Ο Εμφύλιος συνεχίζεται

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση μαζί με μια μικρή μελαγχολία δημιούργησε ένα λυτρωτικό αίσθημα ανακούφισης: Η Ακαδημία Αθηνών, έστω και με καθυστέρηση 65 ετών, τίμησε δύο γενναίους Ελληνες πατριώτες, τον Απόστολο Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο, οι οποίοι το βράδυ της 30ής προς την 31η Μαΐου του 1941 υπέστειλαν τη ναζιστική σημαία από τον ιστό της Ακρόπολης. «Για τη μεγάλη υπηρεσία τους στο ελληνικό έθνος και την ανθρωπότητα», ανέφερε το σκεπτικό της βράβευσης. Στο πρόσωπό τους, η Ακαδημία τίμησε «Την Εθνική Αντίσταση, ως σύνολο ηρωικών πράξεων και θυσιών».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με την πράξη της αυτή, η Ακαδημία Αθηνών, ένα Ιδρυμα άκρως συντηρητικό, βάζει τελεία σε μια περίοδο ηρωική και πένθιμη της Ελληνικής ιστορίας. Καθώς ο εμφύλιος που ακολούθησε την εθνική αντίσταση δεν μάτωσε μόνο με αδελφικό αίμα την Ελλάδα, αλλά έριξε τη βαριά σκιά των νικητών στο άλλο της μισό.

Πάει, λοιπόν, ξεμπέρδεψε και η Ακαδημία με τα φαντάσματα του παρελθόντος, ξεμπερδέψαμε. Διαβάζοντας, πάντως, χθες το πρωί τις εφημερίδες που πρόσκεινται στη μείζονα αντιπολίτευση συνειδητοποίησα για ακόμη μια φορά πως η Ελλάδα βιώνει στις μέρες μας έναν άλλο εμφύλιο, αναίμακτο αλλά εξίσου διχαστικό. Οι «μάχες» αυτού του εμφυλίου διεξάγονται κυρίως ανάμεσα στους πολιτικούς των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, στα πρωτοσέλιδα μερίδας του Τύπου και στην πλειοψηφία των τηλεοπτικών δελτίων. Η κοινωνία επί της ουσίας αδιαφορεί, αλλά ακολουθεί υπνωτισμένη ώς τις κάλπες.

Αίφνης τα αντιπολιτευόμενα μίντια ανακάλυψαν τα χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία ότι έχουμε πρόβλημα με τα σκουπίδια, την Ψυττάλεια, την Παιδεία, τη φοροδιαφυγή, τον παράνομο τζόγο, για να αναφέρω μόνο όσα διάβασα χθες. Εννοείται πως όλα δημιουργήθηκαν επί ημερών της σημερινής κυβερνήσεως.

Με το κόμμα της «διαφθοράς» στην αντιπολίτευση και το κόμμα της «καταραμένης δεξιάς» στην κυβέρνηση, η οπερέτα συνεχίζεται χωρίς επιχειρήματα, χωρίς συναίνεση στα οφθαλμοφανή, χωρίς συνεννόηση στα αυτονόητα, με «κακούς» και «καλούς», με δικούς μας και δικούς τους, με νικητές και ηττημένους.

Αυτός ο λάιτ εμφύλιος, που σχεδιάζεται στα υπόγεια των επικοινωνιολόγων και των ερευνητών κοινής γνώμης, έχει ως μόνο στόχο την εξουσία και αντί για πολίτες παράγει πελάτες. Ετοιμους για όλα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή