Υποθήκευση του μέλλοντος

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία καταδεικνύει πού οδηγεί η κοντόφθαλμη εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων: στην καταστροφή.

Οδηγεί σε ανατροπή των οικοσυστημάτων. Οδηγεί στον αφανισμό του Αχελώου με τη διοχέτευσή του στο πρωτόγονο αρδευτικό σύστημα του κάμπου, όπου χάνεται το ήμισυ του πολύτιμου νερού. Οδηγεί σε κατασπατάληση πολύτιμων πόρων για την υδροβόρο βαμβακοκαλλιέργεια· για ένα προϊόν που στηρίζεται στις κοινοτικές επιδοτήσεις, συχνά τετραπλάσιες από τις τιμές της αγοράς. Αλλά οι επιδοτήσεις πολύ σύντομα θα τελειώσουν και το βαμβάκι θα μένει αδιάθετο. Τι θα ζητούν τότε οι αγροτοπατέρες που απαιτούν δωρεάν νερό και τι θα απολογούνται οι προεστοί που θυσίασαν φυσικούς πόρους έναντι τοπικών ψήφων; Τότε η καταστροφή θα έχει συντελεσθεί, σε εθνικό επίπεδο, αμετάκλητα και πολλαπλά: Θα έχει χαθεί το νερό· θα έχουν επέλθει μη αντιστρεπτές βλάβες στα οικοσυστήματα, και ο τόπος θα έχει βυθιστεί περαιτέρω στην υπανάπτυξη.

Πρόκειται για μικροκομματική υποθήκευση του μέλλοντος. Το βαμβάκι του κάμπου έχει ημερομηνία λήξεως, πολύ κοντινή· το έγκλημα όμως της εκτροπής είναι διαρκές και δυσβάστακτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή