Τέχνη και ελευθερία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί πατριώτες έχουμε μαζευτεί τελευταία σ’ αυτή τη μικρή ταλαίπωρη πατρίδα· μάλλον περισσότεροι απ’ όσους μπορεί να αντέξει. Πατριώτες και αμύντορες των λεγόμενων χρηστών ηθών τα οποία καρυκεύονται πάντα με μια γερή δόση ελληνορθόδοξου πολιτισμού. Οσες φορές κατίσχυσε πολιτικά το τρίπτυχο Ηθική, Πατρίδα, Ορθοδοξία, τα βογγητά της Ελλάδας ακούστηκαν στα πέρατα της γης.

Η τελευταία κρίση πατριωτισμού είχε θύμα ένα έργο τέχνης, μοντέρνας εκδοχής της τέχνης, το οποίο οι ειδικοί ονομάζουν Video art. Κατόπιν ανωνύμου καταγγελίας, ο εφημερεύων εισαγγελεύς διέταξε τη σύλληψη του υπεύθυνου της έκθεσης ART Αthina, που φιλοξενούσε το διάρκειας 40 δευτερολέπτων φιλμάκι, με την κατηγορία της προσβολής εθνικού συμβόλου και με βάση τον νόμο περί ασέμνων. Το έργο παρουσίαζε σεξουαλική πράξη μονήρους τύπου, ενώ κάποια μπάντα παιάνιζε τον εθνικό ύμνο. Με τις ίδιες κατηγορίες παραπέμφθηκε σε δίκη και η δημιουργός του έργου Εύα Στεφανή.

Πρόκειται για ένα ακόμη διεθνές ρεζιλίκι, καθώς μόνο σε καθεστώτα θεοκρατικού τύπου, παραπέμπονται στην εποχή μας γκαλερίστες στο αυτόφωρο, επειδή σε ιδιωτικό χώρο, σε ειδικό δωμάτιο, με εμφανή προειδοποίηση ότι απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών, προβάλλεται κάποιο έργο τέχνης. Στη Δύση η τέχνη δεν διώκεται, ούτε ο λόγος, η ελευθερία της έκφρασης είναι αρχή συνταγματικά κατοχυρωμένη, είναι θεμέλιο της αστικής δημοκρατίας. Αλλά εδώ είναι Βαλκάνια ακόμη…

Ακουσα με λύπη μου τον υπουργό Πολιτισμού να ψελλίζει μια ιδιότυπη θέση περί υπογραφής του έργου τέχνης από τον καλλιτέχνη, ο οποίος φέρει και την ευθύνη για το έργο! Αφού προηγουμένως είχε διευκρινίσει εμφατικά ότι το συγκεκριμένο έργο της κυρίας Στεφανή είναι αντίθετο με τις αξίες και την αισθητική του. Ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού δεν είχε το σθένος να μιλήσει για το δικαίωμα των καλλιτεχνών στην ελεύθερη έκφραση και να εκδηλώσει τη δυσφορία του για τη σύλληψη και την παραπομπή, δεν είχε ούτε την ευφυΐα να υποσχεθεί μια πρωτοβουλία που θα βάλει τέλος σε αυτόν τον τραγέλαφο. Τρέμει τις εκλογές ο καημένος…

Ακουσα και την κυρία Παπαρήγα του ΚΚΕ, η οποία δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να κρίνει ένα έργο τέχνης, αλλά του λαού. Δεν ξέρω τι εννοεί ακριβώς η κυρία γενική γραμματέας, πιστεύω όμως ότι δεν περνάει από το μυαλό κανενός πια, ότι ο λαός έχει το δικαίωμα να κάνει αυτό που έκανε η αστυνομία: να κατασχέσει το έργο, να συλλάβει, να δικάσει ή να διαπομπεύσει. Γιατί έχουν γίνει κι αυτά.

Μακάρι πάντως η πατρίδα και τα ήθη της να κινδύνευαν από το απλοϊκό φιλμάκι της κυρίας Στεφανή. Η λύση θα ήταν απλή: θα σβήναμε την οθόνη.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα, σε όσους πουλάνε πατριωτισμό προς άγραν ψήφων, γιατί γι’ αυτό το κάνουν, να κόψουν τις εκθέσεις που απ’ ό,τι φαίνεται δεν τις αντέχουν και να διαβάσουν προσεκτικά την έκθεση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης· εκεί να δείτε προσβολή της δημοσίας αιδούς και της πατρίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή