Ενα ελλειμματικό ντιμπέιτ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η ελληνική κοινή γνώμη θα στερηθεί την αυτονόητη στις σύγχρονες δημοκρατίες τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο κύριους διεκδικητές της εξουσίας. Την ευθύνη γι’ αυτό φέρει ο Κ. Καραμανλής.

Επειτα από αμφιταλαντεύσεις και πολύωρες διαβουλεύσεις των επικοινωνιακών επιτελείων θα διεξαχθεί ένα ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν σε Βουλή και Ευρωβουλή. Η συμμετοχή του κ. Παπαθεμελή, που έχει μακρά και γόνιμη πολιτική παρουσία, ενισχύει μεν την πολυφωνία αλλά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το μέλλον, καθώς ο κάθε βουλευτής θα ιδρύει ένα προσωποκεντρικό κόμμα και θα απαιτεί την ισότιμη συμμετοχή του στα ντιμπέιτ.

Ο ελληνικός λαός δικαιούνταν να παρακολουθήσει μια ευθεία τηλεοπτική αντιπαράθεση των δύο εν δυνάμει πρωθυπουργών. Εχει αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο σύγκρισης και αποτελεί παράδοση εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ, ενώ επιβεβαιώθηκε στις πρόσφατες μονομαχίες Μέρκελ – Σρέντερ και Σαρκοζί – Ρουαγιάλ.

Η επιμονή του πρωθυπουργού να αρνείται τη διεξαγωγή μιας δεύτερης αναμέτρησης, μόνο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ατυχή επιλογή, η οποία πλήττει την εικόνα του ως ισχυρού ηγέτη. Την ίδια αρνητική συμπεριφορά είχε επιδείξει και ο κ. Παπανδρέου το 2004. Φαίνεται πως όποιος έχει την εξουσία φοβάται την ευθεία αντιπαράθεση με τον κύριο αντίπαλό του. Είναι, πάντως, αξιοπερίεργο ότι αυτό ισχύει και για τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος κατά γενική ομολογία υπερτερεί του Γ. Παπανδρέου σε ευθράδεια και τηλεοπτική παρουσία.

Παρά τις ενστάσεις ημών και άλλων, θα υπάρξει λοιπόν μόνο το σημερινό ντιμπέιτ που αν και θα διεξαχθεί με ασφυκτικούς κανόνες αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της σύντομης προεκλογικής περιόδου. Με αυτό το σκεπτικό, τρεις σύντομες επισημάνσεις:

Η ουσία: Εκατομμύρια Ελλήνων ψηφοφόρων θα δουν -έστω και σε μονολόγους των 90 δευτερολέπτων- τους πολιτικούς αρχηγούς να απαντούν στην κριτική που δέχονται, να προτείνουν και να δεσμεύονται. Σε στρατηγικό επίπεδο Καραμανλής και Παπανδρέου θα στοχεύουν στον μεσαίο χώρο, Καρατζαφέρης και Παπαθεμελής στο πατριωτικό ορθόδοξο κοινό, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους της Αριστεράς.

Η εικόνα: Στη σημερινή τηλεοπτική δημοκρατία επηρεάζουν ακόμη και ήσσονος σημασίας ζητήματα, όπως το εάν ο υποψήφιος δείχνει άνετος, ξεκούραστος, το μέικ-απ είναι υπερβολικό, η γραβάτα σωστή ή το κοστούμι «χάνεται» στο σκηνικό. Η πρώτη σύγχρονη τηλεοπτική αναμέτρηση Κένεντι – Νίξον μας διδάσκει ότι μπορεί κάποιος να κερδίσει επί της ουσίας ένα ντιμπέιτ, αλλά να χάσει τις εκλογές λόγω της καλύτερης αισθητικής παρουσίας του αντιπάλου του.

Τα ΜΜΕ: Θα επηρεάσει επίσης η ανάλυση της απόδοσης των πολιτικών αρχηγών από τους δημοσιογράφους των έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων, αμέσως μετά το ντιμπέιτ αλλά και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν. Τα λάθη, οι υπερβολές και οι διαστρεβλώσεις της αλήθειας που θα επισημανθούν, και κυρίως η τελική αποτίμηση εκ μέρους των -δυστυχώς λίγων στην Ελλάδα- σχολιαστών που θεωρούνται αξιόπιστοι και αντικειμενικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή