THE ΑUSΤRΑLΙΑΝ
Διαφημίσεις για παιδιά
Θα πρέπει άραγε να προστατεύσουμε τα παιδιά από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις που χρυσοπληρώνουν οι μεγάλες εταιρείες ευελπιστώντας να τους πουλήσουν τρόφιμα; Το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει πως ναι, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι έχει άδικο.
Υπάρχει στο σημείο αυτό μία ισορροπία. Από τη μία, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Ενα χάμπουργκερ δεν κάνει κακό, αλλά πολλά (τσιπς, πίτσες, αναψυκτικά ή γλυκά) καθιστούν εξαιρετικά ανθυγιεινή τη διατροφή και προκαλούν παχυσαρκία. Από την άλλη η Αυστραλία είναι μία ελεύθερη χώρα και αυτή ακριβώς η ελευθερία δεν είναι δυνατόν να εγκαταλειφθεί. Η δυνατότητά μας να λέμε ό,τι επιθυμούμε -όσο κι αν είναι παιδιάστικο ή χειραγώγηση- και να επιλέγουμε ό,τι θέλουμε (ακόμα και αυτό είναι ανθυγιεινό) αποτελεί επίκεντρο της ζωής μας. Κατά συνέπεια όσοι φιλοδοξούν να επιβάλουν την Αρετή και να πατάξουν την Κακία πρέπει να έχουν βάσιμους λόγους. Αυτά τα τρόφιμα δεν είναι το μοναδικό αίτιο της παχυσαρκίας. Ο σχεδιασμός των σύγχρονων κατοικιών και γενικότερα ο τρόπος ζωής που κάνουμε είναι κάποιοι από τους πολλούς παράγοντες που μας καθιστούν οκνηρούς και μας αρρωσταίνουν.
Αλλωστε υπάρχει κάτι εξαιρετικά κακόγουστο στον τρόπο με τον οποίο αυτοί επιθυμούν να επιβάλουν την καλή υγεία, ακόμα και αν έχουν τα ευγενέστερα κίνητρα και κατά νου μόνον το κοινό καλό. Αδράζουν την ευκαιρία να καταδικάσουν, απαγορεύσουν, λογοκρίνουν και φιμώσουν οποιονδήποτε προσπαθεί να προωθήσει τα νόμιμα συμφέροντά του, τα οποίες βέβαια κατακρίνουν. Προφανώς το Εργατικό Κόμμα συντάσσεται με όσους θέλουν ακόμα και διά της βίας να διορθώσουν τον κόσμο. Ισως θα έπρεπε να το ξανασκεφθεί.
DΕR SΡΙΕGΕL
Η Γερμανία στο Σουδάν
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν πρόκειται να διαθέσει περισσότερους στρατιώτες για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Νταρφούρ. Για την καγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικών ήρθε η ώρα της κρίσης, μετά την προχθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάπτυξη της δύναμης στην ταραγμένη περιοχή του Σουδάν, με στόχο να σταματήσει η γενοκτονία. Οι αρμόδιοι υπουργοί εναρμονίστηκαν γρήγορα πίσω από την επίσημη γραμμή. Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει μεν το ψήφισμα, αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην αποστολή. Μέχρι τώρα οι Γερμανοί στρατιώτες λαμβάνουν μέρος σε δύο αποστολές στο Σουδάν, των οποίων η εντολή παρατάθηκε πρόσφατα από τη γερμανική Βουλή.
LΕ ΜΟΝDΕ
Ελεγχος φυλακών
Κάθε τι που θα μπορούσε να βελτιώσει το προβληματικό γαλλικό σωφρονιστικό σύστημα αξίζει να μελετηθεί. Για τον λόγο αυτό, η θεσμοθέτηση «Γενικού Επιθεωρητή Φυλακών», είναι αξιέπαινη. Εμπνευσμένη από αντίστοιχη βρετανική πρωτοβουλία του 1981, η ίδρυση της υπηρεσίας ήταν επιβεβλημένη και λόγω των διεθνών συμβατικών υποχρεώσεων της Γαλλίας, ιδιαίτερα απέναντι στον ΟΗΕ. Ο σκεπτικισμός και η δυσπιστία επιβάλλονται, όμως, εξαιτίας των ιδιαίτερα φιλόδοξων στόχων που έχουν θέσει για τη νέα υπηρεσία η υπουργός Δικαιοσύνης Ρασιντά Ντατί και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Η αποτελεσματικότητα ενός ελεγκτικού οργάνου για ένα τόσο ευρύ χώρο (υπάρχουν πάνω από 5.500 χώροι κράτησης και ψυχιατρικής αντιμετώπισης), εξαρτάται άμεσα από τη χρηματοδότησή του και την αυτονομία των επικεφαλής. Το σχέδιο νόμου, όπως αυτό παρουσιάστηκε προχθές στη γερουσία, δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις αυτές. Η υποψία, την οποία έχουν εκφράσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μία απλή επιχείρηση δημοσίων σχέσεων, ενισχύεται από το ιστορικό δύο άλλων ελεγκτικών επιτροπών: της CNDS, αρμόδια για θέματα δεοντολογίας της ασφάλειας και της CNIL, που ασχολείται με ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης και πληροφορικής. Οι δύο αυτές επιτροπές καρκινοβατούν, καθώς η πολιτική ηγεσία αποφεύγει συστηματικά να τους προσφέρει ικανά κεφάλαια και να θεσμοθετήσει αρμοδιότητες, ώστε να αποκτήσουν ισχύ.
DΙΕ ΖΕΙΤ
Πρόνοια για στήριξη
Η ψυχολογική υποστήριξη δεν μπορεί να βοηθήσει όσους ασθενείς έχουν καρκινικούς όγκους, μπορεί όμως να περιορίσει τα βάσανά τους. Παρ’ όλα αυτά όμως η βοήθεια αυτή είναι σπάνια στη Γερμανία. Συχνά οι καρκινοπαθείς δυσκολεύονται να εξοικειωθούν με την ιδέα της διάγνωσης, να αποδεχθούν δηλαδή ότι πάσχουν από την επάρατο νόσο. Ωστόσο η «ψυχο-ογκολογική υποστήριξη» -η επαγγελματική βοήθεια προς τους ασθενείς- καλύπτεται από τα ασφαλιστικά Ταμεία μόνο όταν υπάρχει μία ψυχικά διαταραχή, όπως κατάθλιψη. Μόλις όμως ένα τρίτο παρουσιάζει τέτοιες διαταραχές, παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία έχει ανάγκη από την υποστήριξη ειδικών.
ΕL ΡΑΙS
Το πρόβλημα των πυρκαγιών
Ενας εποχικός δασοπυροσβέστης, που κατάγεται από το Γκραν Κανάρια και μεγάλωσε στον φυσικό πνεύμονα του νησιού ομολόγησε ότι προκάλεσε τη μεγαλύτερη καταστροφή που θυμάται ποτέ το νησί. Οι αριθμοί των πυρκαγιών στα Κανάρια νησιά είναι τραγικοί. Κάηκαν 250.000 στρέμματα δάσους και 10.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών και ότι έγινε ό,τι μπορούσε να γίνει. Οι άνεμοι πνέουν με 65 χιλιόμετρα την ώρα, εξουδετερώνοντας τα εναέρια μέσα, καθώς οι φλόγες συνέχιζαν να προχωρούν. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αποφευχθεί η πολιτική εκμετάλλευση των καταστροφών. Είναι όμως απαραίτητο να υπάρξουν και σοβαρότερες ποινές για όσους εγκληματούν εναντίον του περιβάλλοντος. Πρέπει επίσης να δημιουργηθεί μόνιμο σώμα δασοπυροσβεστών. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερα και καλύτερα μέσα δασοπυρόσβεσης, ορθολογική διαχείριση των δασών. Αυτά είναι μερικά μέσα αποφυγής τέτοιων καταστροφών.
CΟRRΙΕRΕ DELLA SΕRΑ
«Καραβάνια Αγάπης»
«Η αγάπη θα σώσει τα ισπανικά χωριά» λέει ο Μανουέλ Γκονζάλο, δημιουργός των νέων «καραβανιών της αγάπης». Τα «καραβάνια Αγάπης» είναι λεωφορεία γεμάτα γυναίκες που αναζητούν σύζυγο και τα οποία εδώ και 12 χρόνια γυρίζουν στα ερημωμένα χωριά της ιβηρικής ενδοχώρας. Οι γυναίκες, που στην πλειοψηφία τους κατάγονται από τη Λατινική Αμερική, συναντούν κυρίως μεσήλικες που ζουν μόνοι. Αν τα βρουν μεταξύ τους, καταπολεμούν την υπογεννητικότητα. Το 1985 οι κάτοικοι του Πλαν στα Πυρηναία έβαλαν αγγελία με την οποία αναζητούσαν συζύγους. Το πρώτο λεωφορείο με τις γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στην αγγελία κατέφθασε τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, ενώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια έφθασαν άλλα πέντε. Στο τέλος προέκυψαν 40 γάμοι. Στη συνέχεια και άλλα χωριά ακολούθησαν την ίδια τακτική. Ομως, η οικονομική επιβίωση στην ύπαιθρο έγινε όλο και πιο δύσκολη. Γι’ αυτό πριν από 12 χρόνια ο Μανουέλ Γκονζάλο αποφάσισε να ενεργοποιήσει εκ νέου τα λεωφορεία. Ο Γκονζάλο πιστεύει ότι τα λεωφορεία δεν θα γίνουν ποτέ πραγματική επιχείρηση αλλά ότι ο σκοπός τους θα είναι να βοηθούν ανθρώπους να ευτυχήσουν.
ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ
Ο Μπράουν στις ΗΠΑ
Ο Μπράουν ήθελε το ντεμπούτο του στην Ουάσιγκτον να μη θυμίζει καθόλου τις αβρότητες του παρελθόντος μεταξύ Μπους και Μπλερ και τα κατάφερε. Εξαφανίστηκαν τα τζιν παντελόνια και στη θέση τους επέστρεψαν τα κουστούμια. Πάνε και οι αγκαλιές μεταξύ των συζύγων, όπως και τα χτυπήματα στην πλάτη μεταξύ των δύο ηγετών. Με μια πρώτη ματιά φάνηκε ότι το μόνο που άλλαξε ήταν η γλώσσα του σώματος και τα κουστούμια. Η προσεκτική ανάγνωση, όμως, των ομιλιών του Μπράουν και η επίσκεψή του στον ΟΗΕ αποκαλύπτει άλλα. Αναδεικνύουν αλλαγές όχι μόνο στην επονομαζόμενη «ειδική σχέση», αλλά και σ’ αυτό, στο οποίο ο Μπράουν σκόπιμα δεν κατονόμασε. Στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Ενώ ο Μπους έλεγε ότι η Δύση αντιμετωπίζει «την ιδεολογία του σκότους», ο Μπράουν διακήρυσσε ότι η «τρομοκρατία δεν είναι ιδεολογία, είναι έγκλημα». Αμεσα δηλαδή στερεί από τον τρομοκράτη την αξιοπρέπεια του εχθρού και αντ’ αυτού τον αντιμετωπίζει σαν ένα κοινό εγκληματία που θα αντιμετωπιστεί από την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες. Αξιοσημείωτη ήταν και η επιθυμία του Μπράουν για σαφήνεια: η σύγκρουση δεν είναι με την «τρομοκρατία» γενικά κι αφηρημένα, αλλά με την «εμπνευσμένη από την Αλ Κάιντα τρομοκρατία».