Η «παρένθεση» και η «υποσημείωση»

Η «παρένθεση» και η «υποσημείωση»

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη του 2003 κυκλοφόρησε το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης»: Αν εκλεγόταν η Ν.Δ., θα κυβερνούσε μόνο για μια τετραετία. Οσο, δηλαδή, χρειαζόταν για να φθαρεί η ίδια, να ανανεωθεί το ΠΑΣΟΚ και να επιστρέψει σύντομα στη διακυβέρνηση με στόχο να παραμείνει άλλη μια… 20ετία!

Αν η Ν.Δ. τολμούσε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ήταν «αυταρχική». Αν προχωρούσε προσεκτικά, θα ήταν «ανίκανη». Ο,τι και αν έκανε, θα ήταν «εύκολος στόχος» για τους αντιπάλους της. Ετσι, τουλάχιστον, νόμιζαν…

– Τον Μάρτιο του 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή αναλάμβανε την εξουσία, παραλάμβανε μια δημοσιονομική βόμβα. Αμέσως μετά την επιτυχή διεξαγωγή της Ολυμπιάδας, η νέα κυβέρνηση ζήτησε δημοσιονομική απογραφή και αποκαλύφθηκε έλλειμμα πάνω από 7% του ΑΕΠ.

– Το ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε τα στοιχεία της απογραφής. Αλλά ήλθε η ίδια η Κομισιόν και τα επιβεβαίωσε πλήρως…

– Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι για να μειωθεί ένα τέτοιο έλλειμμα μέσα σε δύο χρόνια, θα χρειάζονταν πολύ σκληρή λιτότητα και πολύ μεγάλη ύφεση.

Διαψεύστηκε απολύτως: Στα τέλη του 2006 το έλλειμμα είχε υποχωρήσει κάτω του 3%, χωρίς να απαιτηθούν σκληρά μέτρα και χωρίς να προκύψει ύφεση. Η Κομισιόν αναγνώρισε πλήρως την επιτυχία της κυβέρνησης Καραμανλή. Η προπαγανδιστική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ άρχισε να αποτυγχάνει…

– Το ΠΑΣΟΚ έστησε μιαν ακόμα παγίδα: Αν η Ν.Δ. ξεκινούσε μεταρρυθμίσεις, θα κραύγαζε ότι «καταλύεται το κράτος πρόνοιας» και θα σταματούσε τις μεταρρυθμίσεις με τα συνδικάτα. Αν η Ν.Δ. δεν τολμούσε (από τον φόβο των αντιδράσεων), το ΠΑΣΟΚ θα την κατήγγελλε ως «ανίκανη για δραστικές τομές» και θα πρόβαλλε τη δική του ετοιμότητα να επιστρέψει και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε αυτήν την παγίδα με δύο ευφυείς ελιγμούς: Αφενός δόθηκαν στα συνδικάτα του Δημοσίου ισχυρότατα κίνητρα να προσχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις.

Το μέτωπο κατά των μεταρρυθμίσεων έσπασε στην περίπτωση του ΟΤΕ. Αφετέρου, στην περίπτωση του νόμου- πλαισίου για τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση της Ν.Δ. άφησε τις συντεχνίες να ξεσαλώσουν και να απομονωθούν από την κοινωνία. Η άρνηση των πανεπιστημιακών συντεχνιών να δεχθούν ένα πολύ μετριοπαθές νομοσχέδιο οδήγησε σε παράλυση των ΑΕΙ. Οταν, τελικώς, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, η κοινωνία δεν δυσφορούσε κατά της κυβέρνησης που προωθούσε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά κατά της αντιπολίτευσης, που συμπαραστεκόταν στους ακραίους και δεν άφηνε τις μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν.

– Το ΠΑΣΟΚ πόνταρε ότι οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της Ν.Δ. θα ακύρωναν το «ευρωπαϊκό μοντέλο» και θα προσέκρουαν στις κοινοτικές αντιρρήσεις. Αλλά και εδώ έπεσε έξω: Σήμερα η Κεντροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο παντού, προσπαθώντας να απαλλάξει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες από τις στρεβλώσεις και την ανταγωνιστική υστέρηση που της κληροδότησε η Κεντροαριστερά. Ηδη, από τη Σουηδία ώς τη Γαλλία και από το Βέλγιο ώς τη Γερμανία, η Κεντροαριστερά υφίσταται αλλεπάλληλες πανωλεθρίες…

Με δυο λόγια, το ΠΑΣΟΚ πόνταρε ότι η ελληνική κοινωνία θα φράξει τον δρόμο στις μεταρρυθμίσεις της Ν.Δ. Και αν δεν το έκανε η ελληνική κοινωνία, θα το έκανε η κοινοτική γραφειοκρατία. Ατύχησε και στις δύο προβλέψεις του: Σήμερα η ελληνική κοινωνία έχει μεταστραφεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων της Ν.Δ. και στην Ευρώπη το κλίμα επίσης μεταστρέφεται υπέρ του κοινωνικού φιλελευθερισμού: που χτυπάει τις ακαμψίες του κρατισμού, αλλά σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, δίνει προτεραιότητα στην ευημερία των μεσαίων τάξεων και τις ευκαιρίες για τα ανερχόμενα, τα πιο αδικημένα, αλλά και τα πιο ανταγωνιστικά τμήματα της κοινωνίας.

Τον Μάρτιο του 2004, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε «να τα αλλάξει όλα». Ως σήμερα δεν κατάφερε να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ. Πώς θα αλλάξει την κοινωνία; Πώς θα απαλλάξει την Ελλάδα από τις στρεβλώσεις που το ίδιο επέβαλε την προηγούμενη 20ετία;

Στο ίδιο διάστημα, η Ν.Δ. απέφυγε τις παγίδες, καθάρισε το «ναρκοπέδιο» που κληρονόμησε και άρχισε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, παρά τις λυσσαλέες αντιστάσεις που συνάντησε.

Η λογική της «δεξιάς παρένθεσης» δεν επέτρεψε στο ΠΑΣΟΚ να ανανεωθεί. Πράγματι, αγχωμένο να φθείρει τη Ν.Δ. πάση θυσία, ώστε να επιστρέψει άμεσα στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ δεν άφησε στον εαυτό του κανένα περιθώριο να ανανεωθεί. Ετσι σήμερα, όχι μόνον εξακολουθεί να υστερεί στις δημοσκοπήσεις, αλλά και βλέπει να διευρύνεται η υπεροχή της Ν.Δ.

Τελικώς, προσπαθώντας να παγιδέψει τη Ν.Δ., έπεσε το ίδιο στην παγίδα του. Δεν είναι η Ν.Δ. που θα αποδειχθεί «δεξιά παρένθεση». Είναι, ίσως, το ΠΑΣΟΚ που κινδυνεύει εφεξής να μετατραπεί σε… «υποσημείωση» της Ιστορίας.

Οπως συμβαίνει πλέον με τους περισσότερους ομοϊδεάτες του στην Ευρώπη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή