Η Κύπρος και το πετρέλαιο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Πόκερ για γερά νεύρα θα παιχθεί τους επόμενους μήνες στην Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με αφορμή την εξόρυξη ενεργειακών κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεγαλονήσου. Οι πρωταγωνιστές δεν έχουν ανοίξει ακόμη όλα τα χαρτιά τους, αλλά έδωσαν σαφή δείγματα των προθέσεών τους.

Η Αγκυρα προέβη σε διάβημα προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλοντας απόπειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή. Η Λευκωσία αντέδρασε με δικό της διάβημα προς τον διεθνή οργανισμό υπογραμμίζοντας ότι ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.Το θέμα θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την 16η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία «κατάθεσης ενδιαφέροντος» για έρευνες που θα στοχεύουν στην εξόρυξη πετρελαίου. Σε μια κίνηση που υποκρύπτει σαφή συγκρουσιακή διάθεση εκ μέρους της Αγκυρας, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας φέρεται να ολοκληρώνει στα τέλη Αυγούστου δικό της διαγωνισμό για τη διεξαγωγή ερευνών εντοπισμού ενεργειακών αποθεμάτων σε περιοχές στις οποίες περιλαμβάνεται και ο χώρος μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου που έχει ενταχθεί στην αντίστοιχη πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την επιθετική πολιτική της Αγκυρας συντάχθηκε και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία κατήγγειλε την κυπριακή κυβέρνηση για «κλοπή» φυσικού πλούτου που ανήκει και στις δύο κοινότητες της νήσου.

Η αντιπαράθεση Λευκωσίας – Αγκυρας, στην οποία εκ των πραγμάτων θα εμπλακεί και η Αθήνα, έχει αυτονοήτως εθνική, οικονομική και ευρύτερα γεωστρατηγική διάσταση. Ταυτόχρονα, θα επηρεάσει και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, πρωτίστως στην Κύπρο όπου σε έξι μήνες διεξάγονται προεδρικές εκλογές, και δευτερευόντως στην Ελλάδα που ζει ήδη στους δικούς της προεκλογικούς ρυθμούς.

Η απόφαση του Κύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου να χρησιμοποιήσει το «ισχυρό χαρτί» του πετρελαίου είναι ριψοκίνδυνη, αλλά εάν τύχει σωστών χειρισμών δύναται όντως να αλλάξει την εξίσωση της λύσης του προβλήματος. Η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης ή όχι του ζητήματος από τον ίδιο και η στάση των αντιπάλων του μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η εξόρυξη των υδρογοναθράκων που ίσως κρύβονται στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κύπρου θα θέσει υπό δοκιμασία και τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν έναντι του Κώστα Καραμανλή. Τη στιγμή που ο τελευταίος σχεδιάζει να εγκαινιάσει με τον Τούρκο ομόλογό του τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τις ευρωπαϊκές αγορές, η Αγκυρα θα ανοίγει μέτωπο κατά της Κύπρου με αφορμή την ενέργεια.

Πρόκειται για σενάριο που ηχεί σουρεαλιστικό, αλλά εγκυμονεί κινδύνους, εθνικούς και… εκλογικούς. Στην Ελλάδα των πυρκαγιών και της «κόντρας» για την οικονομία και τις κοινωνικές παροχές, είναι λογικό το θέμα να μην έχει προς το παρόν πάρει τις διαστάσεις που του αναλογούν. Ισως βιώνουμε την ηρεμία πριν από την καταιγίδα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT