ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο χρόνος των εκλογών

Οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται, η εκλογολογία, όμως, μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοεκλπηρούμενη προφητεία. Κι αυτό γιατί περιμένοντας τις εκλογές το πολιτικό προσωπικό περί ψήφων τυρβάζει, η δημόσια διοίκηση χαλαρώνει, τα προβλήματα διογκώνονται, η προσφυγή στην κάλπη καθίσταται αναγκαία.

Τα παραπάνω δεν είναι θεωρητικό σχήμα: ήδη μεγάλο μέρος της κυβέρνησης και των βουλευτών συζητούν και παίρνουν θέσεις για την επικείμενη (κατ’ αυτούς) αναμέτρηση.

Δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία, όπου η δημόσια διοίκηση λειτουργεί εύρυθμα παρά την απουσία κυβέρνησης. Η χώρα με τα δεδομένα προβλήματα δεν μπορεί να αντέξει παρατεταμένες προεκλογικές περιόδους. Η οικονομία, η δημόσια διοίκηση κ.λ.π. χρειάζονται τουλάχιστον επιμελή διαχείριση, την οποία μια παρατεταμένη εκλογική φιλολογία θα ακυρώσει.

Μπορεί για τα κόμματα το σημαντικό να είναι η ημερομηνία των εκλογών. Για τη χώρα, όμως, επιτακτική ανάγκη είναι να επισπευσθεί ο χρόνος των μεταρρυθμίσεων. Κι αυτό πρέπει να γίνει ανεξαρτήτως του πότε θα ψηφίσουμε.