Τι γραφει ο ξενος Τυπος

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE NEW YORK ΤΙΜΕS

Εμπόδιο στο όνειρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ έλαβε ορισμένα ενθαρρυντικά μέτρα προκειμένου να αμβλυνθεί η δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και στα συνοριακά φυλάκια της Γάζας. Ηλπιζε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει τον Μαχμούντ Αμπάς, τον μετριοπαθή πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Δυστυχώς, ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης, Αμίρ Πέρετζ, περιέκοψε τον ελάχιστο ενθουσιασμό, εγκρίνοντας τον πρώτο νέο εποικισμό στη Δυτική Οχθη την τελευταία δεκαετία. Η ισραηλινή διπλωματία για την ειρήνη είναι εξαρτώμενη. Το Ισραήλ οφείλει να συνδιαλλαγεί με την κυβέρνηση της Χαμάς, η οποία όμως αρνείται να δεχτεί την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και απορρίπτει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Ομως, αυτή η δεδομένη κατάσταση δεν δικαιολογεί τη δημιουργία νέου εβραϊκού εποικισμού στη Δυτική Οχθη. Αυτή η κίνηση αυτοάμυνας μάλλον δεν προσθέτει τίποτα στο Ισραήλ και στην ασφάλειά του. Μάλλον περιπλέκει τα πράγματα, κλείνοντας τον δρόμο των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ ή το ισραηλινό Κοινοβούλιο θα ανατρέψει τη ζημιά που προκαλείται από την απόφαση του υπουργού του. Σήμερα, η ιδέα μιας συνολικής ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων μοιάζει όνειρο μακρινό. Ομως εξακολουθεί να παραμένει η μόνη μακροπρόθεσμη οδός για την επιβίωση του κράτους του Ισραήλ εν μέσω των αραβικών κρατών. Κάθε νέος εποικισμός που θα «φυτεύεται» στη Δυτική Οχθη θα λειτουργεί ως εμπόδιο ώστε να γίνει κάποια στιγμή το όνειρο πραγματικότητα.

ΥΟΜΙURΙ ΟΝLΙΝΕ

Ας έχουμε τα μάτια μας ανοικτά

Τελικά η διεθνής κοινότητα ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στο Ιράν μετά την άρνησή του να αναστείλει τις πυρηνικές δραστηριότητές του, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ψήφισμα που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης. Η απόφαση αυτή δεν μπορούσε να αποφευχθεί και σίγουρα είναι δικαιολογημένη. Το Ιράν, αντί να συμμορφωθεί με το αίτημα της διεθνούς κοινότητας για τα πυρηνικά, έκρινε σκόπιμο να συνεχίσει και να διευρύνει το πρόγραμμά του. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είχε άλλες επιλογές, εκτός από το να ασκήσει πιέσεις προς το Ιράν, μέσω των κυρώσεων, με την ελπίδα ότι εκείνο θα υπακούσει. Η Μέση Ανατολή ζει μέσα σε συνθήκες αποσταθεροποιητικές, περιλαμβανομένων και του συνεχιζόμενου πολέμου στο Ιράκ, της πολιτικής κρίσης στον Λίβανο και φυσικά του Παλαιστινιακού. Αν σε αυτή την εικόνα προσθέσουμε και το Ιράν με τα πυρηνικά, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εφιαλτικό σενάριο. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να παρακολουθήσει τα επόμενα βήματα του Ιράν.

ΑΕUΕ ZURCHER ΖΕΙΤUΝG

Σοβαρές οι συνέπειες

Η σύγκρουση Σομαλίας – Αιθιοπίας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή. Μετά τις πρώτες νίκες των αιθιοπικών δυνάμεων πρέπει να φοβόμαστε ότι ο προμηθευτής όπλων των ισλαμιστών, η Ερυθραία, θα «συνταχθεί» στο πλευρό τους και θα πολεμήσει εναντίον της Αιθιοπίας. Η εξωτερική πολιτική της Ερυθραίας τα τελευταία χρόνια στόχευε αποκλειστικά και μόνο στη συνεχή παρενόχληση της Αντίς Αμπέμπα.

SUDDΕUΤSCΗΕ ΖΕΙΤUΝG

Μόνο διαπραγματεύσεις

Μοναδική διέξοδος στο θέμα της Σομαλίας είναι οι διαπραγματεύσεις. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αγωνιστούν για την προσέλευση και των ισλαμιστών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «διότι συνιστούν μια μεγάλη και ισχυρή δύναμη στη χώρα. Μπορεί να μην αρέσει κάτι τέτοιο στους Αμερικανούς, αλλά πρέπει να αποδεχθούν τα δεδομένα, διαφορετικά τα όπλα δεν πρόκειται να σιγήσουν στη Σομαλία».

ΤΗΕ ΤΙΜΕS

Η άλλη φροντίδα των παιδιών

Αυτή τη χρονιά, η Χίλαρι Αρμστρονγκ, υπουργός για θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, επισκέφθηκε ένα μεγάλο ίδρυμα στην πρώην ανατολική Γερμανία, στην προσπάθειά της να βρει ιδέες για τη βελτίωση της ζωής και των προοπτικών των 60 χιλιάδων παιδιών που χρειάζονται φροντίδα στην Αγγλία και στην Ουαλλία. Η υπουργός ενημερώθηκε για τη λειτουργία ενός συστήματος μέσω του οποίου διατίθενται λιγότερα χρήματα ανά παιδί, συγκριτικά με τη Βρετανία, τα αποτελέσματα ωστόσο είναι πολύ καλύτερα ως προς την απασχολησιμότητα των παιδιών και ως προς την εκπαίδευσή τους. Σήμερα, η υπουργός επεξεργάζεται μια Λευκή Βίβλο, η οποία θα σταθεί αντιμέτωπη με την καταπιεστική πραγματικότητα ενός συστήματος, που θέτει υποχρεωτικά πολλά παιδιά υπό προστασία τη στιγμή που το κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του. Και το κάνει αυτό αυξάνοντας το κόστος. Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των δικαστικών ακροάσεων για το αν πρέπει κάποια παιδιά να μεταφερθούν από τα σπίτια τους σε δημόσια ιδρύματα γιατί οι γονείς τους δεν τα φροντίζουν, έχει αυξηθεί κατά 14%. Εχει αυξηθεί όμως και το κόστος αυτής της διαδικασίας, που αγγίζει το 62%. Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια θλιβερή κατάσταση. Είναι το κεφάλαιο της μιζέριας απέναντι στα πιο ευάλωτα παιδιά της χώρας, δεδομένου ότι τα τρία τέταρτα των δικαστικών ακροάσεων καταλήγουν στην απόφαση για μετακίνηση των παιδιών μακριά από τα σπίτια τους. Θα λέγαμε ότι τα δικαστήρια και οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει έναν κύκλο σκουπιδιών και πρέπει να γίνει άμεσα κάτι γι’ αυτή την ντροπή.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Ας το σκεφτούν

Εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν υψηλές, όπως αναμένεται, τα κράτη του Κόλπου δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό για αύξηση των δαπανών, μια κίνηση η οποία θα οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό άχρηστων αντιπαραγωγικών σχεδίων. Αν και τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν δείξει ότι μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστα από τα όσα συμβαίνουν γύρω τους (Ιράκ, Ιράν, Λίβανος, Ισραήλ), η πολιτική αστάθεια μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομική πρόοδο. Η αυξανόμενη ένταση στο Ιράν ήδη οδηγεί σε αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών. Τα κράτη του Κόλπου οφείλουν να ανατρέξουν στην ιστορία τους και να θυμηθούν το χάος που δημιούργησαν στις προηγούμενες οικονομικές εκρήξεις και στη συνέχεια πόσο ακριβό ήταν το τίμημα που πλήρωσαν.

DW-WΟRLD.DΕ

Ζώνη ελεύθερου εμπορίου

Μια καθοριστική περιφερειακή συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο υπεγράφη πρόσφατα στη σύνοδο κορυφής της CEFTA, στο Βουκουρέστι. Η νέα αυτή συμφωνία αποτελεί ένα ακόμα βήμα των χωρών της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης προς την ένταξή τους στην Ε.Ε. Η CEFTA, «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Κεντρικής Ευρώπης», είναι η σημαντικότερη και πιο πολύπλευρη πρωτοβουλία περιφερειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή από την κατάρρευση του κομμουνισμού.. Η διαδικασία εκσυγχρονισμού της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου είχε ξεκινήσει ύστερα από πρωτοβουλία του Ρουμάνου πρωθυπουργού Κάλιν Ποπέσκου Ταριντσεάνου, τον Απρίλιο του 2005. Αρωγοί στις προσπάθειές του υπήρξαν τόσο η Ε.Ε. όσο και το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η συμφωνία στο Βουκουρέστι δεν εκσυγχρονίζει μόνο τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η CEFTA διευρύνεται με έξι νέα μέλη: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Σερβία και επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή