Εκλογές άλλοτε και τώρα και τα κομμάτια του «παζλ» που θα βγάλει η κάλπη ’07

Εκλογές άλλοτε και τώρα και τα κομμάτια του «παζλ» που θα βγάλει η κάλπη ’07

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συγκεντρώσεις των οπαδών στην επίσημη ομιλία των πολιτικών αρχηγών την τελευταία εβδομάδα των εκλογών ήταν ένα κριτήριο που, όχι μόνο λαμβανόταν σοβαρά υπ’ όψιν από τους αναποφάσιστους αλλά και αποτελούσε ένα πρόκριμα του τελικού αποτελέσματος. Ηταν η εποχή που οι υποψήφιοι για να σώσουν τη χώρα πρωθυπουργοί έπρεπε να βγουν στο μπαλκόνι του «Ηλέκτρα Παλάς» στη Θεσσαλονίκη, του υπουργείου Συντονισμού τότε, τώρα Οικονομικών στο Σύνταγμα στην Αθήνα, στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά. Από κάτω, με πανό, συνθήματα, ντουντούκες οι οπαδοί ήταν εντεταλμένοι να προκαλέσουν σεισμό υπεροχής, αριθμητικής και σαματά.

Είναι οι περίφημες «λαοθάλασσες» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που μόνον η εμφάνισή του ξεσήκωνε τα πλήθη. Ψηλός, ευθυτενής, με ένα λευκό περιστέρι καθισμένο στο μικρόφωνο, χαμογελούσε, τέντωνε το χέρι του και ζητούσε «Ησυχία» με την σερραίικη προφορά του. Και, πραγματικά, σώπαιναν για να ακούσουν τον μεστό ουσιαστικό λόγο του, που ξεκινούσε με το «Ελληνίδες, Ελληνες»… Θρυλικό έμεινε το «Θεσσαλονικείς, Ηρθα», με φωνή να σπάει από συγκίνηση, όταν μίλησε για πρώτη φορά στους Βορειοελλαδίτες μετά την επιστροφή του από το Παρίσι. Ενας Καραμανλής συμφιλιωτικός, συγκροτημένος, προσγειωμένος.

Είναι η εποχή του «Ανήκομεν εις την Δύσιν», αλλά και του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», από πλευράς Ανδρέα Παπανδρέου, που κι αυτός είχε επιστρέψει από εξορίες από το εξωτερικό, ενώ οι άλλοι πολιτικοί της εποχής είχαν περάσει από φυλακίσεις, εξορίες σε νησιά και απόμακρες περιοχές της Ελλάδος. Και ο μεν Κωνσταντίνος Καραμανλής με τα ταξίδια – μοχλούς που έκανε έπεισε τους ηγέτες για το δίκαιον της Ελλάδος να μπει στην ΕΟΚ, όπως κι έγινε τον Μάιο του 1979 ενώ ο ίδιος μετακινήθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1980 και το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ισχυρή πλειοψηφία του 48,1% έναντι 35,9% της Ν.Δ., έγινε πρωθυπουργός, έμεινε στην ΕΟΚ και στο ΝΑΤΟ μένοντας πιστός στην πολιτική τού «να μην βλέπετε τι λέμε, κοιτάτε ποιοι μας πιστεύουν και πού πάμε». «Αυτό δεν είναι συγκέντρωση, είναι παραλήρημα», είχε πει στην πραγματικά πολύ μεγάλη συγκέντρωση του Συντάγματος. Γεννημένος «μπαλκονάτος» και ρήτορας ο Ανδρέας Παπανδρέου αγαπήθηκε όσο λίγοι από τους οπαδούς του, που τον αποκαλούσαν με το μικρό του όνομα. «Ανδρέα, προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα», ήταν ο αντίλαλος των οπαδών στο δικό του πρόσταγμα «Βυθίσατε το «Χώρα»». Το 1977, στη μεγάλη συγκέντρωση της Ν.Δ. στη Λάρισα, όταν μπήκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μέσα από το μπαλκόνι όπου είχε βγάλει έναν έντιμο και ουσιαστικό λόγο, δεν έμοιαζε ευχαριστημένος. «Γιατί, κύριε πρόεδρε;» τον είχε ρωτήσει στενός συνεργάτης του μπροστά στους πολιτικούς συντάκτες που κάλυπταν την ομιλία. Κι εκείνος με τη σοφία της πείρας του είπε: «Μου μίλησαν, με ρώτησαν με μας τους αγρότες τι θα γίνει…». Τις είχε κερδίσει τις εκλογές με 41,8 έναντι 25,3 του ΠΑΣΟΚ αλλά εκείνος θυμόταν τον παλμό των μεταπολιτευτικών συγκεντρώσεων που του έδωσαν την παντοδυναμία του αξεπέραστου 54,4%.

Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί τα ζήσαμε, τα θυμόμαστε, και γνωρίζουμε τι πρόσφεραν και ο Καραμανλής και ο Ανδρέας και ο Γεώργιος Ράλλης του ήπιου κλίματος, και ο Ευάγγελος Αβέρωφ με τις διπλωματικές «γέφυρες» και ο διάδοχός του κ. Κώστας Μητσοτάκης με το πολιτικό ένστικτο που τον έκανε να κερδίσει τη μάχη της προεδρίας του κόμματος από τον κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, αλλά ο κ. Στεφανόπουλος έγινε Πρόεδρος Δημοκρατίας για δύο πενταετείς θητείες, τη δεύτερη με ομοφωνία όλων των κομμάτων όπως τώρα ο Πρόεδρος κ. Κάρολος Παπούλιας, ψύχραιμος και έμπειρος υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Παπανδρέου. Τώρα έχουμε τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου, τη Ντόρα Μπακογιάννη. Το πολιτικό τζάκι των Αβέρωφ στα Γιάννενα – Τρίκαλα, στο οποίο ανήκει και ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, προτίμησε να διακριθεί στον πολιτιστικό τομέα με την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, δήμο-μοντέλο προόδου και ευημερίας των κατοίκων του. Επανέρχεται από την Ευρωβουλή στο πολιτικό προσκήνιο και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, υποψήφιος στη Μεσσηνία. Συνεχίζει, με ιστορία στη Ν.Δ., ο πρώην πρόεδρός της κ. Μιλτιάδης Εβερτ, ζητάει τον σταυρό μας στην Α΄ Αθηνών η πρώτη Ελληνίδα πρόεδρος της Βουλής καθηγήτρια Πανεπιστημίου κ. Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

Χθες μίλησε στο Πεδίον του Αρεως ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, απόψε μιλάει ο Κώστας Καραμανλής και οι δύο έχουν κόσμο πολύ και οι δυο απαρνήθηκαν ευτυχώς τα «πανό» και τους καπνούς. Πράσινες σημαίες, πήχτρα χθες, ως μόνο σύμβολο την ελληνική σημαία ζητεί ο Κ. Κ. Είναι και αυτό ένα σημαδιακό βήμα προς τα εμπρός. Οπως οι περισσότεροι, ανοίγουμε την τηλεόραση και τους ακούμε, τους βλέπουμε. Το μέγεθος της «λαοθάλασσας ’07» το καθορίζει ο τηλεοπτικός σκηνοθέτης, ανάλογα με τις «μαγικές» ικανότητές του. Τα μάθαμε αυτά, ξέρουμε τι σημαίνουν και οι δημοσκοπήσεις, και τα πρόωρα συμπεράσματα, των Exit Polls. Ξαφνικά, ψηφίζουμε κόμματα που μιλάνε αγγλικά, όπως και οι υπολογιστές άλλωστε. Στο δημοσιογραφικό γραφείο ήρθε, μόλις, τρίτο βιβλίο, που δεν προορίζεται για μαθητές, ούτε Δημοτικού ούτε Λυκείου. Προορίζεται για μας τους ψηφοφόρους που θα θέλαμε, πιθανώς, να μάθουμε όχι το πολιτικό πρόγραμμα – αυτό το προσδιορίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και τα στελέχη του κόμματος. Η έκδοση «εκφράζει τις θέσεις του κόμματος σε καίρια ζητήματα πολιτικής, περιέχει σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, καθώς και πλήρες αρχείο δημοσκοπήσεων των τελευταίων ετών», μας εξηγεί ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. Νίκος Καραχάλιος.

Τίτλος του «Με σύγχρονες θέσεις και δυναμικά επιχειρήματα εκφράζουμε την Ελλάδα». Κεντρικό μοτίβο εικονογράφησης, τα κομμάτια του «παζλ»! Εικονογράφηση εξωφύλλου μια λουρίδα από «παζλ» προσώπων. Τα κοίταξα προσεκτικά. Δεν μου μοιάζει κανένα, ευτυχώς, ούτε μου θυμίζει γνωστούς μου. Δεν θα μου άρεσε να είμαι ένα κομμάτι από «παζλ». Αλλά ξέρω τι θα ψηφίσω και πού θα δώσω τον σταυρό μου και αυτό είναι ακόμη ευτύχημα, λόγω της μυστικής ψηφοφορίας. Αγαπημένο μας παραβάν, σου ερχόμαστε!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή