ΑΠΟΨΕΙΣ

Γόρδιος δεσμός

Η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων έχει καταστεί μια ανοικτή πληγή που δεν λέει να κλείσει. Για τη χώρα έχει μετατραπεί, πέραν των άλλων, σε ένα εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα. Κανείς πολιτικός ηγέτης δεν θέλει να το αγγίξει φοβούμενος τις αντιδράσεις.

Τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια έχασαν σημαντικές ευκαιρίες να βρουν μια έντιμη συμβιβαστική λύση στο παρελθόν. Το πολιτικό κόστος ενός συμβιβασμού αποδείχθηκε δυσβάστακτο για τις πολιτικές τους ηγεσίες. Σήμερα το όνομα της γειτονικής χώρας αποτελεί το νέο βαλκανικό γόρδιο δεσμό. Το πρόβλημα επιτείνει κατά καιρούς η προκλητική συμπεριφορά της FYROM, όπως συνέβη πρόσφατα με την ονομασία του αεροδρομίου της πρωτεύουσάς της.

Το ζήτημα των Σκοπίων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Θα ήταν μεγάλο λάθος να εγκλωβισθεί, για μια ακόμη φορά, η πολιτική μας ζωή στο θέμα αυτό. Η Ελλάδα διαδραματίζει ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια, και για την ίδια την FYROM, και πρέπει να ξοδεύει προσεκτικά το πολιτικό της κεφάλαιο διεθνώς.

Στόχος της πρέπει να είναι η εξεύρεση μιας αξιοπρεπούς συμβιβαστικής λύσης. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δημιουργεί μια συγκυρία που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί η Αθήνα, χωρίς όμως να πέσει στην παγίδα του παρελθόντος όταν πρυτάνευσε η αρχή «ή όλα ή τίποτα».