Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΑΑRΕΤΖ

Ο Ολμερτ στη γραμμή Μπους

Για μία ακόμη φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ απέρριψε την πρόταση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και του υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Η διαφοροποίηση της Συρίας, η οποία ζήτησε να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις άνευ όρων, δεν επηρέασε τη στάση του Ολμερτ. Η επιλογή του χρόνου για τη δημοσιοποίηση του αιτήματος της Δαμασκού δεν ήταν τυχαία. Απευθυνόταν προς τα δυτικά Μέσα, την ημέρα που στην Τεχεράνη βρισκόταν σε εξέλιξη η διάσκεψη για την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Ο Ασαντ είχε επισημάνει ότι δεν συμμερίζεται την άποψη του Ιρανού προέδρου Αχμεντινετζάντ για καταστροφή του Ισραήλ Το επιχείρημα το οποίο προέβαλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, απορρίπτοντας την πρόταση, αντικατοπτρίζει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους αντιμετωπίζει με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη Συρία, δεν είναι λογικό για το Ισραήλ να μπει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

ΗΕRΑLD ΤRΙΒUΝΕ

Γερμανία, Ρωσία, Ε.Ε.

Γερμανικό σχέδιο για την προώθηση νέας ευρωπαϊκής πολιτικής στις σχέσεις της με τη Ρωσία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στοιχεία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφορές στη δολοφονία της γνωστής δημοσιογράφου Αννα Πολιτκόφσκαγια και ενδείξεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο. Το σχέδιο, το οποίο είναι εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, θα παρουσιαστεί επισήμως όταν η Γερμανία αναλάβει την προεδρία από 1ης του έτους. Αλλά υπό την πίεση της καγκελάριου Μέρκελ και ανώτατων στελεχών της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, το υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζεται να συμπεριλάβει αναφορές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή των νόμων. Στη Μόσχα βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάιερ, ο οποίος εκπροσωπεί τις υπόλοιπες 24 χώρες της Ε.Ε., πολλές από τις οποίες έχουν διαφορετικές απόψεις για τη Ρωσία.

ΤΗΕ ΤΙΜΕS

Η ανεργία των νέων

Πριν από εννέα χρόνια, ο Τόνι Μπλερ και ο Γκόρντον Μπράουν υποσχέθηκαν «δουλειά για εκείνους που μπορούν και ασφάλεια για εκείνους που δεν μπορούν». Εκτοτε, τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι που ήθελαν να δουλέψουν βρήκαν δουλειά. Ομως, ένας σημαντικός αριθμός νέων ανθρώπων παραμένει εκτός εργασίας. Οι νεαροί άνεργοι είναι περισσότεροι από αυτούς του 2001 και μάλιστα το βάρος πέφτει στους 16άρηδες και 17άρηδες. Στο Λονδίνο, ειδικότερα, το 42% των νέων που εγκαταλείπουν το σχολείο δεν βρίσκουν δουλειά. Βεβαίως αυτοί που εγκαταλείπουν το σχολείο στα 16 τους έχουν μικρότερες πιθανότητες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας απ’ ό,τι οι 18χρονοι που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση. Αλλά είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να προετοιμάσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους 16χρονους, είτε προβαίνοντας σε μεταρρυθμίσεις και ενδεχομένως με την ανάπτυξη ενός Νιου Ντιλ ειδικά για τους νέους.

LΑ RΕΡUΒΒLΙCΑ

Χαμάς και Τεχεράνη

Η κυβέρνηση Χαμάς έπεσε στις αγκάλες του Ιράν λόγω του οικονομικού εμπάργκο που επιβάλλει η Δύση. Το νεότερο είναι ότι η κυβέρνηση Χανίγια και η Χαμάς προσεγγίζουν όλο και περισσότερο το σιιτικό Ιράν, εφ’ όσον η πολιτική απομόνωση παρά λίγο να τη συνθλίψει. Η Τεχεράνη εγγυήθηκε οικονομική βοήθεια ύψους 250 εκατ. δολαρίων, ταυτόχρονα η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τον Μαχμούντ Αμπάς και θέλει να άρει εν μέρει το πάγωμα των 650 εκατ. δολαρίων.

ΒΕRLΙΝΕR ΖΕΙΤUΝG

Παραβίαση του Συντάγματος

Ο πρόεδρος των Παλαιστινίων Αμπάς παραβιάζει το Σύνταγμα και επιδιώκει πρόωρες εκλογές, γεγονός που δεν οδηγεί πουθενά: O Αμπάς ως πρόεδρος δεν έχει συνταγματικά το δικαίωμα προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Η πρότασή του ισοδυναμεί με πραξικόπημα, διότι μόνον το Κοινοβούλιο των Παλαιστινίων έχει αυτό το δικαίωμα, όπου όμως την πλειοψηφία έχει η Χαμάς. Αλλά ακόμη και αν η Χαμάς συμφωνούσε για πρόωρες εκλογές, ποιο θα ήταν το κέρδος; Κανένα ασφαλώς, διότι με το εμπάργκο των δωρητριών χωρών οι Παλαιστίνιοι συσπειρώθηκαν γύρω από τη Χαμάς και κατά της Δύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή