Εθνικό πένθος

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Ο μύθος κατέπεσε. Η εικόνα της ισχυρής Ελλάδος που ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και διαδραματίζει ρόλο ηγετικό στην περιοχή διαλύθηκε με τις φλόγες που τύλιξαν τη χώρα την Παρασκευή, με την τραγωδία της Ζαχάρως και της Αρεοπόλεως, με τους νεκρούς και την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Για όσα φρικτά συνέβησαν δεν υπάρχουν αθώοι. Ευθύνονται όσοι άσκησαν τη διοίκηση της χώρας σε κεντρικό επίπεδο επί δεκαετίες. Ευθύνονται οι τοπικοί άρχοντες. Ευθυνόμαστε όλοι ως πολίτες. Μια χώρα, ένας λαός βρέθηκε ανέτοιμος να ελέγξει την καταστροφή.

Μετά την τραγωδία της Παρασκευής η προεκλογική ρητορεία, οι υποσχέσεις, οι διαβεβαιώσεις περί αποτελεσματικής διοικήσεως, έχουν χάσει, προφανώς, το περιεχόμενό τους. Οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες, δίχως καμιά αμφιβολία. Τα μέσα -όσα και εάν υπήρχαν- δεν θα επαρκούσαν. Αλλά μια κυβέρνηση, ένα πολιτικό σύστημα, υφίσταται για να αντιμετωπίσει το απροσδόκητο, τη μαζική καταστροφή.

Το κύρος του Αμερικανού προέδρου κ. Τζορτζ Μπους επλήγη καταλυτικά με τη φυσική καταστροφή που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη. Αντίθετα, η επιτυχής αντιμετώπιση της καταστροφής που προεκλήθη στη Γερμανία από πρωτοφανείς νεροποντές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ήταν ένας από τους λόγους που συνέβαλαν τότε στην επανεκλογή του κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ στην Καγκελαρία.

Στόχος δεν είναι η διαπίστωση αναλογιών μεταξύ των περιστατικών που προαναφέρθηκαν και του δράματος που ξετυλίγεται στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες. Το απαράδεκτο με την ελληνική περίπτωση είναι ότι, ενώ εμπρησμοί και πυρκαγιές αποτεφρώνουν τις δασικές εκτάσεις της χώρας, δεν έχει διαμορφωθεί αυστηρότατο νομικό πλαίσιο που να αποθαρρύνει τους εμπρηστές ή να τιμωρεί με τον αυστηρότερο τρόπο τους υπευθύνους εγκληματικών ενεργειών. Το απαράδεκτο είναι ότι δεν δημιουργήθηκαν οι υποδομές για μια έστω αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Περιττό να σημειωθεί ότι μετά το δράμα της Παρασκευής πρέπει να αλλάξει ριζικά το ύφος του προεκλογικού αγώνος. Θα ήταν απαράδεκτο εάν οι πολιτικοί ηγέτες συνέχιζαν να ενεργούν με την καθιερωμένη ωραιοπάθειά τους. Η Ελλάς ζει εθνικό πένθος και οι πολίτες αναμένουν ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει συντετριμμένη να κινηθεί αναλόγως.

Η πολιτική ζωή της χώρας δεν πρόκειται να σταματήσει. Η Ελλάς πρέπει να ορθοποδήσει και οι πολίτες της χώρας να βρουν την αυτοπεποίθησή τους και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους προς το πολιτικό σύστημα.

Για τον λόγο αυτό τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να διαγράψουν από τη μνήμη όσα προτείνουν οι επικοινωνιολόγοι τους, να θέσουν άμεσα στο περιθώριο όσους ασχολούνται με τη σύνταξη των προεκλογικών τους ομιλιών – που, ούτως ή άλλως, δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον. Πρέπει να σταθούν με εντιμότητα και ταπεινοφροσύνη απέναντι στον Ελληνα πολίτη, την ψήφο του οποίου ζητούν και με αυτόν τον τρόπο να επιβάλουν μιαν άλλη αντίληψη πολιτικής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT