Λίγο πριν από τις εκλογές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα σημαντικός για τη διαμόφωση της στρατηγικής των δύο μεγάλων κομμάτων στην τελική ευθεία προς την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι ο τελευταίος κύκλος των δημοσκοπήσεων, καθώς από τα ποσοτικά και ποιοτικά τους στοιχεία αναδεικνύονται τα «συν» και τα «πλην» με τα οποία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φθάνουν στην αφετηρία προς τις κάλπες.

Η Ν.Δ. είναι προφανές πως έχει κάθε λόγο να επιχειρήσει να μετατρέψει τις εκλογές σε μια προσωπική αναμέτρηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και να επικεντρώσει την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων: Ο κ. Κ. Καραμανλής διατηρεί σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης προβάδισμα έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ενώ το σώμα των ψηφοφόρων, κατά την MRB, τον εμπιστεύεται περισσότερο απ’ ό,τι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στον χειρισμό των θεμάτων οικονομικής πολιτικής. Παράλληλα, οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι μεγάλο «αγκάθι» για τη Ν.Δ. συνιστά ο ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζεφέρη προς τον οποίο έχει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, διαρροές της τάξης του 3,6%. Επί του παρόντος, ο ΛΑΟΣ δεν εμφανίζεται ικανός να απειλήσει την εκλογική επικράτηση της Ν.Δ., αλλά είναι πολύ πιθανόν να την υποχρεώσει σε οριακή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στην προσεχή Βουλή.

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει ότι το ηγετικό προφίλ του κ. Γ. Παπανδρέου αργά αλλά σταθερά βελτιώνεται. Επίσης φαίνεται ότι αποδίδει η στροφή της Χαριλάου Τρικούπη προς τις ασθενέστερες τάξεις, καθώς στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής το ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει, σύμφωνα με τις «Τάσεις» της MRB, προβάδισμα της τάξης του 1,1%. Αντιθέτως, πολλοί εκτιμούν πως η προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να αποδομήσει την εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, με όχημα την ακραία πόλωση και την υπόθεση των ομολόγων, είναι τελικά ατελέσφορη καθώς η Ν.Δ. διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, 100 και πλέον ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων. Επίσης, για το ΠΑΣΟΚ, η παρουσία του ΣΥΝ συνιστά «πληγή» αντίστοιχη εκείνης του ΛΑΟΣ για τη Ν.Δ. Η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται όχι μόνο να αδυνατεί να συμπιέσει προς όφελός της την εκλογική επιρροή του ΣΥΝ -όπως συνέβαινε σε προηγούμενες αναμετρήσεις με νικηφόρα για το ΠΑΣΟΚ έκβαση- αλλά αντιθέτως έχει σημαντικές απώλειες προς αυτόν, που σύμφωνα με την MRB φθάνουν το 3,1%, ισοσκελίζοντας πρακτικά τη ζημία που προκαλεί στη Ν.Δ. η άνοδος του ΛΑΟΣ.

Η δυνατότητα των δύο μεγάλων κομμάτων να προβούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες στις αναγκαίες αναπροσαρμογές στη στρατηγική τους, ώστε να ενισχύσουν περαιτέρω τα θετικά τους στοιχεία και να περιορίσουν τα αρνητικά τους, θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό εάν η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα οδηγήσει σε μια άνετη επικράτηση της Ν.Δ. ή εάν θα εξελιχθεί σε ένα εκλογικό «θρίλερ» ανάλογο του 2000, όταν η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ υπήρξε οριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή