Το χρυσάφι που γίνεται …χώμα

Το χρυσάφι που γίνεται …χώμα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατομα άσχετα με τις πυρκαγιές έπεσαν ως σμήνη ακρίδας πάνω στο τριφύλλι, το καλαμπόκι και άλλα αγαθά που διανέμονταν στους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου. Λίγα πρόλαβαν να πάρουν οι δικαιούχοι. Την ίδια ώρα, από ανοργανωσιά, αδιαφορία, ξεχειλίζουν αποθήκες με τρόφιμα που κινδυνεύουν να μουχλιάσουν, αζήτητα. Ετσι έγινε και με τη βοήθεια προς τους πληγέντες από το τσουνάμι στη ΝΑ Ασία. Κοτόπουλα που αγόρασε φιλανθρωπική οργάνωση με χρήματα δωρητών, ανακαλύφθηκαν μήνες μετά αλλοιωμένα σε ψυγεία. Πατάτες σάπισαν σε αποθήκες, μπισκότα πουλήθηκαν σε βαλκανική αγορά και πορτοκάλια έγιναν χυμός σε γειτονική χώρα. Τα 9,6 δισ. ευρώ που μάζεψε η διεθνής κοινότητα, δεν μοιάζει να έπιασαν τόπο. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, σε Ινδονησία και Σρι Λάνκα, τα σχολεία δεν έχουν ξαναχτιστεί και τα σπίτια παραμένουν σωροί ερειπίων. Τι απέγινε η ανθρωπιστική βοήθεια; Διότι, δεν είναι μόνο η έλλειψη οργάνωσης και υποδομών, οι τοπικές συγκρούσεις που εμποδίζουν την εκτέλεση των έργων. Δεν είναι μόνο οι μαφίες που άρπαξαν χρήματα, αλλά όλη η αλυσίδα των εμπλεκομένων που δεν μπόρεσαν να μη βάλουν το δάχτυλο στο μέλι. Σύμφωνα με τη Le Monde, μόνο το 30% της βοήθειας έφτασε στον προορισμό της, ενώ το υπόλοιπο τοκίζεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Αλλά και στα χρήματα που έφτασαν έγινε κακοδιαχείριση, διασπάθιση. Εργολάβοι πήραν χρυσάφι και παρέδωσαν τρώγλες, σπίτια χτίστηκαν πρόχειρα, άναρχα, σε επικίνδυνα σημεία, τοπικοί άρχοντες μοίρασαν τα ελέη άνισα με βάση τα προεκλογικά τους συμφέροντα…

Πρωτοφανές ήταν το πλιάτσικο και στη βοήθεια προς τους πληγέντες από τον τυφώνα «Κατρίνα» – περίπου 2 δισ. δολάρια κατέληξαν στις τσέπες υπαλλήλων. Αληθινό όργιο διαφθοράς. Αξιωματούχοι πήραν μίζες για ακριβοπληρωμένα λυόμενα που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων τσέπωσαν γενναία ποσά για φιλοξενία ανύπαρκτων πληγέντων. Εως και τρόφιμοι φυλακών βρέθηκαν με λεφτά για βοήθεια που προσέφεραν(!)

Πάντοτε μετά μια μεγάλη καταστροφή συμβαίνει αυτό το παράδοξο με τη βοήθεια: αποδεικνύεται πολύ πιο εύκολο να μαζέψεις τα χρήματα, από το να τα παραδώσεις στους πληγέντες. Τι φταίει; Το ρηχό μας ενδιαφέρον (όσο διατηρούνται αναμμένα στην πληγείσα περιοχή τα φώτα της δημοσιότητας); Η λειψή μας συνείδηση; Ο ατομισμός μας; Η συνεχής εκτροπή του ενδιαφέροντός μας από τα ΜΜΕ; Η ασυγκράτητη μανία υπεξαίρεσης μπροστά στο ποτάμι του συγκεντρωμένου πλούτου που ρέει αφύλακτο; Η ανευθυνότητα και η ολιγωρία των κυβερνήσεων;

Τι θα συμβεί με τα εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώνονται για τους πυρόπληκτους; Η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη. Αν αδιαφορήσει μετά τη συγκίνηση των πρώτων ημερών, και αυτά τα χρήματα θα χαθούν, όπως τόσα άλλα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή