Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Α΄ Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου – μια όαση!

Η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Α΄ Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου – μια όαση!

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους. Είδαμε και μια Χριστουγεννιάτικη Γιορτή που τα παιδιά ήταν παιδιά και όχι «Μπάρμπι» και «Καλομοίρες»! Οι τυχεροί γονείς και κηδεμόνες που γέμισαν ασφυκτικά, χθες, με ορθίους, το κυκλικό θέατρο του Γυμνασίου στο Campus του Τοσιτσείου Εκάλης, καμάρωσαν και για τα παιδιά τους, που ήταν οι πρωταγωνιστές στη μουσικοχορευτική γιορτή, και για το Αρσάκειο Τοσίτσειο της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας» που κρατά τις ελληνικές παραδόσεις αλλά και τους δίνει φτερά, για να είναι και στην Ευρώπη όπου δικαιωματικά ανήκουν. Η προετοιμασία, που έγινε παράλληλα με τη διδασκαλία της ύλης, είχε αρτιότητα και δροσιά, με χαμογελαστά προσωπάκια στον ρόλο νεράιδας, όπως η Χρυσαφένια και η Ασημένια, που έζησαν, μαζί μας, μια χριστουγεννιάτικη νύχτα, μπροστά στη Φάτνη της Γέννησης του Χριστού, με όλα τα στοιχεία της φύσης, το χιόνι, τα δέντρα να πλαισιώνουν την Παναγία με το βρέφος, τον Ιωσήφ, τους Μάγους με τα Δώρα. Και αν δεν χιονίζει πουθενά, στο θέατρο του Τοσιτσείου… το ‘στρωσε, όταν ήρθαν οι χιονούλες και τα χιονάκια και η Χρυσαφένια και η Ασημένια τα άγγιξαν με το ραβδάκι τους και εκείνα έστησαν χορό και γέμισε η σκηνή χιόνι! Μετά ζωντάνεψαν και κατέβηκαν «τα Δέντρα», περνώντας ανάμεσα από τις κερκίδες, όπου ήταν οι γονείς. Αλλά εκείνα έπαιζαν τον ρόλο τους, ούτε μια ματιά στα «φλας» και στις κάμερες που βιντεοσκοπούσαν! Στο Β΄ μέρος οι παραδόσεις οι ελληνικές είχαν την τιμητική τους. Μετά το χριστουγεννιάτικο κάλεσμα που τραγούδησε η Χορωδία με τη Μάρθα Ουίλιαμς (κόρη του Ρόμπερτ) και την Ελένη, μαθήτριες της έκτης και της πέμπτης Δημοτικού αντίστοιχα, στο Απολυτίκιο, ήρθε η σειρά για το στρώσιμο του τραπεζιού. Τα παιδιά τραγούδησαν κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και ένας καλικάντζαρος έφερε τους ομοίους του να κάνουν παρέα με τα παιδιά! Στο Γ΄ μέρος ήταν το Ταξίδι στα πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ευρώπης. Από την Ελλάδα τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, από τις Χορωδίες, το Joyeux Nol από γαλλόφωνες μαθήτριες, «Merry Christmas» από αγγλόφωνες και, τέλος, οι Καπνοδοχοκαθαριστές, έθιμο της βόρειας Ευρώπης, που σάρωσαν τη χιονισμένη σκηνή και τα χειροκροτήματα στον σκοπό της «Μελωδίας της Ευτυχίας».

Το πρόγραμμα βιντεοσκόπησε το MEGA και ίσως έτσι να μπορέσουν να κάνουν τη σύγκριση οι τηλεθεατές με τα άλλα, χαζοχαρούμενα, μεγαλίστικα shows, όπου καλούνται παιδιά σχολικής ηλικίας να παριστάνουν τις «γλάστρες» ή να μαϊμουδίζουν με σκέρτσα και νάζια, αταίριαστα με την ηλικία τους!

Τη γιορτή παρουσίασαν οι μαθητές και μαθήτριες των Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων του Α΄ Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου. Για τη χαρά που έδωσαν τα παιδιά στους δικούς τους επιβάλλεται να μιλήσουμε για τις χαριτωμένες δασκάλες τους! Την επιμέλεια της γιορτής είχαν οι δασκάλες κ. Δήμηζα Μαριάννα, Λένα Πανούση, Ευαγγελία Σπηλιοπούλου και η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Πόπη Γεωργακέλου. Τη μουσική επιμέλεια είχε ο καθηγητής Μουσικής κ. Γιάννης Κατσιλάμπρος, ο οποίος έγραψε στίχους και μουσική στο τραγούδι «Χριστουγεννιάτικο κάλεσμα», συνόδευε στο πιάνο και μαζί με μαθητούδια «a quatre mains» («α κατρ μαιν») είχε τον νου του και στον βιολιστή, ήδη σολίστα μαθητή της έκτης, και στους λιλιπούτειους μουσικούς με τις φυσαρμόνικες και τις δυναμικές τυμπανίστριες! Μελωδική όσο και ζωηρή η Χορωδία – τα τραγούδια δίδαξαν οι καθηγήτριες Μουσικής κ. Κατερίνα Βουτσινά, Αρετή Γιαννακουδάκη, Βίκυ Μακρογιάννη και ο Γιάννης Κατσιλάμπρος. Τα σκηνικά -Τοπίο στη Βηθλεέμ- φιλοτέχνησε η υποδιευθύντρια του Α΄ Τοσιτσείου Δημοτικού Σχολείου κ. Μαρία Σφήκα και επιμελήθηκε η κ. Τέλη Τσιγκουράκου. Εννοείται ότι όλα έγιναν κάτω από την άγρυπνη επίβλεψη της διευθύντριας του Α΄ Δημοτικού Σχολείου κ. Ελισάβετ Βιντζηλαίου, που ευχαρίστησε στο τέλος παιδιά, δασκάλους και γονείς και ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» στα σχολιαρόπουλα, που λόγω διακοπών ο νους και ο λογισμός τους είναι στο τι θα τους φέρει ο Αη Βασίλης, ο οποίος και έκλεισε τη γιορτή, με φωνή βαρύτονου, υποσχόμενος «Δώρα, περισσότερα Δώρα»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή