Κρίση μόνο της πολιτικής;

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλάμε πολύ για την κρίση της πολιτικής. Δικαίως γιατί είναι πλέον ορατή. Ολο και περισσότεροι αποστρέφονται τη διαδικασία, πληθαίνουν όσοι πιστεύουν ότι οι πολιτικοί δεν λύνουν προβλήματα, αλλά αναπαράγουν ένα ακριβό κι αυτοαναφορικό μοντέλο.

Είναι όμως κρίση της πολιτικής; Ή, καλύτερα, αυτό που βλέπουμε είναι μόνο κρίση της πολιτικής; Ενα ηλεκτρονικό μήνυμα που έφτασε στο γραμματοκιβώτιο του γράφοντος από τρεις διαφορετικούς αποστολείς ίσως πρέπει να διευρύνει λίγο τον προβληματισμό μας. «Τώρα, με την εκλογική διαδικασία στο φόρτε της», αναφέρει το μήνυμα, «μερικοί «έξυπνοι» θα μας υποσχεθούν ότι θα γνωρίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα την ώρα που θα κλείνουν οι κάλπες με το σύστημα «exit poll». Θέλετε να τους τρελάνετε; Εάν σας ζητηθεί να συμμετάσχετε σε «exit poll» κάντε το με προθυμία… αλλά δηλώστε εντελώς αντίθετα από αυτό που ψηφίσατε! Αν τα καταφέρουμε να το κάνουν αυτό οι περισσότεροι που θα ερωτηθούν, θα γελάσουμε πολύ το βράδυ της προσεχούς Κυριακής! Αν σας κεντρίζει και σας αρέσει η ιδέα αυτή, στείλτε αυτό ή κάποιο παρόμοιο μήνυμα σε όλους τους γνωστούς σας… Καλό βόλι…».

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι θα είναι τελικά οι αποδέκτες αυτού του μηνύματος και πόσοι θα ακολουθήσουν τις συμβουλές του. Το ερώτημα είναι γιατί γεννάται μια επιθυμία να σαμποταριστεί μια διαδικασία, η οποία στο κάτω κάτω της γραφής δεν είναι πολιτική, αλλά αποτελεί ένα εργαλείο (χρήσιμο ή άχρηστο, δεν έχει σημασία) για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;

Το πιθανότερο είναι πως αυτό που βιώνουμε ως πολιτική κρίση να είναι κομμάτι μιας συνολικότερης απαξίας των πολιτών σε επίπεδο συστήματος. Και είναι λογικό: δεν μπορεί να κακοφορμίζει ένα μέρος του συστήματος και το υπόλοιπο να μένει αλώβητο. Δεν μπορεί μόνο οι πολιτικοί να τα κάνουν όλα λάθος κι όλοι οι υπόλοιποι να λειτουργούμε σωστά.

Το βράδυ των εκλογών θα κριθούν πολύ περισσότερα από την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα υπόγεια ρεύματα που πιθανώς θα αποτυπωθούν στις κάλπες. Δεν γνωρίζουμε αν την Κυριακή εμφανιστούν εκρηκτικά, αλλά υπάρχουν. Ανιχνεύονται στην «μπλογκόσφαιρα»: είναι χαρακτηριστικό ότι χύθηκαν τόνοι επαγγελματικής μελάνης για το ντιμπέιτ, ενώ ελάχιστοι ερασιτέχνες της γραφής ασχολήθηκαν μ’ αυτό. Πιθανώς οι παραδοσιακές αναγνώσεις της πολιτικής μπορεί να μην αρκούν για να καταλάβουμε τι γίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή