Το Συνέδριο αποτελεί χρέος έναντι της ιστορικής μνήμης…

Το Συνέδριο αποτελεί χρέος έναντι της ιστορικής μνήμης…

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και τώρα η είδηση: το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με πρόεδρο τον στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή, αντιπρόεδρο τον αδελφό του, τέως υπουργό κ. Αχιλλέα Γ. Καραμανλή, και γενικό διευθυντή τον Ακαδημαϊκό – καθηγητή κ. Κωστή Σβολόπουλο ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με θέμα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον 20ό αιώνα» στο Ζάππειο Μέγαρο στο διάστημα 5-9 Ιουνίου 2007. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα εξεταστούν οι πτυχές του βίου και της δράσης του, στο εσωτερικό της χώρας και στο διεθνές πεδίο. Οι εισηγήσεις θα καλύψουν τέσσερις ενότητες, τις εξής: ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και α) το δημοκρατικό πολίτευμα, το κράτος και οι θεσμοί, β) η ελληνική εξωτερική πολιτική και η δομή του διεθνούς συστήματος, γ) η ελληνική οικονομία και κοινωνία, δ) ο πολιτισμός, η παιδεία, το περιβάλλον, ο αθλητισμός. Την ειδικότερη ευθύνη για την κατάρτιση και εφαρμογή του προγράμματος ανέλαβε επιστημονική επιτροπή από κορυφαίους Ελληνες επιστήμονες. Η ανταπόκριση της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας υπήρξε εντυπωσιακή. Ο αριθμός των εισηγητών του Συνεδρίου ανέρχεται σε 160 ειδικούς. Τα κείμενα των εισηγήσεων θα παρουσιαστούν στην ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, ενώ θα λειτουργήσει σύστημα αυτόματης μετάφρασης.

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής θα απευθύνει χαιρετισμό στην Τελετή Εναρξης του Συνεδρίου την Τρίτη 5 Ιουνίου, ώρα 18.30 στο Ζάππειο και στη συνέχεια, θα εγκαινιάσει την Εκθεση «Ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής και η εποχή του» στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς), ώρα 21.00. Στην τελετή έναρξης στο Ζάππειο θα απευθύνει επίσης χαιρετισμό ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής, αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος «Κ.Γ.Κ.» και θα μιλήσει ο γενικός διευθυντής κ. Κ. Σβολόπουλος με θέμα «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η νεότερη ελληνική ιστορία».

Στη συνέχεια, από 19.00 ώς 20.00, στη στρογγυλή τράπεζα θα γίνει συζήτηση με θέμα «ο Κ. Καραμανλής και η διεθνής κοινωνία» με συντονιστή τον πρέσβη κ. Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, και θα εκθέσουν τις απόψεις τους η πρύτανις κ. Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, και οι καθηγητές κ. Θεόδωρος Κουλουμπής και Εμμανουήλ Ρούκουνας. Με πρόβλεψη του Ιδρύματος θα γίνει η μετάβαση στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Ακολουθεί το πρόγραμμα του Συνεδρίου Τετάρτη 6 Ιουνίου, πρωινή συνεδρία, Αίθουσα Α (θεσμοί και δημοκρατικό πολίτευμα) με συντονιστές τους Ν. Ι. Μέρτζο, Robert Pfaltzgraff, όπου μιλά ο συντάκτης της «Κ» Μιχάλης Ν. Κατσίγερας «Στοιχεία για τη διαμόρφωση του ηγετικού ρόλου του Κ. Κ. έως το 1955», ο Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος Αίθουσα Β (εξωτερική πολιτική) με συντονιστές τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, διευθυντή της «Κ», και τους Antonio Varsori και Heinz-J­rgen Α & Γ.

Αίθουσα Γ (Οικονομική και κοινωνική πολιτική). Συντονιστές Γεώργιος Γρ. Πενέλης, Γεώργιος Μέργος και Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Στην απογευματινή συνεδρία, Αίθουσα Α (θεσμοί και δημοκρατικό πολίτευμα) συντονιστές ο καθηγητής κ. Θάνος Βερέμης, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Ν.Δ. τ. υπουργός κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, με εξέχοντες ομιλητές τον τ. πρέσβη Μ. Βρετανίας στην Αθήνα, συγγραφέα, ιστορικό κ. Michael Llewellyn Smith τους καθηγητές Αντ. Μακρυδημήτρη, Θανάση Διαμαντόπουλο, Θ. Κουλουμπή και κ. Στάθη Καλύβα.

Στη στρογγυλή τράπεζα της Τετάρτης 6 Ιουνίου, 20.00, με θέμα «Ο Κ. Καραμανλής και οι δημοκρατικοί θεσμοί» συντονιστές είναι ο κ. Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος και παίρνουν μέρος οι καθηγητές, πολιτικοί κ. Ευάγγελος Β. Βενιζέλος, Αντώνης Μακρυδημήτρης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο κ. Δημήτρης Θ. Τσάτσος.

Το συνέδριο συνεχίζεται Πέμπτη και Παρασκευή, με εύλογο το ενδιαφέρον…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή