Και η μουσική – καλλιτεχνική ζωή της πόλης συνεχίζεται…

Και η μουσική – καλλιτεχνική ζωή της πόλης συνεχίζεται…

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αργά και σταθερά η πολιτιστική και ψυχαγωγική τάξη πραγμάτων αποκαθίσταται. Οι ματαιώσεις των πρώτων ημερών, που βρήκαν απόλυτα σύμφωνο το εθνικό συναίσθημα, δίνουν τη θέση τους στην κοινωνική ροή των προγραμματισμένων εμφανίσεων, συναυλιών, εκδηλώσεων και φεστιβάλ. Χθες το βράδυ ο δημοφιλής τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης «Χέρια Ψηλά» (αλλά όχι και… βαθιά στις τσέπες για τους πυρόπληκτους) τραγούδησε για τους fans του στο Θέατρο Λυκαβηττού. Σε άλλο κλίμα, οι δάσκαλοι του είδους, θρυλικοί ερμηνευτές Γιάννης και Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιάννης και Ψαρογιώργος) έδωσαν συναυλία με κρητική μουσική στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων, στη Διογένους, στην Πλάκα. Σήμερα, στις 9 μ.μ. στο Ηρώδειο ο μεγάλος Πολωνός συνθέτης Ζμπίγκνιου Πράισνερ θα παρουσιάσει από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με διευθυντή της τον Ανδρέα Πυλαρινό, τις μελωδίες που αγαπήθηκαν και που είχε συνθέσει για τις ταινίες του Κισλόφσκι «Η διπλή ζωή της Βερόνικα», «Ο δεκάλογος» και τα «Τρία χρώματα, μπλε, λευκό, κόκκινο», μαζί με το νέο του έργο «Σιωπή, Νύχτα και Ονειρα», που θα κυκλοφορήσει αυτόν τον μήνα και περιλαμβάνει κείμενα από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο και το βιβλίο του Ιώβ. Τραγουδάει η Τερέζα Σαλκουέιρο, των «Μadradeus».

30ο Φεστιβάλ Δράμας,

17-23 Σεπτεμβρίου ’07

Το φεστιβάλ της Δράμας, που συμπληρώνει τριάντα χρόνια ανάδειξης των Ελλήνων Μικρομηκάδων και δεκατρία χρόνια των διεθνών ταινιών μικρού μήκους, μεταθέτει κατά μία ημέρα την έναρξη του προγράμματός του, που περιλαμβάνει πολλές ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές και εικαστικές εκδηλώσεις, με θέματα από τον κινηματογράφο. Αντί της Κυριακής 16 Σεπτεμβρίου που είχε οριστεί και που είναι η ημέρα των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου, ξεκινάει τη Δευτέρα 17/9 ώς και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου. Στις 17 Σεπτέμβρη του 1989 στο 3ο Φεστιβάλ της Δράμας είχε τιμηθεί με πρώτο βραβείο «ταινίας με υπόθεση», η 16 ΜΜ ταινία του Αλέξη Μπίστικα «Τα Μάρμαρα», η πρώτη σε διεθνές επίπεδο κινηματογραφική αναφορά στην Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που ήταν και είναι πάντα αφιερωμένη «Στη Μελίνα», με καλλιτεχνική διεύθυνση Δημήτρη Παπαϊωάννου και πρωταγωνιστή τον Σταύρο Ζαλμά. Γυρισμένη τη Μεγάλη Πέμπτη του 1989, στο Λονδίνο, η ταινία έκανε τον γύρο των ξένων φεστιβάλ και στις 5 Φεβρουαρίου 2007, είχε προβληθεί, με πρωτοβουλία του Προέδρου των Κολλεγίων κ. Αλέξανδρου Σαμαρά, στο θέατρο Κολλεγίου Αθηνών – Κολλεγίου Ψυχικού σε βραδιά αφιερωμένη στην καλλιτεχνική – πολιτιστική προσφορά του Κολλεγίου, του οποίου ήταν απόφοιτος του 1982 ο σκηνοθέτης Αλέξης Μπίστικας, καθώς και ο Αλέξης Παπαχελάς, νυν διευθυντής της «Καθημερινής», που προλόγισε «Τα Μάρμαρα» με γνώση και συγκίνηση.

Η ταινία τελειώνει με την επιστροφή των Μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακροπόλεως και τη φωνή του Αγγλου εκφωνητή του BBC που περιγράφει «με τραγούδια και σημαίες συνοδεύει ο λαός της Αθήνας τα Γλυπτά του Παρθενώνα στον τόπο που δημιουργήθηκαν» 1989 – 2007, 18 χρόνια και το όνειρο ζει. Για τον σκηνοθέτη τα γράμματα του τέλους έχουν πέσει εδώ και 12 χρόνια, και η κόπια της ταινίας δεν είναι πια σε καλή κατάσταση. Μήπως το Φεστιβάλ Δράμας μέσω του ΕΚΚ μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό; Ο διευθυντής του και φίλος του Αλέξη, ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος ίσως θα μπορούσε να την εντάξει, τιμής ένεκεν, στην έναρξη ή κλείσιμο του Φεστιβάλ.

Υ.Γ. Το βραβείο είχε, εξ ημισείας απονεμηθεί και στον Παντελή Παγουλάτο για την ταινία του «Οταν έχει Πανσέληνο κανείς δεν κοιμάται…». Εχει την ιστορία του το Φεστιβάλ της Δράμας…Τηλεφοσ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή