Γι’ αυτό καιγόμαστε…

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωστε λοιπόν, όλα καλά; Με νωπό το χώμα που σκεπάζει 65 συμπολίτες μας, που βρήκαν τραγικό θάνατο; Με 2.500.000 στρέμματα καμένων δασών; Ηταν τελικά μια «ασύμμετρη απειλή», ένα «οργανωμένο σχέδιο», μια «θεομηνία»;

Στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Πάρνηθα, στο Πήλιο, στην Πεντέλη, παντού, μας κατανίκησαν αυτές οι αόρατες δυνάμεις; Είμαστε μια ηττημένη χώρα από έναν αόρατο ανώτερο εχθρό; Κι αν όχι, μπορεί κάποιος να θυμηθεί μια νίκη, μια έστω ελάχιστη νίκη που πετύχαμε απέναντι στις φλόγες που μας κατέκαψαν το φετινό καλοκαίρι;

Μπορεί να θυμηθεί κανείς πότε οι εναέριες και οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης έσβησαν μία, έστω μία πυρκαγιά;

Κι αν ακόμη υιοθετήσουμε ακόμη και χωρίς στοιχεία, τη θεωρία του οργανωμένου σχεδίου, ποιος άραγε είναι ο ρόλος μιας κυβέρνησης, ενός συντεταγμένου κράτους, ποιος άλλος από το να ανακαλύπτει εγκαίρως τα οργανωμένα σχέδια που απειλούν με αφανισμό τη χώρα;

Δεν είναι η δουλειά της να συλλαμβάνει τους εμπρηστές και να τους οδηγεί στη δικαιοσύνη; Κι αν δεν μπορεί, δεν πρέπει να το πει στους Ελληνες; Δεν πρέπει να συνεγείρει τους πολίτες, να κινητοποιήσει το έθνος απέναντι στη θανάσιμη απειλή;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα άτυχο κόμμα, καθώς επί των ημερών της στην κυβέρνηση, πληρώσαμε ένα γραμμάτιο που εξεδόθη πριν πολλά χρόνια: παραδώσαμε τα περιαστικά δάση στις ορέξεις ενός real estate που δολοφονεί τη ζωή μας και εγκαταλείψαμε τα υπόλοιπα στην τύχη τους. Εχει συνυπογράψει αυτό το γραμμάτιο το κυβερνών κόμμα. Και ως αντιπολίτευση κατά τις ένδοξες ημέρες του ΠΑΣΟΚ και ως κυβέρνηση, όταν με αυταρέσκεια και μακαριότητα ανακοίνωνε την άνοιξη ότι είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές. Αλλά δεν ήταν, και δεν θα μπορούσε να ήταν, καθώς τίποτα από όσα προηγούνται ή έπονται μιας πυρκαγιάς, εδώ και χρόνια δεν γίνονται με βάση τους κανόνες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Δεν υπάρχει ούτε ένας δασολόγος στον κόσμο, ένας ειδικός των δασών που να μη συμφωνεί στις εξής βασικές αρχές: Η φωτιά στο δάσος αντιμετωπίζεται μόνο στο ξεκίνημά της. Για αυτό απαιτούνται δυνάμεις διάσπαρτες, με ελαφρά ευέλικτα οχήματα για έγκαιρη επέμβαση. Δεν έχουμε πουθενά. Η φωτιά δε σβήνει με αεροπλάνα.

Τα αεροπλάνα ρίχνουν την έντασή της και οι επίγειες δυνάμεις τη σβήνουν, τη νύχτα όταν πέσουν οι άνεμοι, επιχειρώντας από τα καμένα προς τις φλόγες.

Τα δάση που δεν υλοτομούνται, που δεν καθαρίζονται, καίγονται. Η ευθύνη για την πρόληψη και την κατάσβεση πρέπει να ανήκει σε εκείνους που γνωρίζουν τα δάση και τα μυστικά τους, τους δασολόγους. Από το 1998 η ευθύνη της κατάσβεσης έχει ανατεθεί στην Πυροσβεστική, ενώ ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας που αποφάσισε το 1993 η διακομματική επιτροπή της Βουλής, παραμένει στα συρτάρια.

Οι πολιτικοί των δύο κομμάτων εξουσίας εντάσσουν στη ρητορική τους το περιβάλλον μόνο επειδή οι δημοσκόποι τους μεταφέρουν την ανησυχία του κόσμου. Το πολιτικό προσωπικό που ανεχόμαστε είναι κατώτερο των περιστάσεων. Γι’ αυτό καήκαμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή