Η οδυνηρή υπόμνηση

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχαστούν όπως κάθε άλλο δυσάρεστο γεγονός στη ζωή μας. Συνιστούν μια οδυνηρή υπόμνηση της ανεπάρκειας πολιτείας και πολιτών, που ίσως μας οδηγήσει σε αλλαγή πορείας. Υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πρόσφατες αναγγελίες της εκλογικής στρατηγικής των κομμάτων.

Θέλω να ελπίζω ότι οι αποφάσεις τουλάχιστον για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας είχαν ληφθεί πριν από τις φωτιές. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έστειλαν με τις επιλογές τους τα στραβά μηνύματα στο εκλογικό σώμα. Το ΠΑΣΟΚ έθεσε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας την κ. Φώφη Γεννηματά, που ως Υπερνομάρχης σε δεύτερη θητεία, ευθύνεται τυπικά για τον ανεμπόδιστο πολλαπλασιασμό των χιλιάδων αυθαιρέτων και των καταπατήσεων στην Αττική. Είναι δευτερεύον ζήτημα να συζητείται το αν η υποψηφιότητά της είναι σύννομη (πράγμα που μπορεί εύκολα να υποδείξει το Εκλογοδικείο μετά τις εκλογές) όταν το μείζον είναι ο συμβολισμός που η υποψηφιότητα κρύβει για κάθε επίδοξο καταπατητή και μάλιστα μετά τις φωτιές στους δύο μεγάλους πνεύμονες της δυστυχισμένης πρωτεύουσας.

Λάθος είναι επίσης η υποψηφιότητα του κ. Σουφλιά στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Ο υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος είναι έμπειρος πολιτικός που προτάσσει όμως την οικονομική ανάπτυξη έναντι της μέριμνας για το περιβάλλον. Δεν είναι βέβαια μόνος σ’ αυτή τη λανθασμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Πολλοί ισχυροί πολιτικοί στον κόσμο προέταξαν την ταχεία (αλλά με μακροχρόνιες συνέπειες για το περιβάλλον) ανάπτυξη έναντι της προστασίας του φυσικού πλούτου, που ως γνωστόν δεν αποφέρει άμεσο πολιτικό κέρδος. Η εκτροπή του Αχελώου, η οποία συνεχίζεται παρά τις ευρωπαϊκές παραινέσεις και τρεις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και η πρόθεση τροποποίησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, αποτελούν αρνητική περιβαλλοντική συγκομιδή. (Από την συλλογική αυτή ευθύνη εξαιρούνται η Ελσα Παπαδημητρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Γεωργιάδης).

Ποιος θα ωφεληθεί από την τροποποίηση του άρθρου 24 (που θεσπίστηκε επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργίας Κώστα Τσάτσου); Οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που κατέλαβαν δασικές εκτάσεις επί δικτατορίας και εξακολουθούν να τις κατέχουν. Και η μεν βαμβακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλία που χρειάζεται περισσότερο τα νερά από την εκτροπή, έχει ημερομηνία λήξης αφού οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. τελειώνουν, όμως η απελευθέρωση των καμένων εκτάσεων – ιδιαίτερα τώρα – έχει μπροστά της μέλλον. Τη νομιμοποίηση παράνομων κατασκευών σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται γενικά η δόμηση, καταδίκασε με ψήφισμά του στις 4 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζητά «να σταματήσει κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του ελληνικού Συντάγματος».

Ετσι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας ξεκίνησαν την εκστρατεία τους με απερισκεψία. Θα πρέπει και εδώ οι ψηφοφόροι να αναζητήσουν προσεκτικά τους βουλευτές που εναντιώθηκαν ακόμα και στη γραμμή του κόμματός τους, και να τους επιβραβεύσουν για την ευαισθησία και το θάρρος τους. Αναφέραμε ήδη υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Από το ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζουμε τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Θεόδωρο Κολιοπάνο. Θα αναρωτηθεί ο ψηφοφόρος αν ο συγγραφέας του παρόντος εννοεί ότι η λύση στις εκλογές είναι η επιλογή ανάμεσα στα μικρά κόμματα. Η λύση πιστεύουμε βρίσκεται στους βουλευτές μάλλον παρά στα κόμματα. Η αναζήτηση των θέσεων που έλαβαν σε σοβαρά νομοσχέδια τους χαρακτηρίζει και πρέπει με το κριτήριο αυτό κυρίως να επιλέγουν. Ας εργαστούν και οι εκλογείς κατ’ οίκον αναζητώντας στο internet τα στοιχεία των υποψηφίων. Στις εκλογές αυτές αντί της παθητικής γκρίνιας ας ακουστεί επιτέλους και η φωνή της κοινωνίας των πολιτών. Το πρόσφατο Σωματείο «Ζήτα» (με σκοπό την αξιολόγηση των πολιτικών) όπως και οι παλιότερες οργανώσεις, «Κίνηση Πολιτών» και «Παρέμβαση», να κινητοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα που έμεινε με προτάσεις επιλογής υποψηφίων σε όλα τα ψηφοδέλτια, μικρών και μεγάλων κομμάτων. Με τη λογική αυτή να αναζητηθούν από τους πολίτες και να προβληθούν δημόσια καταξιωμένοι επαγγελματίες και όχι ανεπάγγελτοι πρώην αιώνιοι φοιτητές και ασφαλώς όχι καταληψίες των πανεπιστημίων σαν αυτούς που συνοδεύουν αρχηγό κόμματος στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις. Σκεφτείτε πώς θα θέλατε να γίνει η κόρη ή ο γιος σας όταν μεγαλώσει και ψηφίστε ανάλογα.

* Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή