Κατενάτσιο και γιουρούσια

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα ημέρες έχουν μείνει μέχρι τις κάλπες και ουσιαστικά κανένας από τους δύο διεκδικητές της εξουσίας δεν έχει παρουσιάσει στους ψηφοφόρους ένα πολιτικό σχέδιο για τη χώρα. Για την ακρίβεια, δεν έχει πέσει στο προεκλογικό τραπέζι μία ενδιαφέρουσα επιμέρους πρόταση. Ούτε ο Κώστας Καραμανλής ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου ένιωσαν την ανάγκη να ζητήσουν τη λαϊκή ψήφο, εκθέτοντας τις προθέσεις τους για τα μεγάλα προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μόνες συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβαν αφορούν παροχές και μόνο παροχές.

Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι ο Κώστας Καραμανλής προσπαθεί να φθάσει στις κάλπες χωρίς πολλές κουβέντες. Προκήρυξε τις εκλογές πριν επιστρέψουν οι Ελληνες από τις διακοπές τους, επέβαλε μία συρρικνωμένη προεκλογική περίοδο, δεν παρουσίασε πρόγραμμα με τη δικαιολογία ότι το πρόγραμμα του 2004 ήταν πρόγραμμα οκταετίας, αρνήθηκε τη διεξαγωγή ενός δεύτερου «ντιμπέιτ» μεταξύ των δύο, ξεχνώντας όσα έλεγε το 2004, κάνει προεκλογική εκστρατεία όχι ως αρχηγός της Ν.Δ., αλλά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Θεωρεί ότι το κόμμα του έχει προβάδισμα και είναι το φαβορί. Μοιάζει με την ομάδα που παίζει κατενάτσιο (ενίοτε πετώντας την μπάλα και στις κερκίδες) για να κρατήσει το 1-0 μέχρι τη λήξη.

Από την πλευρά τους, οι «πράσινοι» θυμίζουν ομάδα που σε όλο σχεδόν τον αγώνα ούτε καν προσπάθησε σοβαρά να κερδίσει. Στα τελευταία λεπτά προσπαθεί με γιουρούσια να ανατρέψει το σκορ.

Παρ’ ότι το κυβερνών κόμμα υπέστη βαρύτατα πλήγματα από το σκάνδαλο των ομολόγων και από τις καταστροφές, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να εισπράττει από την πολιτική φθορά του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να αποδομήσει τον αντίπαλό του, αλλά δεν έχει καταφέρει να προσδώσει στο κόμμα του ελκυστικό πολιτικό πρόσωπο.

Τυπικώς, το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα, αλλά αυτό είναι ένα κείμενο χωρίς συγκεκριμένες αιχμές και χωρίς καμία πολιτική εμβέλεια. Ούτε και τα στελέχη του δεν το ξέρουν και σίγουρα δεν δίνουν την εκλογική μάχη με βάση αυτό.

Η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές τής έχει κοστίσει, αλλά όπως πάντα ισχύει το «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Το σύνδρομο της αρνητικής ψήφου σπανίως είναι ικανό από μόνο του να οδηγήσει μία κυβέρνηση πρώτης τετραετίας σε εκλογική ήττα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή