Οι επενδύσεις σε ακίνητα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λένε ότι στην Ελλάδα ποτέ κανείς δεν έχασε επενδύοντας στη γη και στα ακίνητα. Αυτό ισχύει και για την πολιτική. Κάθε κυβέρνηση έχει πολλά να κερδίσει, π.χ. νομιμοποιώντας τα αυθαίρετα, και λίγα να χάσει: μια ελαφρά δυσφορία των νομιμοφρόνων και συνηθέστερα το σήκωμα των ώμων. Η Κοινωνία των Πολιτών, δυστυχώς, δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα ισχυρή για να απειλήσει με όρους ψήφων την εκλογιμότητα κάθε κυβέρνησης. Αντιθέτως, οι αυθαιρετήσαντες είναι υπαρκτοί και συγκεκριμένοι ψηφοφόροι, τους οποίους κάθε κυβέρνηση χρειάζεται σε μια κρίσιμη αναμέτρηση.

Τούτη η κυβέρνηση υπερεπενδύει στη γη και στα ακίνητα. Κάποιες φορές μάλιστα με όρους παρελθόντος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επιχειρήθηκε να περάσει νύχτα τροπολογία για την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, άσχετα αν υπήρχαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Επιχειρήθηκε δηλαδή, πέρα από τη νομιμοποίηση της ανομίας, ο εξανδραποδισμός του κράτους δικαίου. Τα δικαστήρια αποφασίζουν και η κυβέρνηση με τροπολογίες σβήνει τις δικαστικές αποφάσεις. Εκτός αυτής της τροπολογίας, υπάρχει η νεφελώδης απόπειρα τροποποίησης του άρθρου 24 του Συντάγματος για τα δάση (δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη γραπτή πρόταση για να δούμε πώς μπορεί να γίνει καλύτερο) και η απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς και γονικών παροχών, ασχέτως της αξίας του ακινήτου – κάτι που ευνοεί εκείνους που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και όχι όσους μεταβιβάζουν ένα διαμέρισμα στο παιδί τους.

Το πρόβλημα με όλα τα παραπάνω είναι η συνεχιζόμενη προχειρότητα στη διαμόρφωση χωροταξικής και οικιστικής πολιτικής. Σε μια χώρα που δεν έχουμε αποφασίσει, όχι το τι είναι δάσος, αλλά το τι θέλουμε να είναι δάσος, επιχειρείται η αναθεώρηση του άρθρου 24 στα τυφλά. Σε μια χώρα όπου υπάρχει υπερεπένδυση σε ακριβά (και στις περισσότερες των περιπτώσεων υπερτιμημένα) ακίνητα, αίρονται φορολογικά αντικίνητρα για μεγέθυνση της ακίνητης περιουσίας. Σε μια χώρα όπου όλοι βρίζουν την αυθαιρεσία, επιβραβεύεται νύχτα η αυθαιρεσία. Κι εκείνων που έχτισαν κι εκείνων που επιχείρησαν να τα νομιμοποιήσουν. Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι εκείνοι των οποίων τα ακίνητα απειλούνται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις θα ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα ελπίζοντας σε άλλη νυχτερινή τροπολογία που δεν θα γίνει αντιληπτή;

Ο φαύλος κύκλος της καταστροφής του περιβάλλοντος συνεχίζεται και επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Το κλείσιμο του ματιού σε οικοπεδοφάγους και κατόχους αυθαιρέτων έγινε. Για να επιβεβαιωθεί το παλαιό ρητό, που λέει ότι κανένα κόμμα δεν έχασε επενδύοντας σε γη και ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή