Εθνικόφρων συνέπεια…

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κι όμως! Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη υπήρξε σύγκλιση των κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου σε ένα σημαντικό και -κακώς θεωρούμενο- «καυτό» θέμα. Στο ζήτημα του εθνοτικού αυτοπροσδιορισμού του υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ξάνθης κ. Ορχάν Χατζή Ιμπραήμ.

Οι δύο αρχηγοί απάντησαν σχεδόν ταυτόσημα και με την ίδια υπευθυνότητα. «Στον Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ισχύει διεθνώς και φυσικά, υιοθετεί και η χώρα μας, περιλαμβάνεται και η έννοια του αυτοπροσδιορισμού, ως ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να καταπατήσει», είπε ο κ. Καραμανλής. «Η θέση μου είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστή. Εχω μιλήσει για το δικαίωμα του προσωπικού αυτοπροσδιορισμού για τους πολίτες της χώρας μας και για κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι και μια ευρωπαϊκή αρχή αυτή, η οποία, βεβαίως, σέβεται τα δικαιώματα του κάθε πολίτη», συμπλήρωσε αργότερα ο κ. Παπανδρέου.

Ορθώς ο πρώτος δεν υπολόγισε πιθανό πολιτικό κόστος προς τα ακροδεξιά, κι ορθώς ο δεύτερος δεν επιχείρησε να αντιπολιτευθεί σε ένα θέμα που έχει να κάνει με θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα.

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο η υπευθυνότητα των δύο αρχηγών. Είναι η ασυνέπεια των άλλων, που έσχιζαν τα (ιερά και μη) ιμάτιά τους για την υποψηφιότητα της κ. Γκιούλμπαεζ Καραχασάν στις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές. Που ‘ναι ο «πατριωτισμός» του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργου Καλατζή που αναρωτιόταν δημόσια «αν η κ. Καραχασάν θα βρίσκεται δίπλα του στις εθνικές επετείους»; Του νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη που ρωτούσε αν η υποψήφια νομάρχης «αναγνώριζε τη γενοκτονία των Ποντίων»; Και εντάξει! Αυτοί ήταν κομματικοί κι επιδίδονταν στο προσφιλές τους σπορ, την αντιπολίτευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο λαλίστατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος ο οποίος δήλωνε στο περιβάλλον του ότι η κ. Καραχασάν πρέπει να κάνει δήλωση εθνικότητας, «για να μην υπάρχει πρόβλημα»; Ο εκλεγείς με τη Ν.Δ. βουλευτής κ. Στέλιος Παπαθεμελής, που εμφανιζόταν σε όλα τα τηλεπαράθυρα και ανησυχούσε ότι δίνουμε την «συνδιοίκηση της Θράκης στο πιάτο»;

Είναι βεβαίως θετικό για τη χώρα που όλοι σιωπούν. Απλώς όφειλαν να σιωπήσουν νωρίτερα. Δεν έπρεπε για μικροκομματικούς λόγους να παίζουν με τα εθνικά θέματα και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελπίζουμε ότι έτσι θα πράξουν και στο μέλλον…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή