Σεμνά και ταπεινά

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλοτραπεζίτης μού έλεγε προ ημερών: «Είκοσι ολόκληρα χρόνια χρηματοδοτώ τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Ελλάδος, αλλά σε διαβεβαιώ ότι ούτε μία φορά δεν έχω κάνει διακοπές στα κότερά τους». Γιατί μου το έλεγε αυτό; Γιατί αραιά στην αρχή της τετραετίας, συχνότερα τώρα στο τρίτο έτος, κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεχάσει το σεμνά και ταπεινά που τους συνέστησε ο πρωθυπουργός τους και παρουσιάζουν μειωμένες αντιστάσεις στη δύναμη του πλούτου και της καλοπέρασης. Από τα δείπνα της ολιγαρχίας μέχρι τις παρέες με τους φίλους με τα χονδρά πούρα, από τις βόλτες στο Αιγαίο με κότερα μέχρι τη γυμναστική στα club πολυτελείας, κινδυνεύει να χαθεί ο φανατισμός των πρώτων μηνών της εξουσίας για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Βέβαια δεν υποστηρίζω, προς Θεού, ότι έχουμε διολισθήσει στα νεοπλουτικά πρότυπα που είχε καθιερώσει το ΠΑΣΟΚ με τις πολυτελείς βίλες, τους γάμους στο εξωτερικό και γενικά με τον προκλητικά σπάταλο βίο των ολίγων. Ομως, επειδή οι καιροί είναι πονηροί, επειδή πάμε για εκλογές και επειδή οι σκοτεινοί μηχανισμοί της Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να στήσουν σκάνδαλα, δεν θα ήταν άσχημο να επανέλθει το Μαξίμου με αυστηρότερες συστάσεις.

Ο λαός ανέκαθεν έκρινε τους άρχοντές του από τον τρόπο ζωής τους, αν ήταν ταπεινός ή προκλητικός. Αν ανέδιδε οσμή αιφνίδιου πλουτισμού και προϊούσης διαφθοράς κ.λπ. Θυμάμαι σαν και τώρα ότι τον Ιούνιο του 2001 στη Νέα Υόρκη ο αείμνηστος Θεόδωρος Καρατζάς, διοικητής τότε της Εθνικής Τράπεζας, μου εξομολογείτο για μερικούς περιώνυμους για τον πλούτο τους κυβερνητικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ: «Εκείνο που με ενοχλεί περισσότερο είναι όχι τόσο τα λεφτά που απέκτησαν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά για την προκλητικότητά τους να τα επιδεικνύουν και να καυχώνται για την πολυτελή τους διαβίωση».

Ο κ. Θ. Καρατζάς ανήκε σε μια παραδοσιακή μεγαλοαστική τάξη, που παρ’ ότι είχε πάντα μια περιουσία δεν την επεδείκνυε και δεν κορυβαντιούσε για τα χρήματα που ξόδευε σε ρούχα, διατροφή, ταξίδια, δεξιώσεις. Στο σπίτι του μακαρίτη του Μποδοσάκη κάθε Τετάρτη μαγειρεύονταν φακές και κάθε Παρασκευή φασόλια. Στα πολυτελή σπίτια των νεόπλουτων του ΠΑΣΟΚ αν δεν σερβιριστεί άφθονος καπνιστός σολωμός Ιρλανδίας και χαβιάρι, θεωρείται κοινωνική υποβάθμιση και ντροπή για τους καλεσμένους τους.

Σήμερα υπάρχουν 10-15 χρυσές κυριολεκτικά επιχειρήσεις, ανταγωνιστικές με διεθνή κριτήρια, που πραγματοποιούν μεγάλες εξαγωγές και εντυπωσιακά κέρδη. Οι ιδιοκτήτες τους όμως δεν ποζάρουν αυτοί και οι γυναίκες τους με τις πολυτελείς τουαλέτες τους στα διάφορα περιοδικά lifestyle, ούτε φωτογραφίζονται στις πισίνες των σπιτιών τους. Ο Γιάννης Κωστόπουλος της Alpha Bank έχει μια γκαρσονιέρα στη Μύκονο, ενώ γενικός γραμματέας υπουργείου έχει τρεις βίλες! Γράφουν τίποτε τα περιοδικά αυτά π.χ. για τους Παπαλεξόπουλους, τους Στασινόπουλους κ.λπ.; Οχι! Γράφουν όμως κάθε εβδομάδα για τους νεόπλουτους πολιτικούς και τους τηλεοπτικούς αστέρες της διαπλοκής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή