Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Περίεργος χειμώνας αυτός

Η εξοχή στη Βρετανία μοιάζει λίγο περίεργη αυτό τον χειμώνα. Φαίνεται ότι έχουμε μερικούς ακάλεστους επισκέπτες για τα Χριστούγεννα. Πανέμορφες, πολύχρωμες πεταλούδες, λιβελούλες, μέλισσες, έντομα που θα μπορούσαν να έχουν εξαφανιστεί από τα βατράχια, εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Αλλά και έντομα ή πουλιά που λογικά τέτοια εποχή θα έπρεπε να πετούν κάπου στη Νότιο Αφρική, παραμένουν κρυμμένα ανάμεσα στα λουλούδια και τα φυτά. Υπάρχουν, όμως και άλλα σημάδια που μας κάνουν να ανησυχούμε. Πολλά από τα δένδρα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν απογυμνωθεί από τα φύλλα τους, τα διατηρούν σε πείσμα των ρομαντικών. Και άγρια φυτά, όπως οι μαργαρίτες στους αγρούς, που αποτελούν ωραίο καλοκαιρινό θέαμα, παραμονές Χριστουγέννων παραμένουν εξίσου ωραία. Κακά τα ψέματα. Αυτός ο χειμώνας είναι ο θερμότερος από το 1659. Και το Γραφείο Μετεωρολογίας προβλέπει ότι υπάρχει μια πιθανότητα γύρω στο 40% η θερμοκρασία να συνεχίσει να ανεβαίνει. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες. Αν αιφνιδίως αλλάξει ο καιρός στις αρχές του καινούργιου χρόνου, πολλοί ανησυχούν ότι τα πουλιά δεν θα μπορέσουν εύκολα να κατευθυνθούν προς το Νότο. Πρόβλημα θα υπάρξει και για την τροφή τους, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το θέμα της αναπαραγωγής των πουλιών. Αν δεν γεννούν σε κανονικούς χρόνους, επέρχεται ανατροπή. Αν δεν προχωρήσουμε στη λήψη σημαντικών μέτρων, αν δεν μειώσουμε τις εκπομπές αερίων, τότε πολύ λίγα πράγματα θα σώσουμε.

LΕ FΙGΑRΟ

Σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος εξελέγη το 2005 θα διοργανώσει εκλογές σε διάστημα τριών μηνών, αν και δεν έχει οριστικά αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Βεβαίως, η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς χαρακτηρίζει αντισυνταγματική οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση των εκλογών που παραπέμπει σε πραξικόπημα ή σε εμφύλιο πόλεμο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, η ενδοπαλαιστινιακή διαπάλη έχει οδηγήσει στο θάνατο 320 ανθρώπους. Αυτό και μόνο αφήνει να διαφανεί πόσο κοντά στον εμφύλιο βρίσκεται ο παλαιστινιακός λαός και πόσο εύκολα μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη, με το Ιράκ να διανύει τη χειρότερη περίοδο μετά την πτώση του Σαντάμ, με τις σχέσεις Λιβάνου και Συρίας να είναι υπερβολικά τεταμένες και με το Ιράν να προτάσσει την πυρηνική βόμβα.

FRΑΝΚFURΤΕR ΑLLGΕΜΕΙΝΕ

Γιατί διακινδυνεύει ο Αμπάς;

Η συνταγματικότητα της απόφασης του Αμπάς είναι αμφισβητούμενη. Δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει το Κοινοβούλιο. Εκτός αυτού δεν είναι βέβαιο ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Η Χαμάς και η Φατάχ είναι το ίδιο ισχυρές. Γιατί ο Αμπάς θέλει να το διακινδυνεύσει;

FRΑΝΚFURΤΕR ΑLLGΕΜΕΙΝΕ

Μέχρι τέλους

Στην όλη κατάσταση αυτό που βαραίνει δεν είναι μόνον ότι λείπει οποιαδήποτε πρωτοβουλία των Ευρωπαίων και του λεγόμενου Κουαρτέτου για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στην περιοχή. Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις των Παλαιστινίων για βοήθεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται η Χαμάς να ακολουθήσει μέχρι τέλους την πολιτική της.

FRΑΝΚFURΤΕR ΑLLGΕΜΕΙΝΕ

Η ελαφρότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Οποιοσδήποτε φοιτητής στον τομέα των οικονομικών σπουδών δεν θα μπορούσε να πει ότι η εξέλιξη των συνθηκών εργασίας κάτω από ένα καπιταλιστικό σύστημα είναι ωραία. Ή ότι η οικονομία της αγοράς δεν χρειάζεται διορθωτικές κινήσεις που συνήθως επιβάλλονται από ισχυρά εργατικά συνδικάτα. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις απευθύνονται στους περισσότερο ευάλωτους των εργαζομένων. Αλλά από αυτή την άποψη, το εργατικό κίνημα της Ινδίας μάλλον έχει αποτύχει. Οι μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις είναι απούσες στις δύσκολες στιγμές, μακριά από τους ανθρώπους που εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες σε μη νόμιμα εργοστάσια. Γιατί οι ακτιβιστές του περιβάλλοντος έχουν μονοπωλήσει την υπεράσπιση των σκληρών συνθηκών εργασίας; Ή γιατί οι κοινωνικοί ακτιβιστές δημιουργούν λόμπι εναντίον της παιδικής εργασίας; Οι ενώσεις στην Ινδία δουλεύουν για τους ανώτερους και ανώτατους υπαλλήλους που όμως έχουν εξασφαλισμένες δουλειές. Κάτι πρέπει να αλλάξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή