O επίλογος του Ανάν…

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελευταία του συνέντευξη ως γενικός γραμματέας του OHE, μια και αποχωρεί στις 31 Δεκεμβρίου, ο κ. Κόφι Ανάν ζήτησε να μη θυμούνται τα Ηνωμένα Εθνη την περίοδο της θητείας του μόνο για το, πράγματι μεγάλο, σκάνδαλο στο πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί Τροφίμων».

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Ανάν, κατεβλήθησαν προσπάθειες με στόχο τόσο τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, όσο και την αντιμετώπιση σοβαρών κρίσεων που είτε «διαιωνίζονταν» είτε ξεσπούσαν ανοίγοντας νέες πληγές στην παγκόσμια κοινότητα.

Ομως, είναι επίσης αλήθεια ότι οι προσπάθειες αυτές απεδείχθησαν κατώτερες των περιστάσεων. Εκ του αποτελέσματος κρινόμενη, επί παραδείγματι, είναι σκανδαλώδης η αποτυχία στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής εκμετάλλευσης – κακοποίησης ανίσχυρων ανθρώπινων υπάρξεων από προσωπικό των ειρηνευτικών αποστολών («Σεξ αντί τροφίμων»).

Οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια περνούν, τα θύματα μένουν βυθισμένα στον εφιάλτη τους, οι θύτες χάνονται στην ατιμωρησία τους και οι διάφορες «επιτροπές» των «ειδικών» του OHE ακόμα δηλώνουν ότι αναζητούν τρόπους επίλυσης του προβλήματος!

Πολλές φορές ο απερχόμενος γενικός γραμματέας υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης του OHE, προκειμένου να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει: μια πραγματική «ομπρέλα» προστασίας των Εθνών του Κόσμου.

Σε περιπτώσεις, όμως, όπως του Νταρφούρ ή της Κύπρου, ο OHE του κ. Ανάν σκόρπισε απογοήτευση, δείχνοντας ότι η ισχύς του Οργανισμού πηγάζει περισσότερο από τις προσδοκίες των Εθνών, των λαών, και όχι από τις υπηρεσίες που ο ίδιος τους προσφέρει.

Στην αιματοβαμμένη περιοχή του Σουδάν, τα Ηνωμένα Εθνη περιορίστηκαν ουσιαστικά σε ρόλο παρατηρητή, ο οποίος απλώς συντάσσει εκθέσεις καταμέτρησης θυμάτων. Στη δε Κύπρο είναι που διά χειρός Ανάν σχεδόν «εξαφανίστηκε» από τις επίσημες θέσεις του Οργανισμού η ίδια η πραγματικότητα ότι, δηλαδή, σε τμήμα ενός ανεξάρτητου κράτους βρίσκονται στρατεύματα κατοχής. Γεγονός το οποίο αναμφισβήτητα χαροποιεί τον εισβολέα.

Το απογοητευτικότερο, ίσως, όλων είναι ότι αν και του δόθηκε, την ύστατη ώρα, η ευκαιρία να διορθώσει κάπως την εικόνα, εκείνος δεν το έπραξε.

Ρωτήθηκε, ειδικότερα, στην τελευταία του συνέντευξη αν θα άλλαζε κάτι απ’ όσα έχει κάνει, αν θα χειριζόταν με διαφορετικό, προφανώς καλύτερο, τρόπο μια υπόθεση.

«Νομίζω θα την προσπεράσω αυτή (την ερώτηση)» αποκρίθηκε ο κ. Ανάν, διακινδυνεύοντας έτσι οριστικά να προσπεράσει, τον ίδιο, η Ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή