Μαρκ Χατζηπατέρας, ατομική έκθεση φωτογραφίας – Ολα τα έσοδα στους πυροπαθείς και στην αναδάσωση…

Μαρκ Χατζηπατέρας, ατομική έκθεση φωτογραφίας – Ολα τα έσοδα στους πυροπαθείς και στην αναδάσωση…

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σωστή απόφαση: τα εγκαίνια είχαν προγραμματισθεί για το Σάββατο 25 Αυγούστου, τη βραδιά με τις μεγάλες φωτιές στην Ηλεία, στην Εύβοια. Ο καλλιτέχνης Mark Xatzipateras και η διευθύντρια της Γκαλερί, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης κ. Τατιάνα Σπινάρη -που έχει και την επιμέλεια της έκθεσης- είχαν προβληματιστεί έντονα. Να αναβάλλουν την έκθεση ή να κάνουν τα εγκαίνια κανονικά; Αποφάσισαν να ανοίξουν τις πόρτες για την έκθεση, διότι επρόκειτο για ένα εικαστικό γεγονός και όχι πανηγύρι. Αλλά εκείνο που μέτρησε θετικά στη μη αναβολή ήταν ότι, από κοινού, ο καλλιτέχνης και η Γκαλερί αποφάσισαν ότι όλα τα έσοδα από την έκθεση θα δοθούν για βοήθεια στους πυρόπληκτους και την αναδάσωση. Πραγματικά, κόσμος πολύς συγκεντρώθηκε για τα εγκαίνια, τεχνοκριτικοί, καλλιτέχνες και στις συζητήσεις τους με τον Μαρκ Χατζηπατέρα, τον διεθνή εικαστικό, και την ιστορικό Τέχνης δρα Τατιάνα Σπινάρη εκμυστηρεύτηκαν ότι η έκθεση και τα έργα του Μαρκ τους έκαναν να αισθανθούν καλύτερα τις δύσκολες εκείνες ώρες… Η έκθεση στον Πόρο θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου.

Με τον Μαρκ Χατζηπατέρα η Γκαλερί κλείνει τη δεύτερη καλοκαιρινή της περίοδο. Ηδη μιλήσαμε από τη στήλη για τις πολύ επιτυχημένες εκθέσεις με έργα Κοκκινίδη, Αντωνάκου και Μίνας Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη. Σε αυτά τα δύο χρόνια η Citronne, με τη λεμονίτσα στη γλάστρα δίπλα στην εξώπορτα, πέτυχε να γίνει κέντρο Τέχνης στον Σαρωνικό, μια ανάσα απόσταση από την Αθήνα. Προσφέροντας ποιότητα με τις εικαστικές εκθέσεις, συντελεί στην αποκέντρωση και δίνει στους κατοίκους του Πόρου και τους επισκέπτες με το καράβι της γραμμής και τα «ιπτάμενα» τη δυνατότητα να βρίσκονται σε χώρο τέχνης και συζήτησης που, ώς τώρα, ήταν μονοπώλιο των αστικών κέντρων.

Το έργο του Μαρκ Χατζηπατέρα κινείται ανάμεσα στη ζωγραφική, τη φωτογραφία και τη γλυπτική. Από το 1982 έως το 2002 έζησε και εργάσθηκε στη Νέα Υόρκη. Εχει κάνει Site-Specific Installations, σε γκαλερί και παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους. Εχει παρουσιάσει έργα του σε 90 και πλέον ομαδικές εκθέσεις και σε 20 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το 2000 του ανετέθη από την Υπηρεσία Μεταφορών της Νέας Υόρκης – ΜΤΑ, έπειτα από διαγωνισμό, η διακόσμηση με ψηφιδωτά του Σταθμού 28th Street της γραμμής Broadway. Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει 42 έργα.

Ασπρόμαυρες παλαιότερες φωτογραφίες, αλλά και πρόσφατες ψηφιακές έγχρωμες, μαζί με μονοτυπίες και γλυπτά. Ο παραδοσιακός καμβάς αντικαθίσταται από μια φωτογραφική βάση, σαν ένα υπόστρωμα. Οι φωτογραφίες του Μαρκ Χατζηπατέρα συνδιαλέγονται με τους πίνακες, τα γλυπτά και τις εγκαταστάσεις του.

Με το χιούμορ και τη διάθεση για παιχνίδι που τον διακρίνει ο διεθνής καλλιτέχνης καταργεί την αυστηρή διάκριση ανάμεσα στην υψηλή τέχνη και τις άλλες της εκφάνσεις – High-Low Art. Ως τις 23 Σεπτεμβρίου, στην Γκαλερί Citronne στον Πόρο, τα έργα του μας περιμένουν… Για πληροφορίες στην Γκαλερί, τηλ. 22980-22.401, [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή