Το πρόβλημα είναι στην πολιτική

Το πρόβλημα είναι στην πολιτική

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε φορά που κάποιος λεβέντης πολιτικός καταγγείλει ένα έργο τέχνης ξεσπάει παθιασμένη συζήτηση για το «προκλητικό» έργο και για τα όρια του επιτρεπτού στην τέχνη. Αυτό που δεν συζητείται είναι για το πού βρίσκονται τα όρια του επιτρεπτού στην πολιτική.

Ας αφήσουμε για τώρα τα συν και τα πλην του κάθε έργου και ας δούμε τι είναι αυτό που κάνει έναν πολιτικό να αισθάνεται ότι η ηρωική του παρέμβαση υπέρ πατρίδος και οικογένειας θα του επιφέρει εκλογικά οφέλη και όχι χλευασμό και λεμονόκουπες;

Μια εξήγηση μπορεί να είναι ότι η δημόσια ζωή μας είναι ένα χαώδες νεφέλωμα -ολίγο σαν το Σύμπαν στα πρώτα δευτερόλεπτα ύστερα από τη Μεγάλη Εκρηξη- όπου όλα αναμιγνύονται: κράτος, Εκκλησία, Δεξιά, Αριστερά, λαϊκισμός, εθνικισμός, εκσυγχρονισμός, τέχνη, πολιτική, νέοφιλελευθερισμός, αναρχία, πρωτοπορία, σκοταδισμός, ηδονισμός, διεθνισμός, απομονωτισμός, παρεμβατισμός, και ό,τι άλλο σέρνει η παράδοση, εισάγεται αμάσητο ή παρουσιάζεται αυτοφυώς. Μέσα σε αυτά τα τοξικά αέρια γεννιούνται πλανήτες, κομήτες, αστέρια και συμπεριφορές. Το απίστευτο είναι ότι ύστερα από τόσα χρόνια ανεξαρτησίας και δημοκρατίας, δεν φαίνονται να ξεκαθαρίζονται οι σχέσεις ανάμεσα σε όλες αυτές τις έννοιες και τους εκπροσώπους τους. Γενικεύοντας (και αδικώντας τις λαμπρές εξαιρέσεις), μπορούμε να πούμε ότι στη δημόσια ζωή μας οι πρωταγωνιστές δανείζονται ο ένας από τις αρμοδιότητες του άλλου, κατά βούληση και κατά περίσταση. Ο Αρχιεπίσκοπος αισθάνεται ότι μπορεί να καθορίζει πολιτικές συμπεριφορές, πολιτικοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την εκλογική δύναμη των θρησκευόμενων, δημοσιογράφοι, αντί να καταγράφουν και να εξηγούν, προσπαθούν να επηρεάσουν το μέλλον του τόπου. Η πολυνομία και η σπάνια επιβολή κυρώσεων επιτρέπουν στον κάθε ένα να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί να του φέρει μεγαλύτερη δημοσιότητα και, συνεπώς, μεγαλύτερη επιρροή.

Μια τόσο θολή κατάσταση ενθαρρύνει κάθε είδους οπορτουνισμό, αυθαιρεσία, υπεραπλούστευση και βαναυσότητα. Οπως και στο Μπιγκ Μπανγκ, τα πιο δυναμικά στοιχεία προσαρτούν τα άλλα, δυναμώνουν και γίνονται πόλοι. Ετσι, όταν οι θεσμοί δεν ξεκαθαρίζουν τη θέση τους απέναντι στις αυθαιρεσίες, η αυθαιρεσία γίνεται θεσμός.

Αυτό το κλίμα επιτρέπει στον κάθε γραφικό να εκμεταλλεύεται την έλλειψη αυτοπεποίθησης του πολιτικού συστήματος και έτσι συχνά να καθορίζει την ημερήσια διάταξη, να επιλέγει από το ιδεολογικό στιφάδο ό,τι τον συμφέρει πρόσκαιρα, να παίζει με τον πατριωτισμό αλλά και τις ανασφάλειες των πολιτών, και να παρουσιάζεται ως τιμητής των πάντων και προστάτης κάποιας μυθικής εθνικής ανωτερότητας. Οσο δημιουργείται αναμπουμπούλα και όσο η κοινωνία και η πολιτική οδηγούνται σε αδιέξοδα, τόσο αυτές οι «πολιτικές δυνάμεις» χαίρονται και δυναμώνουν.

Η εθνική ταυτότητα είναι που είναι μπερδεμένη, όταν την καπηλεύονται κάθε λογής καιροσκόποι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και διαμορφώνουν τον άθλιο και άκαρπο δημόσιο διάλογο που γνωρίζουμε. Οταν οι σοβαροί πολιτικοί έχουν απεμπολήσει σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη να παράγουν πολιτική και κατεβαίνουν να παίξουν στο ίδιο τηλεοπτικό γήπεδο με τους λαοπλάνους, είναι φυσικό να μην τους ξεχωρίζει πλέον ο κόσμος. Οταν, μάλιστα, οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις ευνοούν την ανάπτυξη επικίνδυνων πολιτικών φαινομένων με την ελπίδα ότι έτσι θα πλήξουν τους αντιπάλους τους, τότε όλοι οι πολιτικοί είναι συνένοχοι αν δεν διαχωρίσουν τη θέση τους.

Ετσι, οι μη σοβαροί αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και, ενθαρρυμένοι, αισθάνονται ότι μπορούν να επιβάλουν το πρόγραμμά τους ή τις παραξενιές τους στους υπόλοιπους. Ευτυχώς, κάποιοι αντιδρούν – με ιδέες, με καταγγελίες, με άρθρα, με την τέχνη τους. Στην περίπτωση της τέχνης, όταν διώκεται δικαιώνεται – δείχνοντας έτσι τη φτώχεια της πολιτικής και, συνεπώς, της πνευματικής ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή