Οι Κροάτες κι εμείς…

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στη φουρτούνα των δικών μας πυρκαγιών, πέρασε εντελώς απαρατήρητο το δράμα, ίδιο με το δικό μας, μιας άλλης γειτονικής μας χώρας.

Η Κροατία, μια πανέμορφη χώρα της Αδριατικής, με μεσαιωνικές πόλεις, όπως το Ντουμπρόβνικ, και απείρου κάλλους δάση, επλήγη από τις φωτιές. Ηταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έζησε το νεόκοπο αυτό κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αφού μέσα σε δύο μήνες εκδηλώθηκαν 1.500 πυρκαγιές κατακαίγοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους. Το τραγικότερο όλων: σε μια πυρκαγιά στο νησί Κορνάτι, το εθνικό πάρκο της Κροατίας, κάηκαν ζωντανοί οχτώ πυροσβέστες και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι έξι, βυθίζοντας τη χώρα σε βαθύ πένθος.

Παρακολούθησα από τα τηλεγραφήματα των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων την τραγωδία των Κροατών και αναπόφευκτα έκανα συγκρίσεις με το δικό μας ολοκαύτωμα. Τα συμπεράσματα ήταν μελαγχολικά για τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε οι Ελληνες το όλο θέμα σε σχέση με τους γείτονές μας.

Ξέσπασαν πολλές φωτιές ταυτοχρόνως εδώ, παρατηρήθηκε το ίδιο ακριβώς φαινόμενο και εκεί. Χάθηκαν άνθρωποι εδώ, χάθηκαν και εκεί. Αφανίστηκαν περιουσίες στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, το ίδιο έγινε και εκεί. Επλήγη ανεπανόρθωτα το περιβάλλον εδώ, το ίδιο και χειρότερα συνέβη και εκεί. Είχαμε, τηρουμένων των αναλογιών, την ίδια κακή μοίρα.

Εως εδώ όμως. Γιατί, όσον αφορά στα αίτια και στη συμπεριφορά, οι Κροάτες μας «έβαλαν γυαλιά». Εμείς καταφύγαμε στην προσφιλή μας συνωμοσιολογία για να αποδώσουμε τα αίτια της καταστροφής, οι Κροάτες αντιμετώπισαν τις φωτιές ως φυσικό φαινόμενο που εξελίχθηκε γιατί δεν αντιμετωπίστηκε στη γέννησή του.

Εμείς επινοήσαμε τις «ασύμμετρες απειλές» προερχόμενες από Αλβανούς, αναρχικούς, Γότθους, Βησιγότθους κ.ά. θέτοντας μάλιστα σε κίνηση τους μηχανισμούς του κράτους (ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική, Δικαιοσύνη) για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. Οι Κροάτες δεν τις απέδωσαν σε ασύμμετρους Σέρβους τσέτνικ ή σε Βόσνιους μουσουλμάνους φενταγίν. Κατάπιαν το φαρμάκι και παραδέχθηκαν την αδυναμία του συστήματος προστασίας του δασικού τους πλούτου να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Η πολιτική ηγεσία των Κροατών εμφανίστηκε ψύχραιμη, ενωμένη και ανέλαβε τις ευθύνες που της αναλογούσαν. Και το πλέον χαρακτηριστικό της διαφορετικής φιλοσοφίας διαχείρισης της κρίσης: μόλις έσβησαν οι πυρκαγιές, ο Κροάτης αρχηγός της Πυροσβεστικής, Μλάντεν Γιούριν, υπέβαλε ο ίδιος την παραίτησή του. «Για λόγους ηθικής τάξης», δήλωσε και πήγε στο σπίτι του.

Εδώ δεν ευαισθητοποιήθηκε και δεν τον μιμήθηκε κανείς από τους έχοντες την ευθύνη για τα όσα έγιναν. Εκτός και αν εξακολουθούν να πιστεύουν ότι «δεν έγινε και τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή