Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Οι ίδιες εξαγγελίες με άλλη μορφή;

Είναι ο τρόπος που δουλεύει τελικά. Ο Νικολά Σαρκοζί κρατάει τις υποσχέσεις του, κυρίως στο οικονομικό και δημοσιονομικό πλάνο. Η κυβέρνηση ήδη έχει προωθήσει προς το Συμβούλιο του Κράτους το πρώτο μεγάλο νομοσχέδιο για τη φορολογία. Ο Σαρκοζί παραμένει, επομένως, πιστός στην άποψή του -κι αυτό μέλλει να εμπεδωθεί και μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές- ότι η ανάπτυξη της οικονομίας περνάει πρωτίστως από την αναθεώρηση – αποκατάσταση της εργασίας. Που σημαίνει κατάργηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τις υπερωρίες, μη φορολόγηση της εργασίας του φοιτητή, ειδικές ρυθμίσεις για τα επιτόκια δανεισμού προκειμένου για αγορά πρώτης κατοικίας, το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης των «χρυσών αλεξιπτωτιστών», διαφάνεια… γενικώς εξαγγελίες που συμπίπτουν με τις υποσχέσεις. Αλλά πολλές από τις εξαγγελίες θυμίζουν τον Λιονέλ Ζοσπέν τον Ιούνιο του 1997. Είχε μιλήσει τότε, όπως και σήμερα ο Σαρκοζί, για μια αποφασιστική πολιτική, η οποία θα ενεργοποιούσε την οικονομική μηχανή του κράτους προκειμένου να φτάσουμε την ανάπτυξη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το 1997 γινόταν λόγος για μια σοσιαλιστική πολιτική, η οποία βασιζόταν στο 35ωρο και στην απασχόληση των νέων. Το 2007 γίνεται λόγος για μια φιλελεύθερη πολιτική που ευνοεί το σλόγκαν «Εργαστείτε περισσότερο για να κερδίσετε περισσότερα». Αλλά το κομμάτι της αποφασιστικής πολιτικής είναι το ίδιο: «Σας διαβεβαιώ ότι αυτή η πολιτική θα μας επιτρέψει να φτάσουμε τους ρυθμούς της ανάπτυξης που μας χρειάζονται» είπε ο Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξή του προχθές στη «Φιγκαρό». Ο Νικολά Σαρκοζί, όμως, οφείλει να κρατήσει μία ακόμη υπόσχεση που έδωσε ενώπιον του γαλλικού λαού και των Βρυξελλών: Να μειώσει τα χρέη της Γαλλίας πριν από το 2012.

THE ΝΑΤΙΟΝ

Αποτυχημένες δοκιμές, έντονες διαμαρτυρίες

Η αποτυχημένη δοκιμή των αμυντικών πυραύλων τον περασμένο μήνα εκ μέρους των ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε ως μη δοκιμή από την Υπηρεσία Αμυντικών Πυραύλων. Ο πύραυλος δεν χτύπησε τον στόχο του, άρα είναι σαν να μην εκτοξεύτηκε ποτέ. Ωστόσο, παρά την αποτυχία αυτή, εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε ότι η αποτυχημένη δοκιμή υπογραμμίζει την ανάγκη των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν 10 ανιχνευτές πυραύλων στην Πολωνία και ένα σταθμό ραντάρ στην Τσεχία προκειμένου να αμυνθούν από ιρανικό πύραυλο… Δηλαδή, κάθε πύραυλος που θα εκτοξεύεται από το Ιράν θα στοχεύει κατευθείαν την Ευρώπη ακόμη κι αν η Ευρώπη δεν είναι ο στόχος της Τεχεράνης. Ωραία! Το Ιράν χρειάζεται το λιγότερο πέντε και το περισσότερο δέκα χρόνια για να αποκτήσει πυρηνικούς πυραύλους και βρίσκεται πολύ μακριά από το να έχει έναν τέτοιο πύραυλο που θα χτυπήσει την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος Μπους κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Πολωνία και στην Τσεχία (καθ’ οδόν προς τη σύνοδο των «Οκτώ») υποσχέθηκε αντιπυραυλική ασπίδα, για να αποφευχθεί επίθεση από το Ιράν. Κι ενώ ο Μπους συνεχίζει να θεωρεί αυτό το σύστημα ως προστασία της δημοκρατίας και ως μια σαφή κίνηση αποφυγής του εκβιασμού του Ιράν, ο λαός της Τσεχίας και της Πολωνίας συνεχίζει να αντιτίθεται στα σχέδια της Αμερικής. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 60% των Τσέχων αντιτίθενται και μόνον το 25% των Πολωνών υποστηρίζει το σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας. Ο δήμαρχος του μικρού χωριού Τρόκαβετς της Τσεχίας, όπου έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση του ραντάρ, έκανε δημοψήφισμα. Οι 71 από τις 72 ψήφους ήταν εναντίον του σχεδίου. Ο δήμαρχος του Στίτοφ, Βάτσαλβ Χούντετς, και οι περισσότεροι από τους 58 κατοίκους του χωριού επίσης αντιτίθενται στο ραντάρ. Ο συγκεκριμένος δήμαρχος, μάλιστα, έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, και στην επιτροπή της Γερουσίας, υπογραμμίζοντας την αντίθεση της πλειοψηφίας των Τσέχων δημάρχων στο αμερικανικό σχέδιο.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Οι ΗΠΑ θα πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το κλίμα

Σύμφωνα με την απλοϊκή λογική ορισμένων επικριτών της συνόδου, όλα αποτυγχάνουν πάντα μόνον εξαιτίας της στάσης του Αμερικανικού προέδρου Τζορτζ Μπους. Κανείς άλλος δεν φταίει. Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ στο θέμα του κλίματος, του πιο καυτού θέματος του πλανήτη μας, θα αναλάβουν, όπως δηλώνουν, μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και ευθύνες, θα ηγηθούν πραγματικά, αλλά θα ήταν παραλογισμός να περιμένει ο κόσμος να γίνει ριζική αλλαγή της πορείας εδώ και τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή