Η άλλη πλευρά

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγαπητέ κύριε Καρκαγιάννη

Σε σχέση με το άρθρο σας της Παρασκευής για την παραλία του Ελληνικού, τώρα που η απεργία πείνας του δημάρχου τελείωσε, ας μιλήσουμε επί της ουσίας, χωρίς κραυγές: ο κ. Κορτζίδης έχει δίκιο όταν διαμαρτύρεται για την παρουσία σε όλο το μήκος του θαλάσσιου μετώπου της Αθήνας πλήθους αυθαίρετων κατασκευών, που χρησιμοποιούνται ως κλαμπ, μπουζούκια, καφενεία και τα συναφή – συχνότατα με τις ευλογίες δημοτικών αρχόντων, όπως και στην περίπτωση του Δήμου Ελληνικού, οι τοπικώς εκλεγμένοι ηγέτες του οποίου έχουν στο παρελθόν εγκρίνει την κατάσταση που σήμερα καταδικάζουν. Βούληση της Πολιτείας είναι η αρρωστημένη αυτή κατάσταση να πάψει. Με συντεταγμένο τρόπο, όμως, και όχι με αυτοδικίες. Και αυτήν τη βούληση την αποτύπωσε στην εφημερίδα σας το κυριακάτικο ρεπορτάζ του κ. Τέλλογλου για το σχέδιο σωτηρίας της παραλίας της Γλυφάδας.

Ομως, ο κ. Κορτζίδης έχει απόλυτο άδικο, όταν κοντά στα ξερά καίει και τα χλωρά ή όταν αναπαράγει διαρκώς μισές αλήθειες. Η αλήθεια είναι ότι η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία που βρίσκεται εντός του Ολυμπιακού Κέντρου (δυτικά της μαρίνας) είναι απόλυτα ελεύθερη. Μάλιστα, η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» έχει παραχωρήσει εδώ και ένα χρόνο τα κλειδιά της κεντρικής εισόδου της στον Δήμο Ελληνικού. Οι περιφράξεις έχουν ως μόνο στόχο την προσωρινή προστασία των εγκαταστάσεων από καταστροφές και αυθαιρεσίες στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του μεταολυμπιακού προγράμματος αξιοποίησης.

Οταν υλοποιηθεί το επιχειρηματικό σχέδιο του αναδόχου που ενοικίασε τη μαρίνα, η πρόσβαση σε ολόκληρο τον αιγιαλό θα παραμείνει ελεύθερη και απεριόριστη. Αυτό, άλλωστε, πέραν του νόμου, το προβλέπει και η σχετική σύμβαση που κατοχυρώνει, όχι σε ένα, αλλά σε τρία σημεία της, την υποχρέωση του αναδόχου να επιτρέπει ακωλύτως την πρόσβαση σε όλο τον αιγιαλό. Δίπλα στη μαρίνα, η έκταση του αθλητικού κέντρου θα αποτελέσει μαζί με το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού ένα ενιαίο πάρκο, ανοικτό για τους πολίτες. Οσο, τέλος, για το «αίτημα» του δημάρχου να μην προχωρήσει η αξιοποίηση του Κέντρου Ιστιοπλοΐας και να μετατραπεί η μαρίνα σε ναυταθλητικό κέντρο, σημειώνω τα εξής:

Πρώτον, όλα τα ναυταθλητικά σκάφη της χώρας (δηλ. αυτά που συμμετέχουν σε αγώνες) χωρούν στην πολύ μικρότερη ναυταθλητική μαρίνα του Φαλήρου, που παραχωρήσαμε για τον σκοπό αυτό στην Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία – και περισσεύουν και θέσεις. Αντιθέτως, η οικονομία διψάει για θέσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών σε σύγχρονες μαρίνες, που διοικούνται με τρόπο νόμιμο και σωστά οργανωμένο. Η μαρίνα του Αγίου Κοσμά αποτελεί δημόσια υποδομή και μάλιστα μεγάλης σημασίας για τη βασική βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό.

Δεύτερον, η σύμβαση του Αγίου Κοσμά θα αποφέρει στον Ελληνα πολίτη πάνω από 800 εκατ. ευρώ σε ενοίκια, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 3,2 εκατ. ευρώ ετησίως σε έξοδα, που πλέον θα μετακυλισθούν στον ανάδοχο, ενώ θα δημιουργήσει τεράστιο νέο (όχι από υποκατάσταση!) κύκλο εργασιών, εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και τεράστια φορολογικά έσοδα. Μάλιστα, ο Δήμος Ελληνικού θα εισπράττει 2% του κύκλου εργασιών ως ειδικό φόρο.

Τρίτον, για την περίφημη «τσιμεντοποίηση»: δεν έριξε η σημερινή κυβέρνηση εκατομμύρια τόνους τσιμέντου στην παραλία. Τα βρήκε! Οφείλει, όμως, κάτι να τα κάνει. Και αν είμαστε σοβαροί, θα αναγνωρίσουμε ότι η οικοδόμηση τριάντα περίπου στρεμμάτων γης, ακριβώς γύρω από τη λιμενολεκάνη, σε ήδη τσιμενταρισμένες επιφάνειες και στη θέση ήδη υπαρχουσών κατασκευών, δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα, όταν μιλάμε για μια συνολική έκταση 425.000 τ.μ., το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της οποίας παραμένει πράσινο. Η μαρίνα είναι υπάρχουσα λιμενική εγκατάσταση, όχι παραλία. Και έχει κατασκευαστεί με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Ανήκει σε όλους τους πολίτες και όχι μόνον στους δημότες Ελληνικού. Γι’ αυτό και δεν μπορεί ούτε να καταστραφεί ούτε να παραδοθεί σε έναν μικρό δήμο και τους τοπικούς του άρχοντες.

Με εκτίμηση

Χρηστος Χατζηεμμανουηλ

Πρόεδρος Δ.Σ., Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή