Ο ναύαρχος στην πολιτική

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τοποθέτηση του ναύαρχου Χηνοφώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. εμπλουτίζει τον πολιτικό βίο με έναν σοβαρό και ικανό γνώστη των εθνικών μας θεμάτων. Η περίπτωσή του ουδεμία σχέση έχει με αυτές των «λαμπερών αστέρων» με τους οποίους ερωτοτροπούν το τελευταίο διάστημα όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, συχνά προσβάλλοντας τον θεσμό του κοινοβουλίου.

Είναι σαφές ότι η επιλογή του ναύαρχου Χηνοφώτη στοχεύει και στον κατευνασμό των στρατιωτικών που δεν έλαβαν τις αυξήσεις που περίμεναν μετά το 2004, και οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τη μελλοντική υπουργοποίησή του ως δέσμευση για την υλοποίηση των υποσχέσεων.

Επίσης, θα ήταν προτιμότερο να είχε αποστρατευθεί νωρίτερα, ακολουθώντας τα παραδείγματα της υπουργοποίησης του στρατηγού Ντάβου από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και των πτεράρχων Κουρή από τον Ανδρέα Παπανδρέου, και Αποστολάκη από τον Κώστα Σημίτη. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις ΗΠΑ με τον στρατηγό Κόλιν Πάουελ, ο οποίος εντάχθηκε στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα δυο χρόνια μετά την αποστράτευσή του, ενώ πέρασαν άλλα πέντε έως ότου αναλάβει υπ. Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπους. Ομως, το μείζον δεν μπορεί να είναι το χρονοδιάγραμμα της παραίτησής του από το πολεμικό ναυτικό, αλλά η ουσία της παρουσίας του στη Βουλή. Η Ελλάδα κερδίζει όταν αξιωματικοί που αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στις ένοπλες δυνάμεις, μεταπηδούν στην πολιτική. Γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες ενός πολύ ευαίσθητου κλάδου και μπορούν να χειρισθούν λεπτά ζητήματα οπλισμένοι με τον σεβασμό των ενστόλων. Ταυτόχρονα προσφέρουν ανεκτίμητης αξίας συμβουλές στον εκάστοτε πρωθυπουργό. Σε μια απευκταία κρίση με την Τουρκία ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα των εκτιμήσεων που θα καταθέτει στο υπουργικό συμβούλιο ένας άνθρωπος που έχει βρεθεί αντιμέτωπος αλλά και έχει συνεργασθεί με τον ισχυρό άνδρα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μπουγιούκανιτ;

Είναι προφανές ότι η εκ μέρους του κ. Χηνοφώτη αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού ενισχύει την κυβέρνηση, αλλά για να ευσταθεί η κριτική περί κομματισμού των ενόπλων δυνάμεων, θα έπρεπε οι αποφάσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του να είχαν αποδεδειγμένα κομματικό χαρακτήρα. Ο κ. Χηνοφώτης, σε αντίθεση με άλλη περίπτωση του πρόσφατου παρελθόντος, δεν διετέλεσε αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχοντας επίσημη κομματική ταυτότητα. Θα συμμετάσχει άλλωστε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως προσωπικότητα και όχι ως κομματικό στέλεχος.

Ενας ναύαρχος, όπως κάθε άλλος Ελλην κρατικός λειτουργός, έχει το δικαίωμα να παραιτηθεί του αξιώματός του και να πολιτευθεί. Η κοινωνία πρέπει να ενθαρρύνει αξιωματικούς οι οποίοι αφού υπηρέτησαν για δεκαετίες την πατρίδα τους διασφαλίζοντας την εδαφική της ακεραιότητα, τολμούν να εισέλθουν στον κυνικό κόσμο της πολιτικής και να ασχοληθούν με τα κοινά. Είναι βέβαιο ότι η βαθιά εμπειρία τους είναι πιο χρήσιμη στη Βουλή και στο υπουργείο Αμυνας από ό,τι στις διοικήσεις ιδιωτικών εταιρειών που κατασκευάζουν ή πωλούν οπλικά συστήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή