Αστοχη γενετική

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θαύμα! Θαύμα! Κυκλοφόρησε ντομάτα που μυρίζει κάτι ανάμεσα σε βασιλικό, γεράνι και ρόδο. Είναι λιγότερο κόκκινη από την κανονική, παρήχθη από Ισραηλινούς ερευνητές και οφείλει το άρωμά της σε ένα γονίδιο του βασιλικού (το γονίδιο του ενζύμου συνθετάση της γερανιόλης). Προτείνεται να σερβίρεται πάνω σε ένα ντάκο με άρωμα φέτας και εσάνς ρίγανης, μαζί με ένα ποτήρι παγωμένο γάλα λίγων λιπαρών το οποίο συλλέγεται κατευθείαν από γενετικά τροποποιημένες αγελάδες ελαφριάς παραγωγής. Και για επιδόρπιο, προτείνεται μαρμελάδα ροδιού με χρώμα βασιλικού και άρωμα ντομάτας. Το παραπάνω λουκούλλειο «δεκατιανό» περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο πακέτο προσφοράς και μπορεί να το απολαύσει κανείς όσο περιηγείται σε ένα virtual γύρο διακοπών, με τη βοήθεια ειδικού τσιπ που εφαρμόζεται ανώδυνα κάτω από το δέρμα του αριστερού καρπού…!

Πριν από λίγα χρόνια, η σκηνή θα θύμιζε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, ελάχιστα απέχει από την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, όμως, η οποία, όσο περισσότερες γεύσεις αποκτά, τόσο πιο άνοστη φαντάζει και όσο ξεπερνά τα όρια της γνώσης, τόσο στενεύει εκείνα της απόλαυσης.

Υποτίθεται ότι η γενετική μηχανική προσφέρει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να υπερβούν κάποια όρια που βάζει η ίδια η φύση για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που επίσης αυτή δημιουργεί, πρώτα απ’ όλα στον τομέα της υγείας.

Ολες οι τελευταίες ανακαλύψεις δείχνουν ότι αυτό που πλέον προσπαθούν μετά μανίας οι επιστήμονες είναι να κάνουν όλους τους δυνατούς -αδύνατους από τη φύση- συνδυασμούς γονιδίων για να δημιουργήσουν είδη τα οποία ουδέποτε θα μπορούσαν να βρεθούν στον ίδιο πυρήνα κάτω από φυσικές συνθήκες. Κι αν αυτό το κάνουν για να βοηθήσουν τους πεινασμένους του τρίτου κόσμου, έχει καλώς. Γιατί, άραγε, όμως, θα πρέπει να αποκτήσουμε ντομάτα με γεύση ροδιού ή λαβράκι με γεύση ραδικιού και μήλο με λέπια μπαρμπουνιού; Βοηθάει, άραγε, αυτή η προοδευτική ανακάλυψη τον στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος, του καταναλωτή και των χειμαζόμενων του τρίτου κόσμου; Και ποιο είναι, άραγε, το κόστος της υποσχόμενης αφθονίας γεύσεων, μυρωδιών και ποσότητας; Τι επιπτώσεις έχουν οι νέες αυτές τεχνολογίες στην ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων; Ποιες είναι οι συνέπειες της εφαρμογής τους στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη; Ποιος ωφελείται και ποιος κινδυνεύει;

Διότι, αν όλα αυτά είναι ακίνδυνα για την υγεία, την ισορροπία της φύσης, το περιβάλλον και την τσέπη μας, καλώς να έρθουν. Και είθε, τότε, να έρθουν και γενετικώς τροποποιημένα όνειρα. Με ανεξίτηλο χρώμα ευτυχίας, γεύση πληρότητας και μυρωδιά επιβεβαίωσης. Κι αν έρθουν και γενετικώς τροποποιημένοι άνθρωποι, απαλλαγμένοι από την αγωνία του φόβου και του συμφέροντος (σ.σ.: αυτός κι αν είναι φόβος…), μπολιασμένοι με γερές δόσεις αγάπης, γεμάτοι άρωμα κατανόησης και γεύση ελευθερίας, ακόμα καλύτερα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή