Ενδιαφέρουσα πρόταση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Ο ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, ο κ. Διονύσης Ζήβας θα έλεγα ότι είναι σύμβουλος και… τακτικός συνεργάτης της στήλης, σε θέματα φυσικού, ιστορικού και οικιστικού περιβάλλοντος. Ομολογουμένως, του οφείλω πολλά… Περιμένω τις σκέψεις του για τις «χωροταξικές ιδέες» που διατύπωσε χθες ο ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς. Για την ώρα σας μεταφέρω επιστολή του με την οποία κάνει μια ενδιαφέρουσα πρόταση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ας την προσέξουν και οι αρμόδιοι.

Αγαπητέ κύριε Καρκαγιάννη

Ολες αυτές τις ημέρες της απίστευτης τραγωδίας με τις φωτιές που μας έχει αφήσει άναυδους, μια ιδέα τριγυρίζει στο κεφάλι μου και θέλω να σας την εμπιστευθώ. Αν νομίζετε πως αξίζει δυο δεκάρες, χρησιμοποιήστε την. Δεν θα ζητήσω πνευματικά ή άλλα δικαιώματα.

Στη χώρα μας, από ό,τι γνωρίζουμε, εθνικό δασολόγιο δεν έχουμε (σιγά μην είχαμε). Εχουμε ωστόσο ακριβέστατους στρατιωτικούς χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και άπειρες αεροφωτογραφίες. Εξάλλου, τα κατά τόπους δασαρχεία γνωρίζουν, όπως υποθέτω πως γνωρίζουν και οι νομαρχίες, οι δήμοι και οι κοινότητες. Και ασφαλώς είναι γνωστές οι προσβάσεις προς τα δάση, οι εθνικοί και επαρχιακοί δρόμοι, οι κοινοτικοί, οι δασικοί κ.λπ. Θα πρότεινα, λοιπόν, αφού όλα αυτά τα στοιχεία απεικονισθούν -τον χειμώνα που έρχεται θα υπάρξει αρκετός χρόνος- στους κατάλληλους χάρτες, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο από σκοπιές-φυλάκια σε όλα τα σημεία που θα κριθούν αναγκαία για την εποπτεία και τη φύλαξη των δασών, που να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, ελέγχοντας τις όποιες κινήσεις και, ακόμη, να κυκλοφορούν οχήματα -τζιπ- κατάλληλα επανδρωμένα, ώστε να ελέγχονται όλες οι επικίνδυνες περιοχές. Με άλλα λόγια, προτείνω περιπολίες.

Προτείνω όλη αυτή η επιχείρηση να ανατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, που πιστεύω μπορεί να τα βγάλει πέρα. Είναι η ίδια η συγκρότησή του και ο τρόπος λειτουργίας του που νομίζω πως εγγυώνται κάτι τέτοιο. Επιτέλους, πέρα από τις όποιες ασκήσεις, αγγαρείες κ.λπ. εκτελούνται από τους στρατιώτες μας, ας προσφέρουν και αυτό το εθνικό έργο.

Εννοείται πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους, να μεταδίδουν πληροφορίες και να δέχονται εντολές, να συνδέονται με κάποιο επιχειρησιακό κέντρο που και αυτό με τη σειρά του θα επικοινωνεί με τις κατά τόπους υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, για να μην πω και με τις κατά τόπους Πολεοδομίες (εδώ μάλλον γελάνε).

Βρίσκετε πως είναι υπερβολικό, αισιόδοξο, ανεφάρμοστο; Μήπως και μόνο ως αναγγελία, θα αποθαρρύνει διάφορες ορέξεις: Μήπως, από την άλλη μεριά, τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που έχουν καεί -και όσα θα καούν ακόμη μέχρι να έλθει το φθινόπωρο- πρέπει να μας οδηγήσουν σε κάποιο άλλο είδος σχεδιασμού; Οι πυροσβέστες μας, όσοι και αν είναι και όσο και αν φιλότιμα προσπαθούν, θα είναι πάντα στη μειονεκτική θέση της όποιας δύναμης καταστολής. Μήπως ένα σύστημα φύλαξης και πρόληψης είναι προτιμότερο. Επί τέλους, γιατί να μην το δοκιμάσουμε; Φεύγω μεθαύριο για τη Ζάκυνθο, για την επιστροφή στα πάτρια και την αναγκαία ξεκούραση. Και εκεί πάντως θα σας διαβάζω. Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι.

Με την εκτίμησή μου

Διονυσης Α. Ζηβας

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT