Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Αλλα λόγια

Ελπίζαμε σε μια λαμπρή νομισματική μάχη, ένα μεγάλο αγώνα Παρισίων – Φρανκφούρτης, μια μονομαχία κορυφής μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του Ζαν Κλοντ Τρισέ. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, ο υποψήφιος του UMP επιτίθετο με κάθε αφορμή κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την οποία κατηγορούσε συλλήβδην για περιορισμό του ρυθμού ανάπτυξης, υπονόμευση των εξαγωγών, διάλυση της εργασίας, επιτάχυνση της μεταφοράς των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, ότι θέτει σε κίνδυνο το βιομηχανικό μέλλον της Ευρώπης και καταστρέφει την «Airbus». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ αποτελούσε προσφιλή στόχο των επιθέσεων του κ. Σαρκοζί, όπως και οι νοσταλγοί του Μάη του ’68 και οι θιασώτες της μαζικής νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών. Από τη στιγμή όμως που εγκαταστάθηκε στην προεδρία όλα έμελλε να αλλάξουν. Ο νομισματικός κόσμος βελτιώθηκε εν μία νυκτί και η Ευρώπη κάνει και πάλι αισθητή της παρουσία της στη διεθνή σκηνή.

DΙΕ ΤΑGΕSΖΕΙΤUΝG

Δοκιμαστικός σωλήνας

«Μεγάλο πείραμα» είχε χαρακτηρίσει πέρυσι την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και την ίδια τη Γάζα «δοκιμαστικό σωλήνα» ο Ισραηλινός Ούρι Αβνέρι, υπονοώντας ότι οι προϋποθέσεις ήταν ιδανικές για να πειραματιστεί κανείς πού μπορεί να οδηγήσει η πείνα μια περιοχή με κατεστραμμένες όλες τις δομές, οδικό δίκτυο, υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και με ανεργία 80%. «Στη Γάζα έχουν το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή οι βαρόνοι του πολέμου, οι εγκληματικές συμμορίες, οι πολιτικές έριδες και η εκδίκηση. Στον δρόμο εκτελούνται άνθρωποι, γίνεται λόγος για βασανιστήρια, απαγωγές, εκβιασμούς. Στη Γάζα επικρατούν παρόμοιες συνθήκες με εκείνες του Ιράκ. Ο Εχούντ Ολμερτ, η Κοντολίζα Ράις και η Αγκελα Μέρκελ παρακολουθούν με το μικροσκόπιο και περιμένουν. Τι άραγε; Να γονατίσουν τους Παλαιστίνιους ή την έκρηξη του δοκιμαστικού σωλήνα;

LΑ RΕΡUΒΒLΙCΑ

Εκτροχιασμός

Πίσω από τους ισλαμιστές παραστρατιωτικούς της Χαμάς, που πολεμούν με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, είναι δύο σημαντικοί σπόνσορες: το Ιράν και η Συρία. Η κρίση στην Εγγύς Ανατολή αφορά ολόκληρη την περιοχή κι αν δεν γίνει αντιληπτό από τους διαχειριστές που επιδιώκουν να αποκομίσουν άλλου είδους κέρδη, τα πράγματα θα εκτροχιαστούν.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Επιχειρηματίες και πολιτικοί

Εξι χιλιάδες αντιπρόσωποι παρακολούθησαν το οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα. Ανάμεσά τους, περισσότεροι από εκατό διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων με παγκόσμια εμβέλεια. Ηταν μια εντυπωσιακή επίδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για τη ρωσική οικονομία. Και επίσης, όπως δήλωσε ένας Ρώσος αντιπρόσωπος, το ενδιαφέρον ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο με εκείνο για το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου οι μόνοι ομιλητές επιλέγονταν από τη γραφειοκρατία.

Η περίπτωση της Αγίας Πετρούπολης υπογραμμίζει την αυξανόμενη απόσταση ανάμεσα στους διεθνείς επενδυτές στη Ρωσία, οι οποίοι κάνουν καλή δουλειά και τους Δυτικούς πολιτικούς, οι οποίοι εμφανίζονται ενοχλημένοι από το αυταρχικό ύφος του Κρεμλίνου. Οι επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν το βήμα του φόρουμ για να εξάρουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ορισμένοι επέκριναν τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρξει σε μελλοντικές επενδύσεις, εξαιτίας της πολιτικής ρευστότητας.

ΗΕRΑLD ΤRΙΒUΝΕ

Είναι η εξαίρεση

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αμερικανική εμπειρία, όπου λειτουργεί συγχρόνως το καπιταλιστικό και το δημοκρατικό σύστημα, δεν μπορεί να αποτελεί ιδανικό μοντέλο για τον υπόλοιπο κόσμο. Θα πρέπει να είναι η εξαίρεση. Πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι ελεύθερες αγορές και οι ελεύθεροι άνθρωποι αλληλοσυμπληρώνονται. Για να είναι οικονομικά ανταγωνιστική μια χώρα πρέπει να «προσαρτηθεί» στο παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριών, γεγονός που αφήνει ανοικτούς τους πολίτες σε άλλα πολιτικά συστήματα και σε άλλες κουλτούρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή