Ναι, υπήρξαμε πολύ πλούσιοι!

Ναι, υπήρξαμε πολύ πλούσιοι!

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αμάν μ’ αυτή την εμπάθειά σου προς την τηλεόραση», μου είπε ο φίλος. Λίγο πριν είχα κατηγορήσει στην ομήγυρη το «κουτί» ότι έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την «αποκήρυξη» εκ μέρους των νεοελλήνων μερικών εκ των σημαντικοτέρων συστατικών που μας έκαναν διαφορετικούς, που μας ξεχώριζαν από τους λοιπούς Ευρωπαίους. Μιλούσα, συγκεκριμένα, για τα έθιμα των ημερών των Χριστουγέννων και του Νέου Ετους, τα οποία η τηλεόραση εξαφάνισε, πλασάροντας άλλα ήθη και έθιμα.

Ο δικός μας Αη Βασίλης, σχέση δεν έχει με το Ροβανιέμι και τη Φινλανδία. Ερχεται από την Καισάρεια της Καππαδοκίας όχι την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά την τελευταία ημέρα του χρόνου. Δεν είναι «Σάντα Κλάους», αλλά Βασίλειος ο Μέγας και περιμένει ν’ ακούσει «Αγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία – εσύ ‘σαι αρχόντισσα, κυρία» κι όχι «you better watch out, cause Santa Claus is coming to town»!

Ποιος, όμως, από τους «καναλάρχες» και τους «επικεφαλής» των διαύλων έχει όρεξη και μεράκι να ξοδέψει χρόνο και χρήμα για να προβάλει τα δικά μας έθιμα όταν παίρνει «πακέτο» από τα διεθνή πρακτορεία αφθονία εικόνων και γεγονότων; Παραμονή Χριστουγέννων πάει ο Αη Βασίλης στην λοιπή Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία; Παραμονή θα τον φέρουμε κι εδώ. Χριστούγεννα πάει τα δώρα εκεί ο «Santa»; Χριστούγεννα θα τα φέρει κι εδώ! Δεν πά’ να λένε οι γραφές και τα κάλαντα; Τα πορτοφόλια τους να γεμίσουν!

Ετσι κι αλλιώς, τα «τζελ» και οι «ξερόλες», οι κυρίες που κόπτονται για την υψηλή τιμή της γαλοπούλας όταν τα μπιζού που φορούν για να παρουσιάσουν τις «ειδήσεις» αξίζουν… χιλιάδες πουλιά, θα κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έξω από ‘δω και θ’ αφήσουν τους «μουζίκους» να γιορτάσουν στην «Ψωροκώσταινα» με την οικογένεια! «Quelle banalite, mon Dieu»! που θα έλεγε και η μαντάμ Σουσού. Και δεν είναι μόνο αυτή η ζημιά. Είναι που τα παιδιά, καθώς οι γονείς δεν έχουν χρόνο και δυνάμεις να τα κανοναρχήσουν, δέχονται την άποψη της τηλοψίας ως θέσφατο. Και πάνε περίπατο όσα χτίσθηκαν χαλίκι χαλίκι τόσα χρόνια.

Τεράστια η δύναμη των χατζηνικολάων! Μοιράζουν τη φτώχεια απλόχερα, πετούν στον κάλαθο τον πλούτο των γονιών μας, πατούν το delete και στέλνουν αδιάβαστο τον Αγιο Βασίλη, που «δεν μας καταδέχεται» και μας παραδίδουν ανυπεράσπιστους στον Φινλανδό κοκκινομαγουλάκη, που έχει σχέση με τον δικό μας όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο! Και δώσ’ του διαφημίσεις για δώρα, που τα αγοράζεις από κάτι αφιλόξενα και κακόγουστα «υπερκαταστήματα», μέσα σε κακόγουστες νάιλον τσάντες.

Οσα λεφτά κι αν βγάλουν οι «καναλάδες», τόσο πλούσιοι όσο υπήρξαμε εμείς, δεν θα γίνουν ποτέ! Γιατί εμείς, ως παιδιά, είχαμε μικρά δώρα, αλλά τυλιγμένα με αγάπη και στοργή. Και, το κυριότερο, ο μπαμπάς κι η μαμά μας είχαν χρόνο ν’ ασχοληθούν μαζί μας. Κι αυτό τον πλούτο είναι που μας στερούν με τα καμώματά τους!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή