον ρατσισμό και τον φιλοναζισμό τους), αρκεί η περιφρόνηση. Οσο για τον πρόεδρο του θεοκρατικού Ιράν και τη μισαλλοδοξία του, έλαβε την πρέπουσα απάντηση από τους γενναίους φοιτητές που τον αποδοκίμασαν. Αυτή τη φορά οι «τριακόσιοι» ήταν Πέρσες. Και δεν ήταν καν τριακόσιοι.