Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

HERALD ΤRΙΒUΝΕ

Οι Γάλλοι στηρίζονται στον Σαρκοζί

Για πρώτη φορά μετά το 1978 που μια απερχόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία επανεκλέγεται, αποτέλεσμα των αλλαγών που έγιναν στο μεταξύ στο εκλογικό σύστημα που επιτρέπει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές να γίνονται τον ίδιο χρόνο και σε μικρή μεταξύ τους απόσταση. Αλλά εκτός από το γεγονός ότι το γκωλικό στρατόπεδο επεκτείνει την κυριαρχία του στο Κοινοβούλιο και ενδεχομένως να προστεθούν επιπλέον έδρες μετά τον δεύτερο γύρο, το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών καταδεικνύει τον βαθμό εμπιστοσύνης των Γάλλων προς τον Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο που θα μπορούσε να βγάλει τη Γαλλία από τη συλλογική αίσθηση της παρακμής.

DW-WΟRLD.DΕ

Τους έλυσαν τα χέρια

Το αποτέλεσμα των προχθεσινών κοινοβουλευτικών εκλογών (Α΄ γύρος) σημαίνει απόλυτη ευχέρεια κινήσεων για το κυβερνών κόμμα. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του έχει πλέον κάθε λόγο να εφαρμόσει ελεύθερα το πρόγραμμά του. Στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών αντίθετα, που υπέστησαν βαρύ πλήγμα, πολλοί ζητούν τη ριζική ανανέωση και επανίδρυση του κόμματος. Ο γενικός γραμματέας Φρανσουά Ολάντ (σύντροφος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ) εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για το μεγάλο ποσοστό αποχής: «Οι Γάλλοι δεν πήγαν να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές. Πολλοί πίστευαν ότι μετά τις προεδρικές εκλογές τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι στον β΄ γύρο παίζονται ακόμη πολλά». Αναμφίβολα, η μεγάλη αποχή είναι ένας από τους μεγάλους νικητές της Κυριακής. Στις προεδρικές εκλογές είχε ψηφίσει το 84% των Γάλλων ψηφοφόρων, χθες προσήλθε στις κάλπες μόλις το 60%.

ARAB ΝΕWS

Το τραγικό λάθος των Παλαιστινίων

Δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος για τους Παλαιστινίους να πραγματοποιήσουν εκείνη την επίθεση, προκειμένου να απαγάγουν έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Εκ των υστέρων κι έναν χρόνο μετά φαίνεται ότι η επίθεση αυτή υπήρξε μοιραία για τον παλαιστινιακό λαό. Οι Παλαιστίνιοι έχουν αρκετά προβλήματα συσσωρεύσει στην πλάτη τους. Πολεμούν ο ένας εναντίον του άλλου σε έναν αγώνα που τελειωμό δεν έχει. Η ένταση μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ έχει κτυπήσει κόκκινο τις τελευταίες ημέρες παρά την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε πρόσφατα κι ύστερα από τον θάνατο πενήντα Παλαιστινίων και από τις δύο πλευρές. Η παραβίαση της εκεχειρίας, όμως, θα ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ που λέει ότι η κατάπαυση πυρός δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη Δυτική Οχθη. Βεβαίως αυτό που το Ισραήλ λέει με τον τρόπο του, είναι ότι έχει το δικαίωμα να σκοτώνει Παλαιστινίους πολίτες χωρίς να κινδυνεύει να τιμωρηθεί και ότι μπορεί να πραγματοποιεί οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θέλει, ανεξάρτητα από το αν οι Παλαιστίνιοι σέβονται την εκεχειρία ή όχι.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Τουλάχιστον δεσμεύτηκαν

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ έχει αρκετούς λόγους για να είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της συνόδου του G8. Η φήμη της ως μαέστρου της συμφιλίωσης και δεινής διαπραγματεύτριας μεγάλωσε. Υπό την καθοδήγησή της, η σύνοδος άφησε το αποτύπωμά της στη μεγάλη υπόθεση του κλίματος. Το αν ο πρόεδρος Μπους εννοούσε ό,τι υπέγραφε, είναι ασαφές. Αλλά η συνάντηση στο Χάιλιγκενταμ της Γερμανίας σηματοδοτεί το τέλος της αρχής της παγκόσμιας συζήτησης για το κλίμα. Τουλάχιστον τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί.

ΒΟSΤΟΝ GLOBE

«Sopranos», τέλος

Οπως και στο παρελθόν, το τηλεοπτικό σίριαλ Sopranos λειτούργησε ως ο καθρέφτης της αμερικανικής κοινωνίας, άσχετα αν είναι ένας καθρέφτης με γκροτέσκο αντανακλάσεις του τρόπου που ζουν ορισμένοι επιτυχημένοι άνθρωποι σήμερα. Το σίριαλ έγινε λαϊκή λογοτεχνία, η συλλογική θεραπεία. Δεν έχει υπάρξει κάτι παρόμοιο με τους «Sopranos». Πολλοί τους παρομοιάζουν με νουβέλες του Ντίκενς ή του Ντοστογιέφσκι ή και του Μπαλζάκ.Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς την Κυριακή έγινε αντικείμενο μεγάλης συζήτησης. Και τώρα πώς θα ζήσουμε χωρίς αυτούς;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή