DIE ΖΕΙΤ
Αύξηση στρατιωτών
Στο Αφγανιστάν δεν υπάρχουν σαφή μέτωπα και ενάρετοι αγώνες. Αυτό αντιλαμβάνονται πλέον οι Γερμανοί πολιτικοί, ειδικά οι σοσιαλδημοκράτες. Δεν θέλουν, θα αναγκαστούν όμως πιθανότατα να αποστείλουν περισσότερους στρατιώτες στην περιοχή. Οι Ταλιμπάν υπαγορεύουν τις τελευταίες ημέρες τους τίτλους των εφημερίδων, που φτάνουν από το Αφγανιστάν στη Γερμανία. Επαγγελματική είναι η επικοινωνιακή τους στρατηγική μέσω δορυφορικού τηλεφώνου και e-mail. Οργανώνουν από βουνά στα σύνορα Πακιστάν – Αφγανιστάν τη φονική τους καμπάνια. Η κατάσταση στη χώρα είναι έκρυθμη και δυναμιτίζεται περαιτέρω από την αύξηση του αριθμού των θυμάτων του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ο ντόπιος πληθυσμός δηλώνει όλο και λιγότερο ικανοποιημένος, ενώ κλιμακώνεται η δυσπιστία προς την κυβέρνηση Καρζάι και τους διεθνείς της υποστηρικτές. Η εκστρατεία δημοσίων σχέσεων των Ταλιμπάν αποδεικνύεται αποτελεσματική.
ΗΑΑRΕΤΖ
«Εικονική πραγματικότητα»
Τα καλά νέα από τη Μέση Ανατολή σχετίζονται με την έντονη κινητικότητα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών -εξαιρουμένης της Χαμάς- για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Για πρώτη φορά μετά μία επταετία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι βρήκε δύο Παλαιστινίους με τους οποίους μπορεί να συνδιαλλαγεί. Πρόκειται, φυσικά, για τον πρόεδρο Αμπάς και τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, Σαλάμ Φαγιάντ. Ο Εχούντ Ολμερτ, μάλιστα, έπεισε ακόμα και τον Αμος Οζ -διακεκριμένο συγγραφέα και μέντορα της ισραηλινής αριστεράς- ότι είναι αποφασισμένος να αποχωρήσει από τη Δυτική Οχθη. Παράλληλα, οι Αμερικανοί προετοιμάζουν ήδη τη μεγάλη σύνοδο για το Παλαιστινιακό και ο νέος απεσταλμένος του ειρηνευτικού κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον. Τα κακά νέα είναι ότι όλες οι πρωτοβουλίες και τα σχέδια των παραπάνω κυρίων στηρίζονται σε μια εικονική πραγματικότητα και στο απατηλό όνειρο της εγκαθίδρυσης ενός παραμυθένιου παλαιστινιακού κράτους. Ενός κράτους Playstation, δηλαδή. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν χαίρει της λαϊκής αποδοχής και ο Μαχμούντ Αμπάς παραμένει πολιτικά αδύναμος. Οσο δε οι μετριοπαθείς Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης δεν θα είναι σε θέση να κάνουν πράξη τις διακηρύξεις, η ειρηνευτική διαδικασία θα θυμίζει διπλωματική εξάσκηση σε προσομοιωτή.
ΑL-ΗΑΥΑΤ
Διάλογος με Δαμασκό
Το πρόσφατο ταξίδι του Γάλλου διπλωμάτη Ζαν-Κλοντ Κουσεράν στη Δαμασκό αποτελεί σημαντικό βήμα μπροστά για τη γαλλική εξωτερική πολιτική, μετά την άφιξη στην εξουσία του Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Σαρκοζί πραγματοποιεί έτσι μια πραγματική «ρήξη», όπως του αρέσει να λέει, με την πολιτική του προκατόχου του. Από τις πρώτες κιόλας ώρες της προεδρίας Σαρκοζί, ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, εγκαινίασαν σοβαρή συζήτηση για το μέλλον των σχέσεων Παρισίων – Δαμασκού. Η Γαλλία ανησυχεί για τη σταθερότητα στον Λίβανο, αλλά και για την ασφάλεια των γαλλικών και ευρωπαϊκών ειρηνευτικών στρατευμάτων, που βρίσκονται στον Νότο της χώρας. Το Παρίσι αποφάσισε έτσι ότι ο διάλογος είναι προτιμότερος από ό,τι η διπλωματική απομόνωση της Συρίας. Αυτό αποτελεί βέβαια μεγάλη διπλωματική νίκη της Δαμασκού και την περιφερειακή της πολιτική.
ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ
Εφυγαν τα ιερά τέρατα
Ο θάνατος -με διαφορά λίγων ωρών- δύο εκ των μεγαλυτέρων σκηνοθετών του σύγχρονου κινηματογράφου, του Ινγκμαρ Μπέργκμαν και του Μικελάντζελο Αντονιόνι, πρέπει πρώτα απ’ όλα να μας υπενθυμίσει την ποιότητα του έργου τους. Πρέπει επίσης να μας κάνει να αναζητήσουμε ανάλογα ταλέντα μεταξύ των νεότερων σκηνοθετών. Αν αυτό φανεί αδύνατο, μπορεί οι διεθνείς συνθήκες να έχουν αλλάξει πέρα από κάθε προσδοκία. Ο αιώνας των σκηνοθετών μοιάζει να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οι σημερινές επιτυχημένες ταινίες είναι προϊόντα των στούντιο και των παραγωγών τους. Αυτό που μας προσελκύει στις σκοτεινές αίθουσες είναι οι αγαπημένοι μας ηθοποιοί. Το μεγαλείο του Αντονιόνι και του Μπέργκμαν, όμως, εμφανίσθηκε σε μια εποχή παντοδυναμίας του σκηνοθέτη. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όμως, ο σκηνοθέτης συνεχίζει να κυριαρχεί, όπως στο Ιράν ή στον πρωτοποριακό κινηματογράφο της Νότιας Ασίας. Οι συνθήκες που ευνοούσαν την ανάδειξη νέων μεγάλων σκηνοθετών έχουν πάψει να υφίστανται, ενώ εξίσου απούσες είναι και εκείνες οι συνθήκες που θα επέτρεπαν στο κοινό να αναπτύξει ενδιαφέρον για τον κινηματογράφο του «οράματος», όπως αυτόν που δημιούργησαν σκηνοθέτες σαν τον Αντονιόνι και τον Μπέργκμαν.
DΕR SΡΙΕGΕL
Αντιφατικός Οσκαρ
Μέχρι τώρα οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες (SPD) αντιμετώπιζαν μάλλον αμήχανα τον ηγέτη του Κόμματος της Αριστεράς, Οσκαρ Λαφοντέν. Μετά λοιπόν από ύβρεις και αδιαφορία προσπαθούν τώρα να τον εκθέσουν. Επιμελείς συνεργάτες του SPD κάθισαν και κατέγραψαν όλες τις αντιφάσεις του πολιτικού από τη Σάαρη, αναζητώντας υλικό μέσα από τα αρχεία τους. Κυκλοφόρησαν στη συνέχεια ένα φυλλάδιο, μικρό και φαρμακερό. «Καλή διασκέδαση» ευχήθηκε ο επικεφαλής του κόμματος, Ολα Σολτς στους συναδέλφους του, στους οποίους απέστειλε τη «μικρή ψυχαγωγική σύνθεση από τσιτάτα του Λαφοντέν». Το φυλλάδιο μπορεί να λειτουργήσει ως «υπέροχη ανάμνηση» και να στηρίξει μελλοντικά την επιχειρηματολογία μας, ανέφερε ο Σολτς. Ο τίτλος του 13σέλιδου πονήματος είναι ειρωνικός: «Ο κόσμος του Οσκαρ – η διπλή πραγματικότητα του Οσκαρ Λαφοντέν». Οι αντιφάσεις του εντοπίζονται σε όλα τα θέματα, από τις συντάξεις και τον φόρο αλληλεγγύης προς την ανατολική Γερμανία μέχρι τη συμμετοχή της Μπούντεσβερ σε ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό.
ΤΗΕ WASHINGTON ΡΟSΤ
Ασυλία Ροβ
Ο προεδρικός σύμβουλος, Καρλ Ροβ, ο οποίος ούτως ή άλλως δρα σε συνθήκες απόλυτης ατιμωρησίας, πλέον έχει την ύστατη προστασία. Απολαμβάνει πλήρη ασυλία από τον έλεγχο του Κογκρέσου, τουλάχιστον κατά την κρίση του νομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Φρεντ Φίλντινγκ. Ο πολιτικός εγκέφαλος του Λευκού Οίκου εκλήθη να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Γερουσίας στο πλαίσιο της περσινής, αναίτιας αποπομπής εννέα εισαγγελέων. Ουδείς περίμενε ότι ο Ροβ θα εμφανιζόταν. Η προκλητική ανακοίνωση του Φίλντινγκ όμως ότι χαίρει ειδικών προνομίων εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας για να μπλοκάρει την κατάθεσή του ήταν παρ’ όλα αυτά εκπληκτική. Για να ενισχύσει τη θέση του έσπευσε να επισυνάψει μνημόνιο της εποχής Νίξον, με το οποίο εκχωρείται πλήρης ασυδοσία στον πρόεδρο και τους συμβούλους του.
ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ
Μεταπολεμικά τραύματα
Μετα-τραυματικό άγχος, αλκοολισμός και διάλυση των οικογενειών τους είναι τα δεινά που περιμένουν μέλη των βρετανικών ενοπλων δυνάμεων άμα τη επιστροφή τους από συρράξεις, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αυτό προκύπτει από εκτεταμένη έρευνα που διενήργησε το King’s College του Λονδίνου σε δείγμα 5.500 χιλιάδων στρατιωτών, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο 20% εξ αυτών που είχαν υπηρετήσει για 13 και πλέον συναπτούς μήνες στο διάστημα μίας τριετίας, τη μέγιστη δηλαδή θητεία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ντιρεκτίβες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν συμπτώματα άγχους και προβλήματα στο σπίτι τους, τόσο στη διάρκεια όσο και μετά το πέρας της θητείας τους. Ιδιαίτερα αισθητές ήταν οι επιπτώσεις σε όσους εξετέθησαν σε συνθήκες μάχης.
ΒΒC
Αυστηρή τιμωρία
Οποιαδήποτε συνομιλία με γυναίκα για την επόμενη πενταετία απαγορεύτηκε στον 23χρονο Πολ Τζένινγκς, ο οποίος έχει επανειλημμένως παρενοχλήσει περαστικές. Συνολικά έχουν αναφερθεί πέντε επιθέσεις εναντίον γυναικών την ώρα που εκείνες έκαναν τζόγκινγκ, περπατούσαν στο πάρκο ή ποδηλατούσαν. Ο δράστης, ο οποίος συνήθως επέβαινε σε ποδήλατο, εντόπιζε τα θύματά του, επιτάχυνε όταν τα πλησίαζε, έπιανε τα οπίσθιά τους και στη συνέχεια απομακρυνόταν. Οταν εκείνες αντιδρούσαν με οργή, τους έστελνε ένα φιλί και εξαφανιζόταν. Πατέρας δύο παιδιών από το Σουίντον, ο νεαρός δεν θα μπορεί εις το εξής να προσεγγίζει οιαδήποτε άγνωστη γυναίκα, παρά μόνο αν έχει επίσημη δικαιολογία για αυτήν την επαφή. Παράλληλα ο Τζένινγκς οφείλει να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε κατά συρροή δράστες σεξουαλικών επιθέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεαρός συνελήφθη όταν μία 44χρονη, το τελευταίο θύμα του, απάντησε στην επίθεσή του με λαβή καράτε και τον ακινητοποίησε.