«Πράσινο» αυτογκόλ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε σε εκδήλωση στον Πύργο το σχέδιο του κόμματός του για την πληγείσα περιοχή. Ηταν, ίσως, η καλύτερη μέχρι τώρα παρέμβασή του στην προεκλογική περίοδο και μία ένεση για το αδύναμο ηγετικό προφίλ του, την ώρα που την χρειάζεται όσο τίποτα άλλο. Το εκλογικό όφελος, όμως, συρρικνώθηκε δραστικά, γιατί το εξαγγελθέν σχέδιο επισκιάσθηκε από τη διαμάχη για το ασυμβίβαστο της Φώφης Γεννηματά. Από επικοινωνιακής απόψεως δεν ήταν τίποτα λιγότερο από αυτογκόλ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι θα ενίσχυε εκλογικά το κόμμα του η τοποθέτηση της υπερνομάρχη Αθηνών στην πρωτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Πολλά στελέχη αμφισβητούν τη συγκεκριμένη επιλογή, αλλά αυτό είναι ζήτημα εκτίμησης. Το κρίσιμο θέμα είναι ότι η Φώφη Γεννηματά είχε κώλυμα. Το Σύνταγμα είναι επ’ αυτού πολύ σαφές. Αυτό δεν το αγνοούσαν στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά θεώρησαν ότι η υπόθεση θα παραπεμπόταν μετεκλογικά στο εκλογοδικείο. Αρα, η εκλογική «δουλειά» θα γινόταν.

Είναι αλήθεια ότι το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου είχε τυπικά το δικαίωμα να απορρίψει την υποψηφιότητα της εν λόγω κυρίας. Είναι εξίσου αλήθεια, όμως, ότι παραδοσιακά δεν κρίνει ακόμα και τις προβληματικές υποψηφιότητες. Αυτό, ωστόσο, δεν ήταν λόγος εφησυχασμού της Χαριλάου Τρικούπη. Δεν επρόκειτο, άλλωστε, για μία υποψηφιότητα σε κάποια περιφέρεια της επαρχίας. Και κυρίως το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ όφειλε να είχε συνυπολογίσει το ενδεχόμενο απόρριψης. Πολύ περισσότερο, όταν θεωρεί ότι το κυβερνών κόμμα ελέγχει τον Αρειο Πάγο και ως εκ τούτου μπορεί να επηρεάσει την απόφασή του.

Εάν πράγματι η ηγεσία των «πράσινων» αιφνιδιάσθηκε από την απόρριψη, πάσχει από έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής προνοητικότητας. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Το χειρότερο είναι ότι αντί να «προσγειώσει» επικοινωνιακά το θέμα, το ανέβασε. Με τη βαρύτατη καταγγελία περί «δικαστικού πραξικοπήματος», η Χαριλάου Τρικούπη αναγόρευσε ένα τριτεύον και κυρίως δυσμενές γι’ αυτήν θέμα σε αντικείμενο σύγκρουσης με το κυβερνών κόμμα. Και όλα αυτά, όταν η εξόφθαλμη ανικανότητα της κυβέρνησης στο μέτωπο των πυρκαγιών προσφέρει πεδίο κριτικής λαμπρό.

Για να αντικρούσουν αυτά που ισχυρίζεται σήμερα η Φώφη Γεννηματά, οι «γαλάζιοι» δεν είχαν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να επικαλεσθούν τις σε ανύποπτο χρόνο δικές της δηλώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και νομικοί, που είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, απέφυγαν να υποστηρίξουν τη θέση του κόμματός τους για να μην εκτεθούν επιστημονικά. Περιορίσθηκαν μόνο στη σωστή επισήμανση ότι ο Αρειος Πάγος παραδοσιακά αφήνει την κρίση για τις υποψηφιότητες στο εκλογοδικείο.

Η Χαριλάου Τρικούπη παραβίασε βασική αρχή της στρατηγικής. Είναι άλφα-βήτα ότι για να νικήσεις πρέπει να επιλέξεις πεδίο μάχης που να σε ευνοεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ δεν υποχρεώθηκε να δώσει μάχη για ένα θέμα που του επεβλήθη. Το έκανε με δική του επιλογή. Εκτός του ότι επικάλυψε την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου στον Πύργο, ουσιαστικά δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές χάρισε στη Ν.Δ. μια εύκολη νίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή