Λαϊκή έγκριση για αλλαγές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αναδείχθηκε νικητής για δεύτερη φορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Η θετική ψήφος εκλαμβάνεται ως ένα είδος έγκρισης των κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών που ο πρωθυπουργός προώθησε, παρά τον διάσπαρτο θυμό των πολιτών ως προς τους χειρισμούς του μεγάλου θέματος των πυρκαγιών που άφησαν πίσω τους πάνω από 66 νεκρούς και τεράστιες εκτάσεις καμένης γης. Σύμφωνα με το νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο ενισχύει το πρώτο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 152 έδρες από τις 300 του ελληνικού κοινοβουλίου. Ηττα υπέστη ο σοσιαλιστής ηγέτης Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, λίγο μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων δήλωσε ότι ο λαός αποφάσισε και η ετυμηγορία του θα είναι σεβαστή. Τρία λεπτά αργότερα, ο 51χρονος Καραμανλής αφίχθη στα γραφεία του κόμματος, δηλώνοντας ότι ο λαός τού έδωσε μια ισχυρή εντολή για ένα νέο και πολύ πιο δυναμικό ξεκίνημα.

Επί σειρά δεκαετιών, η Ελλάδα εκινείτο μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, έκαστο εκ των οποίων βρισκόταν στα χέρια δύο πολιτικών δυναστειών. Τα τελευταία χρόνια και καθώς η Ελλάδα διεκδίκησε με πυγμή τα συμφέροντά της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις δυτικές συμμαχίες, τα δύο κομματα έχασαν την ιδεολογική γραμμή. Ηταν αδύνατον από κάποια στιγμή και πέρα να διαφέρουν ιδεολογικά. Η προσέλευση των ψηφοφόρων κινήθηκε σε καλά επίπεδα, παρά την απάθεια που καταγραφόταν προεκλογικά.

Θα πρέπει να επισημανθούν τα κέρδη του ακροδεξιού κόμματος ΛΑΟΣ και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, το 1974, ένα τέτοιο κόμμα εισέρχεται στη Βουλή. Ο ηγέτης του Γιώργος Καρατζαφέρης, που προέρχεται από το κομμα της Νέας Δημοκρατίας και εκδιώχθηκε από τον κ. Καραμανλή εξαιτίας εξτρεμιστικών δηλώσεών του, αλίευσε ψήφους από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και των δύο κομμάτων.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής διατήρησε ένα σαφές προβάδισμα εναντι των σοσιαλιστών, παρά το γεγονός ότι προηγούμενως είχαν αποκαλυφθεί σκάνδαλα, όπως το σκάνδαλο των ομολόγων, και παρά το πρόγραμμα οικονομικής λιτότητας. Οι καταστρεπτικές φωτιές, ωστόσο, και οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση ολιγώρησε, τοποθέτησαν τον Καραμανλή σε θέση άμυνας. Αντιδρώντας, ξεδίπλωσε ένα πρόγραμμα αποζημίωσης για τα θύματα και υποσχέθηκε ότι τα σπίτια τους θα ξαναχτιστούν. Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα για μεγαλύτερες συντάξεις και μείωση των φόρων, ενώ λίγο πριν από την ημέρα της κάλπης απείλησε με τη διεξαγωγή νέων εκλογών αν το κόμμα του δεν αναδεικνυόταν αυτοδύναμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή