Γιορτάζοντας με τα σκουπίδια

Γιορτάζοντας με τα σκουπίδια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στα τόσα εορταστικά έθιμα που έφεραν οι αιώνες ζωής του Ελληνισμού έως τις μέρες μας, τα τελευταία χρόνια παρήχθη ένα ακόμη. Δύσοσμο, δυστυχώς, και δύσκολο να περιγραφεί με λίγες λέξεις. Το χριστουγεννιάτικο αυτό έθιμο ονομάζεται «γιορτάζοντας με τα σκουπίδια» και συμπληρώνει με σουρεαλιστικό τρόπο τον εορταστικό διάκοσμο των Αθηνών. Ακραία εκδοχή του εθίμου από ό,τι πληροφορούμαι από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων θα είναι να στολίζονται οι σωροί των απορριμμάτων με αναβοσβήνοντα λαμπιόνια, ώστε να εντάσσονται λειτουργικά στο εορτάζον σώμα της πόλης.

Του εθίμου βεβαίως προηγούνται ορισμένα θαύματα: αίφνης λοιπόν παραμονές Χριστουγέννων φθάνει στα όριά της η χωματερή και πρέπει η αποκομιδή να γίνεται με βραδύτερους ρυθμούς. Αλλες χρονιές φθάνουν στα όριά τους οι εργαζόμενοι. Και στις δύο αυτές οριακές καταστάσεις είναι προφανές ότι η ομηρία της πρωτεύουσας χρησιμεύει να επιτευχθούν τα μέγιστα ανταλλάγματα: κρατική αποζημίωση για τη λειτουργία της χωματερής και στην περίπτωση των εργαζομένων η ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων ενός κλάδου, στα χέρια του οποίου η κοινωνία της κατανάλωσης αφήνει τα σκουπίδια της και δεν θέλει να γνωρίζει τίποτε άλλο… Για να φθάσουμε βεβαίως στα θαύματα των Χριστουγέννων έχουν προηγηθεί άλλα ελληνικά θαύματα.

Η ισχυρή Ελλάς του Σοσιαλιστικού και εκσυχρονιστικού ΠΑΣΟΚ απορροφημένη κατ’ αρχήν από τις μεγάλες ιδέες και αργότερα μεθυσμένη από την επιτυχία της ΟΝΕ και τη χρηματιστηριακή φούσκα, λησμόνησε εντελώς να πράξει τα αυτονόητα για όλο τον πολιτισμένο κόσμο: α) Διαχωρισμό των σκουπιδιών στην πηγή, δηλαδή οι πολίτες που παράγουν τα σκουπίδια να τα ξεχωρίζουν τουλάχιστον σε οργανικά (φυτικά και ζωικά) και ανόργανα (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο). β) Ανακύκλωση των απορριμμάτων. γ) Επεξεργασία των οργανικών για παραγωγή ενέργειας, φυσικών λιπασμάτων κ.λπ.

Αντί όλων αυτών, αντί να στοχεύουμε στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών διά της ανακύκλωσης που παράγει οικονομία η οποία αίρει, εν μέρει τουλάχιστον, το κόστος των απορριμμάτων, καυγαδίζουμε με το Γραμματικό και την Κερατέα όπου εδώ και δέκα χρόνια θεσμοθετήσαμε χώρους υγειονομικής ταφής μιας απολύτως ξεπερασμένης τεχνολογίας.

Τους δύο τελευταίους μήνες στη γειτονιά μου, στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, εγκαταστήθηκαν κάδοι ανακύκλωσης, μοιράστηκαν στους κατοίκους ειδικές τσάντες αποκομιδής και ενημερωτικά φυλλάδια. Δεν έχω επίσημα στοιχεία, αλλά το σύστημα δουλεύει. Οι πολίτες ανταποκρίνονται και ιδιαίτερα οι νέοι. Υπάρχουν βεβαίως οι θλιβερές παραφωνίες των ωχαδερφιστών που δεν καταλαβαίνουν τίποτα και δεν νοιάζονται για τίποτα. Οι συνειδητοποιημένοι ωστόσο για τα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι πλέον μια γραφική μειοψηφία. Τις προάλλες ένας γείτονας, του ωχαδερφιστικού κόμματος, πήγε να κάνει τη βρωμιά του: βρήκε τον κάδο σκουπιδιών γεμάτο και δοκίμασε να ρίξει τα σκουπίδια του στον μπλε της ανακύκλωσης. Ελα, όμως, που τον είδαν κάτι γυναίκες που τίναζαν στα μπαλκόνια και του έβαλαν τις φωνές. Είμαι βέβαιος πως δεν θα το ξανακάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή