«Είμαστε μόνοι μας! Καιγόμαστε! Βοηθήστε μας!». Η κραυγή του αναστατωμένου άνδρα, προφανώς οικογενειάρχη, που ζητούσε μέσα από την κάμερα βοήθεια από τους συνανθρώπους του, από τους αρμόδιους, από το πανελλήνιο, απ’ όποιον τελικά άκουγε, είναι σε ένταση και βάθος οδύνης και απόλυτης μοναξιάς το ίδιο δυνατή με το θρυλικό εκείνο «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», που ζητούσαν οι έγκλειστοι νέοι στο Πολυτεχνείο τις τελευταίες ημέρες της επτάχρονης δικτατορίας. Χείρα βοηθείας ζητούσε, διαπίστωνε ότι οι φλόγες είχαν ζώσει το χωριό του, το σπίτι του, το βιος του καιγόταν και η ίδια η ζωή του ήταν σε κίνδυνο.
Απέναντί του, μόνο μια κάμερα και μια φωτογραφική μηχανή που κρατούσαν γενναίοι νέοι, ταγμένοι στην ενημέρωση, που αψήφησαν τις φλόγες.
Η εικόνα μεταδόθηκε δορυφορικά σε όλη την Ελλάδα και έξω από αυτήν, το ίδιο και η συγκλονιστική φωτογραφία του «Είμαστε μόνοι μας» και ας μας βλέπουν, ας συμπαραστέκονται νοερά στον πόνο μας τα εκατομμύρια των τηλεθεατών που είχαν καρφωθεί μπροστά στους δέκτες τους εκείνο το Σαββατοκύριακο 25, 26 Αυγούστου.
Απόλυτη κυριαρχία στην ενημέρωση είχαν τα τηλεοπτικά κανάλια και ορισμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, όπως οι Ρ/Σ ΣΚΑΪ και Ρ/Σ 9,84 με έμπειρους δημοσιογράφους στο μικρόφωνο να ενημερώνουν, να μιλούν με νομάρχες, δημάρχους και κοινοτάρχες, με απλούς ανθρώπους, να συντονίζουν, χάρη στην άμεση πρόσβαση που είχαν με τα κινητά, το έργο της κατάσβεσης! Ηταν η απόλυτη ώρα της εικόνας, αυτή τα έλεγε όλα, οι σχολιαστές έμειναν βουβοί, γιατί προείχε το έργο της διάσωσης.
Ετσι, η κραυγή του αγνώστου από χωριό της φλεγόμενης Ηλείας, τον Πλάτανο, απέκτησε, χάρη στην τηλεόραση, πολλαπλή ηχώ. Ακούστηκε και ακούγεται συνεχώς. Ακόμα και στον ύπνο μας την ακούμε και πεταγόμαστε και τρέχουμε στο παράθυρο, μήπως δούμε καμιά λάμψη ή καπνό κοντά μας, όπως πριν από μερικές ημέρες είχαν λαμπαδιάσει Πολιτεία, Κεφαλάρι, Μελίσσια. Ανοχύρωτη λόγω φωτιάς χώρα αποδείχθηκε η Ελλάδα! Από την πρώτη σελίδα της καλής εφημερίδος «ΕΣΤΙΑ» (έτος ιδρύσεως 1898), που δημοσίευσε έγχρωμες πρωτοσέλιδες φωτογραφίες από τον φλεγόμενο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, για να τονιστεί το τραγικό του θέματος, απαρνούμενη για μία ημέρα τις μαυρόασπρες και πάντα ποιοτικές φωτογραφίες που δημοσιεύει, διαβάσαμε τον απολογισμό της καταστροφής, όπως τον έδωσε το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών (ΕFFΙS).
Σε 1,84 εκατομμύρια στρέμματα υπολογίζονται οι εκτάσεις που κατεστράφησαν από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή. Επίσης υπολογίζει τη συνολική καταστροφή στην Ελλάδα από την αρχή του 2007 σε 2,69 εκατομμύρια στρέμματα. Και μια είδηση που επιβεβαιώνει το «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Με αφορμή την ελληνική εθνική τραγωδία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δρομολογεί τη δημιουργία μιας μόνιμης δυνάμεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Η δύναμη αυτή θα επεμβαίνει σε πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες έκτακτες καταστάσεις. Αυτά από την «Εστία» της 29/8/07. Και για να μιμηθώ το επιτυχημένο «Περίπτερο», μόνιμη στήλη της τελευταίας της σελίδας, που ειδικεύεται στα ευφυολογήματα – εάν χρειασθεί να μπει επικεφαλής αυτής της μόνιμης δυνάμεως της Ευρωπαϊκής Ενωσης ένας επίτροπος, ας ελπίσουμε πως δεν θα είναι… της πυρκαγιάς!