Ψυχροπολεμικά…

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαοκτώ χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, που εσήμανε την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη και τη διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας, δημιουργούνται φόβοι σταδιακής επιστροφής στο διπολικό σύστημα σταθερότητος και ελεγχομένης εντάσεως.

Η οξύτατη κριτική του Ρώσου προέδρου Βαλντιμίρ Πούτιν προς τις ΗΠΑ, την Πέμπτη, και ειδικώς η αναφορά του «στην προσπάθεια κάποιων να διαμορφώσουν μονοπολικό κόσμο, να υπαγορεύσουν τη θέλησή τους για όλα τα θέματα σε άλλους και να υποκαταστήσουν το διεθνές δίκαιο με κανόνες πολιτικής σκοπιμότητος», δεν ήταν σε καμία περίπτωση ρητορικό σχήμα κενό περιεχομένου.

Δύο ημέρες προηγουμένως, η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει επιτυχή δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου, πολλαπλών κεφαλών που μπορούν να διατρήσουν το αμυντικό σύστημα των ΗΠΑ, δίδοντας, όπως επεσήμανε ο κ. Πούτιν, μία ασύμμετρη απάντηση στην πολιτική της Ουάσιγκτον για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδος στην Ευρώπη.

Είναι πρόωρο να αποφανθεί κανείς εάν η πορεία προς τη δημιουργία διπολικού συστήματος θα συνεχισθεί, αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι βασικές παράμετροι της αμερικανικής πολιτικής αμφισβητούνται ευθέως και όχι μόνον από τη Μόσχα.

Το παραδοσιακό κατεστημένο της Τουρκίας αλλά και ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν -την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, ενδεχομένως- είναι σε κατάσταση ετοιμότητος για να εισβάλλουν στο Βόρειο Ιράκ, προκειμένου να πλήξουν βάσεις, από όπου ενεργούν Κούρδοι αντάρτες εναντίον της Τουρκίας, αντιτιθέμενοι ευθέως στην πολιτική της Ουάσιγκτον.

Τόσο η αντίδραση της Μόσχας όσο και της Αγκυρας εκκινούν από την αντίληψη ότι η αμερικανική πολιτική θίγει ζητήματα ασφαλείας ζωτικής τους σημασίσς. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αμφισβήτηση των πολιτικών επιλογών της Ουάσιγκτον δεν θα είχε γίνει με τρόπο τόσο έντονο, εάν δεν υπήρχε διάχυτη η αίσθηση μιας ευρύτερης αποτυχίας τωην ΗΠΑ να διαχειρισθούν το μονοπολικό σύστημα.

Ανεξαρτήτως της τροπής που θα έχουν οι εξελίξεις, η στάση της Μόσχας και της Αγκυρας ενισχύει τις τάσεις «πολιτικής ανυπακοής» έναντι των ΗΠΑ, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει στην Ουάσιγκτον κάποια νευρικότητα, ο,τιδήποτε και εάν σημαίνει αυτό.

Στο περιφερειακό επίπεδο είναι περίπου βέβαιο ότι το Κοσσυφοπέδιο θα αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα αντιπαραθέσεως, καθώς η Ρωσία απειλεί ουσιαστικώς με veto στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους επιμείνουν στην πλήρη ανεξαρτησία της περιοχής αυτής.

Συμπτωματικώς, η αυστηρότατη προειδοποίηση του κ. Πούτιν προς τις ΗΠΑ διατυπώθηκε παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, και ο οποίος τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής συσφίξεως των σχέσεων της Ρωσίας με την Ε.Ε. Τον κ. Παπούλια συνόδευε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που είχε υποστηρίξει ένταξη της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ, προκαλώντας δυσφορία στη Μόσχα.

Οι εξελίξεις αυτές θα έπρεπε να δημιουργούν φυσιολογικώς αμηχανία και εγρήγορση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, εάν δεν είχε ήδη βυθισθεί σε μία άτυπη προεκλογική αντιπαράθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή